HENGEGLEDE: Ei hengebru er like spennende for en 12-åring som for en studentjouralist.

Idiot-guide til Trondheimsturen

For tiden er det svært populært å trekke ut i naturen. Da er det greit med en guide fra en uerfaren turgåer.

Publisert Sist oppdatert

Nybygget i Elgeseter gate 10 får et historisk navn med feminint tilsnitt Trondhjems Turistforening (TT) har mange forslag til fotturer og andre turer på sine nettsider. Uten kjennskap til Trondheims natur kan det fort bli vanskelig å vite hvilken tur som er best og passer dine behov. Derfor har jeg gått tre av turene for deg. Alle turene er klassifisert som enkle og kan gjøres på en dag, også uten nistepakke. Husk vannflaske, kvikklunsj og myggspray dersom du er av den stikksensitive sorten.

LES OGSÅ: Den hellige, trønderske råvarekvaliteten

Midtbyrunden

Midtbyrunden er en flott introduksjon til Trondheim by og passer godt for deg som enda ikke er så godt kjent eller ønsker en koselig gåtur nære moderne fasiliteter. Runden har tre startpunkter – Solsiden, Marinen og Skansen – og bringer deg hele veien rundt sentrum. Selv startet jeg ferden på Skansen og vandret videre langs fjorden og bort til Sjøbadet. Der er det gode muligheter for å bade for den som ønsker det, så gjerne ta med både badetøy og håndkle. Derfra gikk jeg over Verftsbrua, som på sommerstid er kantet med vakre blomster, og bort på Solsiden. Solsiden fungerer godt som både hvilestopp og endestopp med sine mange restauranter, men jeg vandret videre mot Bakklandet.

LES OGSÅ: Lanserer arkitektkonkurranse

Bakklandet er kjent for sine idylliske gater og gode kaféer. Det er her du finner den ikoniske sykkelheisen, som er fullstendig umulig å bruke på en vettug måte. Turen tok meg videre over Gamle Bybro, også kjent som «Lykkens Portal», og over til Marinen. Ønsker du et sted å grille er gressplenen langs Nidelven et flott alternativ. Ellers kan du vandre innom både Erkebispegården og Nidarosdomen for den gode turistfølelsen.

Til slutt gjensto det å vandre tilbake mot Ila og forbi Ilen Kirke før jeg igjen befant meg på Skansen. Turen var hyggelig, lett å gå og tok meg i underkant av to timer å gjennomføre. Den egner seg godt for transportmidler med hjul, som sykkel og rullestol, og aller best er den nok i fellesskap.

Leirfossen til Sentrum

Dette er turen for deg som vil ha litt mer natur enn runden rundt Midtbyen tilbyr, men ikke ønsker å dra helt til skogs. Turen tar deg fra Leirfossen til bysentrumet langs Nidelva, og følger oppmerkingen til Pilegrimsleden mot Nidaros. Det siste strekket av turen går gjennom Elgesetergate, men selv hoppet jeg av ved Tempe. For å komme til startpunktet for turen kan du ta buss 24 mot Okstad til Leirøya. Turen snirkler seg sakte langs Nidelva, der det både er mulig å fiske og samle villbringebær. For fisket kreves det gyldig fiskekort og at det oppdaterte reglementet følges. Eksempelvis skal all laks fisket i Nidelva testes, mens sjøørret er fredet.

LES OGSÅ: Glimrende, skarp og velskrevet – men likevel skuffende

ENDER SOM VENNER: Disse fjærkrabatene er gode turkamerater på en ellers stille fottur.

Ellers finnes det utallige små skur langs ruta. De er privateide, men ledige for alle som er villig til å rydde pent etter seg. Husk at bading i Nidelva frarådes, da strømmen er eksepsjonelt sterk og overvinner selv den sterkeste svømmer. Dette er lett å huske på da brusingen fra elva er en konstant følgesvenn på veien. Ved den største av broene er det en liten øygruppe knyttet til land gjennom en hengebro. Øyene i seg selv er ikke de mest spennende i verden, men selv følte jeg meg ivrig som en tolvåring på oppdagelsestur idet jeg gynget over hengebrua. De tillater fine bilder og tilbyr en stein for nedsitting og kvikklunsjspising. Turen er perfekt for joggere, men også fullt mulig å gjennomføre for syklister eller hundeeiere, og tar omtrent to timer å gjennomføre. Stien er dog til tider så smal at sosial distansering krever et skritt ut i buskene. Når du nærmer deg Tempe, og den naturbaserte delen av turen går mot slutten, kan du booke kajakktur. Selv fikk jeg ikke tatt turen, men den virker langt å foretrekke over sentrumsspaseringen som gjenstår.

Byåsens dammer

Uten tvil min favoritt av turene. Først går turen til Baklidammen, så videre rundt Kobberdammen og ned mot Theisendammen. Det er masse av benker og bordgrupper langs stien og du finner lett en plass å sitte når du trenger en hvil. Veien er godt utbedret med broer over alle elver, gruset sti og skilter i flere av de store kryssene. For å komme til startpunktet kan du for eksempel ta buss 11 mot Stavset, til Byåsen butikksenter. Både Baklidammen og Kobberdammen egner seg godt til fisking, der ørret og røye er spesielt vanlig. Husk å kjøpe fiskekort så du fisker på lovlig vis. Det er visst også bever langs dammene, og hunder har derfor båndtvang. På veien fra Kobberdammen til Theisendammen ligger Lavollen, som tilbyr servering enkelte dager i uka og fungerer som et veiskille der du enten kan gå videre mot Theisendammen eller tilbake mot Baklidammen igjen. Det er også toaletter tilgjengelig. Neste gang jeg går turen − og det blir en neste gang, vil jeg heller vende ned mot Baklidammen enn å fortsette. Grunnen er at veien til Theisendammen inkluderer en forvirret vandring gjennom en golfbane og at utsikten fra dammen og utover Trondheim by ikke er nok til å overbevise meg om å gjenta spetakkelet.

LES OGSÅ: Fadderukene er et viktig virkemiddel mot ensomhet

MAJESTETISKE DYR: Ulne vesener gir gode fotoobjekt.

På vei fra Kobberdammen til Lavollen fant jeg Tusseløypa, en turløype for de minste med smokketroll og malte trær. I enden av løypa er det en leirplass der en kan slå seg ned for en velfortjent hvil. Det er også fullt mulig å bade i vannene, men da er kanskje Theisendammen det beste valget med sine faktiske strender og badetårn. Skal du først gå den veien er det fint å legge merke til hvordan treartene er merket med påler og skilt, så lærer du litt om dendrologi, altså trær, i samme slengen. Det samme strekket har forøvrig mye villbringebær for alle bærplukkerne der ute.

LES OGSÅ: Plantefysiologi for dummies

Selv om stiene er godt merket med skilt kan jeg anbefale bruk av kart for andre uerfarne turgåere. Det er godt å ha i bakhånd om du skulle falle for fristelsen til å jage en frittgående sau ut i skogen på jakt etter bilder. Inkludert sauejakt og lunsjpause tok turen omtrent fire timer og er ypperlig om du vil slå ihjel en formiddag på hyggelig vis.

NÆR NATUR: Oppover Byåsen finner du dyp skog, snirklete stier og mange hvileplasser.
Powered by Labrador CMS