En psykt vanlig uke 2021:

-Viktig å skape en sosial arena for å snakke om psykisk helse

Festivalen har som mål å nå ut til enda flere og arrangerer blant annet foredrag i storsalen, spillkveld, skøytedag og rebusløp.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 15. mars startet festivalen En psykt vanlig uke for alle studentene i Trondheim. Festivalen har som formål å normalisere det å snakke om mental helse og tilbyr sosiale arrangementer som både er lavterskel og gratis. I år er temaet tilhørighet.

– Vi bestemte oss for temaet tilhørighet siden det er et tidløst tema. Ordet tilhørighet er nøytralt ladet og har ingen negative assosiasjoner, sier Michael Li Stene som er leder for En psykt vanlig uke. Han er også politisk nestleder i Velferdstinget.

Viktig tiltak i en tid med mye ensomhet

Ideen om en temauke for psykisk helse ble til i etterkant av SHoT-undersøkelsen i 2018 som viste en skummel utvikling i tallene for ensomhet blant studenter. Siden den gang har situasjonen bare forverret seg. En undersøkelse utført av Sit høsten 2020 viser at det spesielt er førsteårsstudentene som sliter med ensomhet.

– Det er viktig å tilby lavterskeltilbud for studenter i en tid med mye ensomhet og lite kontakt, mener Stene.

Festivalen startet som et mindre initiativ for å vekke oppmerksomhet rundt mental helse, og var i begynnelsen i stor grad basert på stands. I etterkant har festivalen gradvis vokst ettersom at man har sett behov for det. I år er andre gang festivalen arrangeres for alle Trondheimsstudenter og ikke bare for studentene ved Gløshaugen campus.

LES OGSÅ: Samfundet vedtok å støtte boikott av fotball-VM

Fornøyd med fysiske arrangementer

Årets festival har et variert program med blant annet foredrag i storsalen, spillkveld med NTNUI e-sport, skøytedag, rebusløp og radiosending med Radio Revolt-programmet Rådløs.

Stene forteller at de måtte bestemme seg tidlig om hvor mye av programmet som kunne gjennomføres fysisk. De er fornøyde med at mye kan gjennomføres, i motsetning til i fjor da store deler av festivalen ble avlyst.

Mål om å være gøy, sosialt og lavterskel

Festivalen samarbeider med blant annet Hodebra, NTNUI og ESN Trondheim (Erasmus Student Network som jobber for integrering av utvekslingsstudenter red.anm.). Felles for alle arrangementene er at det skal være gøy, sosialt og lavterskel.

– Det er viktig å skape en sosial arena for å snakke om psykisk helse, spesielt i tiden vi er i nå, forteller Stene.

Også linjeforeningene har vært viktige samarbeidspartnere, og de har også blitt oppfordret til å lage egne arrangementer for sine medlemmer.

LES OGSÅ: Hvem er det som tagger «NERVØS!» på veggene våre?

Godt oppmøte: Logitaslederen forteller om stort engasjement, også blant dem som vanligvis ikke deltar på så mye.

Stort engasjement i Logitas

En av linjeforeningene som har tatt initiativ til å bli med på festivalen er Logitas, linjeforeningen for logistikkingeniører.

– Vi har fått veldig god tilbakemelding på arrangementene vi skal ha denne uka. Omtrent 60 prosent av våre aktive medlemmer er med, sier Logitas-leder Thea Haugland Tronsaune.

Hun mener dette er et godt initiativ, og at det er noe studentene kan ha godt av nå som det ikke er så mye annet som skjer.

Logitas har planlagt blant annet filmvisning, quiz og rebusløp for hele linjeforeningen.

– Mange av de som blir med på disse arrangementene har ikke alltid vært med tidligere, noe som viser at vi når mange studenter med disse arrangementene, forteller Tronsaune.

LES OGSÅ: Korleis «Take On Me» gjekk frå flopp til superhit

Michael Li Stene har tidligere vært med i Studentmediene i Trondheim.

Powered by Labrador CMS