Å slette Facebook-kontoen løser ingen samfunnsproblem

Det er ikke et individuelt problem at sosiale medier påvirker demokratiet og virkelighetsoppfatningen vår.

Publisert

I september kom Netflix-dokumentaren «The Social Dilemma» til norske hjem. Den er kort oppsummert en halvannen times advarsel fra utviklere som tidligere har jobbet hos stort sett alle sosiale medierplattformer vi bruker i dag. De advarer om avhengighet, depresjon, utnytting av hjernene våre, ukontrollert florering av konspirasjonsteorier og manipulering av valg.

Dette er egentlig ikke nyheter, men noe vi har fått høre om i flere år. Likevel har ingenting endret seg og algoritmene forbedres konsekvent. Da Facebook ble anklaget for å ha påvirket 2016-valget i USA og måtte på høring fikk det ingen konsekvenser i etterkant. Hvorfor sletter vi ikke bare alt, dersom ingen gjør noe med problemet?

LES OGSÅ: Fare for at Studenthagen legges ned

I 2018 bestemte jeg meg for å ta én måneds «sosiale medier-fri». Jeg slettet alt av sosiale medier-apper. Konklusjon? Det gikk ikke. Det første problemet var at jobben min hovedsakelig kommuniserte gjennom Facebook og Messenger, så jeg så meg nødt til å opprette en ny bruker for å motta beskjeder. Problem nummer to: Folk ringer ikke lenger for å høre om du blir med på fest og arrangementer, de inviterer deg til Facebook-events. Det endte med at jeg ofte fikk høre «hvorfor kom du ikke i går?» uten å forstå hva «i går» ville si. Jeg tror derfor at å slette alle appene våre er verken realistisk eller løsningen på problemet.

Det store problemet er at algoritmer kan ha konsekvenser for demokratiet og virkelighetsoppfatningen vår. Nyhetene du får på din Facebook-side er ikke de samme som moren din, broren din eller de i kollokviegruppen din får. De er spesielt laget for deg, for å holde deg interessert. Det er dette som gjør at mange av oss tenker «hvordan kan hun være så idiot? Har hun ikke lest nyhetene?» i polariserte spørsmål som klimakrisa, innvandring og Biden/ Trump. Som utviklerne sier: Nei, sannsynligvis har de ikke lest nyhetene. Ikke de samme som du har lest. De får nyheter skapt for dem.

LES OGSÅ DENNE KOMMENTAREN: Vi må snakke om hvordan vi snakker om kunst

Utviklerne i dokumentaren har sluttet i jobbene sine heller enn å forsøke og fikse det. Hvem skal da ordne opp? Jeg mener det er urealistisk at vi skal slutte å bruke sosiale medier. Derfor må politikerne snart tørre ta tak i problemet og se etter løsninger på det som er på vei til å bli et enormt samfunnsproblem.

Powered by Labrador CMS