Guide til festivalsommeren

Har du ikke lagt planene for sommeren enda? Her er noen av festivalene du kan nyte i ferien som kommer.

Publisert Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at festivallivet har vært ikke-eksisterende de siste to årene. I 2022 blir det heldigvis annerledes. Festivalgåere kan igjen glede seg til å se favorittartistene sine i levende live på en scene, mens de selv står midt i folkemengder med tusenvis av folk som er gira på å ha det gøy. Her finner du et utvalg av musikkfestivalene som er planlagt til sommeren, med fantastiske artister, variert musikk og ikke minst en garanti for god stemning. Kanskje ses vi på én av dem?

Primavera Sound, Barcelona 2.–12. juni

Finnes det egentlig en bedre godtepose med musikk enn det Primavera sparker i gang festivalsommeren med? Heldiggrisene som klarte å skaffe seg billett, kan glede seg til alt fra kultfavoritter som 100 gecs, Jamie XX og black midi, til ringrever som The Strokes, Tame Impala og Gorillaz. Guide til festivalsommeren. Har du ikke lagt planene for sommeren enda? Her er noen av festivalene du kan nyte i ferien som kommer. Det er noe for enhver, og rett og slett for mange navn å droppe i en liten tekst som denne. For din egen skyld anbefaler jeg deg å titte litt på festivalplakaten og sikle etter det som kommer til å være flere av sommerens store konsertopplevelser.

– Tina Løvås

Loaded, Oslo 9.–11. juni

Det som skulle være en liten, intim todagers musikkfest på Vulkan i 2020, har nå blitt en heidundrende festival på Kontraskjæret. Line-up-en er nærmest perfekt for enhver etablert indierocker, med headlinere som Wilco, The National, The Dandy Warhols og Sharon Van Etten. Men dette er ikke bare musikk for pappaene på 50 som nådde toppen på 90-tallet, altså. Kritikerroste Snail Mail og hennes indiepop kommer, og stjerneskuddet Wet Leg skal spille deilig indie for alle hjerteknuserne. Fra Norge kommer Susanne Sundfør, I Was A King og Frøkedal. Loaded byr på litt pop, litt psykedelika, litt R&B, og masse, masse rock.

– Hannah Kleiven

LES OGSÅ: Wet Leg har laget et useriøst kult-rop til alle som er litt forvirra.

Lyse netter, Moss 10.–11. juni

Om du skulle være interessert i en litt annerledes festivalopplevelse, er Lyse netter i Moss en sterk utfordrer. Kulturfestivalen er arrangert av indiekulturhuset House of Foundation og har garantert en utenlandsk artist eller tre du ikke har hørt om før. I tillegg er det mulig å få med seg kjente og kritikerroste norske favoritter som Cezinando, Metteson og Jaga Jazzist, samt en rekke spennende kunst - og litteraturprosjekter.

– Magnus Rygge

Neon, Trondheim 10.–11. juni

Etter at den nye festivalen Neon ble annonsert, kan det virke som det er hit alle trondheimsstudentene skal i sommer. På bookingen av artister har de slått på stortromma. Fredagen inneholder så å si alle de største artistene innenfor norsk hiphop, fra Arif og Karpe til B-Boy Myhre, mens lørdagen kan friste med blant annet Highasakite og Emilie Nicolas. Sannsynligvis kjenner du noen som skal på denne, så hvorfor ikke henge deg på mens du kan?

– Øyvind Soldal Rasmussen

Roskilde festival, Roskilde 25. juni–2. juli

Alle du noensinne ville ha sett live, kommer til Roskilde. Nesten. De heldige som fikk tak i billetter før det ble utsolgt, kan glede seg til Post Malone, Dua Lipa, Megan Thee Stallion, Haim, Jack Harlow og Tyler, The Creator. For pønkerne og rockerne, så kommer Idles, The Strokes, Turnstile, Squid, Modest Mouse og The Smile. Personlig gleder jeg meg mest til å gråte til Phoebe Bridgers og Mitski, for så å danse til Little Simz og TLC. For de mindre heldige som ikke fikk billett, anbefaler jeg å sjekke finn.no. På årets Roskilde kan man forvente mye bra musikk, masse folk som er klare for festivallivet, og mange, mange pils.

– Hannah Kleiven

Trænafestivalen, Træna 7.–9. juli

Campfestivalen på den lille øya på helgelandskysten burde ligge høyt på enhver festivalelskers ønskeliste. Trænafestivalen har blant annet blitt nevnt av The Guardian som Én av Europas ti beste festivaler og er kjent for å være en serverdighet på grunn av det idylliske landskapet festivalen tar plass i. Er det ett år du virkelig burde gripe sjansen, er det i år, for ikke bare kan Træna endelig nytes i normale tilstander igjen, men de feirer også 20 år. La deg sjarmere av Fieh, få nakkesleng med Lazy Queen og dans deg inn i natten med kultfavoritten Tacobitch. Jubileumsfesten serverer også blant annet Metteson, Niilas, Kim Dürbeck, Smerz og Kamelen.

– Tina Løvås

LES OGSÅ: Fieh er tilbake med sitt andre album, og de er fortsatt ganske kule.

Malakoff, Nordfjordeid 21.–23. juli

Malakoff-festivalen har gjort seg kjent som en rockefestival i flotte naturomgivelser i Nordfjordeid på Vestlandet. I tillegg har de en sjokkerende evne til å booke perfekt store og små artister fra innland og utland til den lille bygda. I år kan du få med deg albumaktuelle og kritikerroste rockeband som brenn., Honningbarna, britiske Idles og ikke minst amerikanske Turnstile. De mer pop- og rapporienterte trenger heller ikke føle seg nedprioritert, da festivalen også kan skilte med artister som Metteson, Veronica Maggio, Trippie Red og Slowthai.

– Magnus Rygge

Olavsfest, Trondheim 28. juli–3. august

Hvis du er ute etter noe spektakulært, og musikkopplevelser for livet, er Olavsfest festivalen for deg. Islandske Björk, som er en av musikkens viktigste og største kunstnere, skal spille med Trondheimsolistene på festningen. Billetten er nokså dyr, men det kommer til å være verdt det, jeg lover. Ikke nok med det, men kritikerroste Bjørn Tomren kommer og skal jodle og pønke i Borggården. Ellers kommer Ane Brun og Kae Tempest, og ulike forestillinger står også på programmet. Temaet for festivalen er håp, og jeg håper og tror at dette blir kulturopplevelser jeg sent vil glemme.

– Hannah Kleiven

Powered by Labrador CMS