Ut å løpe? Prøv denne ruta
Langs stien til Leirfossen kommer man tett på både natur og industri.
For mange er november et sørgelig vendepunkt i det korte høstsemesteret. Dagene blir kortere og timene på lesesal lengre, stresset øker og temperaturen synker. I eksamensperiodens mørke kan løpeturens endorfinstrøm være et etterlengtet lyspunkt. Spørsmålet er bare hvor turen skal gå. Estenstadmarka er jo et gjørmebad og Bymarka fryser snart til? Svaret er å løpe motstrøms oppover Nidelven til du når et ærverdig vannkraftanlegg. Stien til Leirfossen er et glimrende alternativ for alle som trenger en pause fra elsparkesykler og lyskryss. Det er på tide å knytte løpeskoene og oppdage en av Trondheims skjulte skatter.
LES OGSÅ VÅRE TIPS FOR GÅTURER
Femten min fra Samfundet og fem min fra Lerkendal
Stien til Leirfossen starter med et nedslitt industrianlegg. Skjult bak en kraftig bom og en toetasjers brakke står et lite skilt og peker inn mot en smal sti. Du ender ikke opp her med en tilfeldighet.
Veien hit er likevel ikke lang for de fleste studenter: Følg sykkelveien på høyre side av Elgeseter gate i retning Tempe og skjær inn til høyre cirka 500 meter etter Stavnebro. Etter å ha løpt på skrå over en liten fotballbane vil du se asfaltbakken ned til industrianlegget. Turen bort tar ca. femten minutter fra Studentersamfundet og fem minutter fra Lerkendal. Vel framme kan du nyte fem kilometer med variert natur langs en snirklete grussti.
LES OGSÅ: Erna Solberg ut mot trondheimsstudentene
Industrisafari i ospeskog
Tettvokst skog og en berg-og-dalbane av en sti gir turen en fartsfylt og spennende start. Etter en snau kilometer svinger stien ned mot elven og Tempebanen, men det bærer raskt inn igjen i skog og kratt. Etter cirka to kilometer befinner man seg i en smal passasje av høyreiste ospetrær. Den rolige atmosfæren mellom de lysende stammene gjør dette til et av turens absolutte høydepunkt.
Etter hvert åpner landskapet seg opp og stien flater ut. Nidelven er på sitt bredeste og renner bedagelig nedover mot Trondheimsfjorden. De neste tre kilometerne fortsetter stien inn og ut av skogen mens den slynger seg langs Nidelvens krinker og kroker. Underveis løper man forbi både tradisjonelle fiskeplasser og moderne industrianlegg. Framme ved turens endepunkt kulminerer denne blandingen av nytt og gammelt i et vannkraftanlegg med middelaldersk arkitektur. Her kan man ta en pust i bakken sammen med Nidelvens andefamilier før man tar fatt på hjemturen.
LES OGSÅ: Studenter sliter psykisk under korona. Velferdstingslederen er ikke overrasket
Langdistansens inngangsdør
For mange kan det virke brutalt å måtte snu og løpe den fem kilometer lange stien hjem igjen. Melkesyren har kanskje begynt sin innmarsj og lengselen etter en varm dusj er muligens blitt prekær. Fortvil ikke, hjemturen går mye fortere enn du frykter. Plutselig er du tilbake ved Koppanbrua, så dukker plutselig Tempebanen opp og før du aner sitter du i sofaen med en varm kopp kaffe.
Selv om hjemreiseeffekten faktisk er et etablert psykologisk fenomen, er effekten på Leirfossen-turen så stor at det føles mer som overtro enn vitenskap, ihvertfall for undertegnede. Det er denne magiske effekten som gjør Leirfossen til et velegnet mål for alle som har lyst til å begynne med lengre løpeturer. Når du først mestrer denne turen på tolv til femten kilometer, er det ikke langt igjen til en halvmaraton-distanse. Stol på Leirfoss-effekten, bli en langdistanseløper.
NB: Hvis du noen gang skulle havne i en vanskelig situasjon på grunn av mitt håpefulle løfte, send mail til tips@studentmediene.no så skal vi komme til unnsetning.
LES OGSÅ: Kveldsdukkert i matsøpla