Aksjonerer mot Ikea
Over 150 kles- og tekstilmerker har signert en avtale for å bedre arbeidsforholdene til tekstilarbeidere i Bangladesh. Nå aksjonerer Framtiden i våre hender mot Ikea, som enda ikke har signert avtalen.
Liv Hjartsjø er medisinstudent og leder for Trondheim Studentlag Framtiden i Våre hender. Torsdag kveld aksjonerte de mot Ikea for å få de til å ta ansvar for fabrikkene de samarbeider med. Aksjonen fant sted på Ikea Leangen.
– Vi legger igjen brosjyrer ut over hele Ikea butikken, brosjyrene opplyser om hvorfor Ikea må signere sikkerhetsavtalen. Vi vil skape bevissthet blant folk, men også nå ut til Ikea, sier Liv Hjartsjø.
Hjartsjø forteller at de er seks studenter fra studentlaget som har fordelt seg på alle etasjene ved Ikea Leangen. De er heller ikke de eneste som aksjonerer mot Ikea denne uken.
– Aksjonen er et samarbeid mellom Framtiden i Våre Hender og den internasjonale organisasjonen Clean Clothes Campaign. Vi har aksjoner ved Ikea i Oslo, Kristiansand, Trondheim og Bergen, men også i utlandet. Det er en stor dag hvor vi prøver å jobbe for at Ikea skal signere avtalen, sier Hjartsjø.
LES OGSÅ: På to måneder har Runa runda halve NTNUI
Alvorlige ulykker
Den 24. april 2013 omkom mer enn 1100 arbeidere da en bygning som huset fem tekstilfabrikker i Bangladesh kollapset. I 2012 omkom minst 117 tekstilarbeidere i en brann i samme område. Hendelsene bidro til økt bevissthet rundt sikkerheten til tekstilarbeidere verden over. For å unngå slike hendelser i framtiden ble sikkerhetsavtalen Bangladesh Accord opprettet.
– Avtalen omfatter Bangladesh og omhandler bedrifter som selger og kjøper tekstiler. Hvis Ikea signerer denne avtalen, så faller alle fabrikkene de kjøper varer fra i Bangladesh inn under denne avtalen. Da er det Ikea sitt hovedansvar å passe på at fabrikkene de kjøper av følger retningslinjer som handler om brannsikkerhet, rømningsveier og byggsikkerhet, sier Hjartsjø.
Videre forteller hun at avtalen er effektiv fordi det er en tredjepart som sjekker at avtalen overholdes.
– Det er nesten ingen ulykker med alvorlig utfall som skjer på de fabrikkene der de produserer varer til merkevarer som har signert avtalen. På andre fabrikker skjer det jevnlig veldig alvorlige ulykker.
– Avtalen omfatter omtrent 2 millioner tekstilarbeidere i Bangladesh, og på sikt den skal utvides og gjelde for andre land også, forhåpentligvis Pakistan, sier Hjartsjø.
Mange merkevarer har signert
Hjartsjø forteller at det er mange merkevarer som har sluttet seg til avtalen, men at Ikea gjenstår.
– De fleste store merkevarer har signert, for eksempel H&M, Zara og Cubus. Vi hadde en kampanje mot Princess, Kid og Ikea for noen år siden. Da endte Princess og Kid opp med å signere, mens Ikea nektet. Derfor prøver vi nå igjen, sier Hjartsjø.
I tillegg til de fysiske aksjonene har Framtiden i Våre Hender en kampanje på sosiale medier for å skape et ytterligere press på Ikea. Liv Hjartsjø oppfordrer andre til å engasjere seg.
– Det er viktig å være bevisst på hvor det vi kjøper kommer fra, og hvordan de som lager det vi kjøper har hatt det. Akkurat nå har vi en kampanje på sosiale medier som handler om å kommentere på Ikeas sosiale medier kanaler.
LES OGSÅ: Studentdrevet prosjekt for bedre naboskap på Møllenberg
Ikea: – Vi har egne retningslinjer
PR-sjef hos Ikea Retail Norge, Gundrun K. Lægreid, forteller at sikkerhet har høyest prioritet og at produktene deres skal produseres under sikre og sunne arbeidsforhold.
– Ikea og alle våre underleverandører følger våre etiske retningslinjer IWay som dekker både sikkerhetsaspekter, arbeidsrettigheter, dyrevelferd og miljøvern. Retningslinjene våre er blant annet basert på International Labour Organization (ILO) og FN sin menneskerettighetserklæring, og det godtas ikke brudd på disse retningslinjene, skriver Lægreid i en e-post til Under Dusken.
Videre skriver Lægreid at det gjennomføres kontroller av en tredjepart jevnlig.
– Om en leverandør ikke oppfyller kravene vil vi i ytterste konsekvens si opp kontrakten. Det finnes mange gode initiativer for hvordan man skal forbedre arbeidsforholdene for folk, og Accord-avtalen er ett av dem. Men, som en internasjonal merkevare med over 1000 leverandører, er det viktig for Ikea å skape tydelighet hos leverandørene om at det er IWAY de må overholde, sier Lægreid.
Til slutt legger hun til at det er viktig å ha et system som fungerer for alle leverandører og underleverandører, både i Bangladesh og i andre deler av verden.