MASSEVAKSINERING: Det blir stadig klarere hvordan vaksineringen av Trondheimsbefolkningen skal gå til.

Skal du ta vaksinen? Dette er det vi vet så langt

Det begynner nå å bli tydeligere hvordan studentene skal vaksineres.

Publisert Sist oppdatert

Nå har vaksineringen i Trondheim begynt. Planen er å vaksinere befolkningen innen sommeren. For øyeblikket er eldre og helsepersonell prioritert, med risikogrupper neste i køen. Det kan gå måneder før friske studenter får tilbud om vaksinen, opplyser Trondheim kommune.

Over 66 prosent folkeregistrert i en annen kommune

VAKSINERING: Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen forteller om Trondheim kommunes vaksinasjonsplan.

Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen ved Trondheim kommune forteller at de jobber med å bli tydeligere på hvordan studenter skal forholde seg til vaksinasjonsplanen i byen, men er klar på at det fortsatt er lenge til de unge i byen får vaksinen.

— Vi vet fortsatt ikke konkret når vi får nok vaksiner framover, og fram til ca 1. mai vil vi primært vaksinere eldre og personer med spesiell risiko, samt helsepersonell i kritiske funksjoner, skriver Garåsen.

Tall fra Lånekassen bekrefter at 66 prosent av studenter i høyere utdanning som har fått støtte fra Lånekassen til et lærested i Trondheim kommune i inneværende studieår, har folkeregistrert adresse et annet sted enn i Trondheim.

Garåsen forteller at kommunen om kort tid vil legge ut informasjon slik at fastleger i andre kommuner kan melde inn personer, herunder studenter, som skal prioriteres i vår på grunn av spesiell risiko.

På Trondheim kommune sine nettsider opplyses det at man ikke har startet med vaksinering av risikogruppene ennå. Fastlegene lager lister over sine risikopasienter som de deler med kommunen. Personer i risikogruppen får beskjed når det er deres tur til å bestille time for vaksinering.

— For den alminnelige student og andre unge i Trondheim vil vi neppe begynne med vaksinering før inn mot sommeren, skriver Garåsen.

Garåsen bekrefter at studenter og andre som bor i Trondheim uten å være folkeregistrert her likevel vil motta tilbud fra kommunen.

LES OGSÅ: Opplev Theisendammen før det er for seint

Slik skal man få vaksine i Trondheim

På Trondheim kommunes nettside oppfordres det til å sjekke at alt av kontaktinformasjon er oppdatert. Man blir kontaktet for å bestille time til vaksinering når det er sin tur, enten gjennom sms, telefon, digital post eller brev. Bestilling av time skjer enten gjennom nett eller telefon.

Vaksineringen vil foregå ved Statens Hus og NTNUs eksamenslokale, Sluppen. For øyeblikket trenger kommunen frivillige som kan hjelpe til med å utføre oppgaver på Sluppen, og til dette søkes blant annet studenter.

Selve vaksinasjonen vil ta noen få minutter. Etterpå skal man observeres i 20 minutter, så man må beregne litt ventetid. Om man er på blodfortynnende medisiner må man vente 30 minutter, og om man tidligere har hatt en alvorlig allergisk reaksjon, må man vente i 60 minutter.

For å vaksineres trenger man å ha med legitimasjon, slik som pass, nasjonalt ID-kort, sertifikat eller bankkort med bilde. Man må også bruke munnbind. Kommunen anbefaler i tillegg å ha på seg vaksinasjonsvennlig tøy, som for eksempel en t-skjorte.

Etter at man har blitt vaksinert, registreres dette i det nasjonale registreringssytemet SYSVAK. Om man ønsker en fysisk bekreftelse, kan man logge inn på Helsenorge.no for å skrive ut dette.

FØRSTEÅRSSTUDENT: Ronja Kræmer synes det har vært vanskelig å bli kjent med andre studenter.

LES OGSÅ: Båtstudenter ble stående uten bad og dusj under nedstenging

Studenter viser forståelse for prioriteringen

Vi snakket med studenter på gata om hva de synes om den kommende vaksinen.

Ronja Kræmer, 19 år, Kybernetikk og robotikk

Er du folkeregistrert i Trondheim? Jeg er fra Tromsø, men er folkeregistrert her.

Har du lyst å ta vaksinen? Ja.

Føler du at det er nok informasjon? Ikke egentlig, det mangler informasjon. Jeg har fått en melding om at jeg måtte sjekke at alt er oppdatert, men har ikke undersøkt nærmere.

FORSTÅELSESFULL: Aleksander Knutsen skjønner hvorfor risikogruppen prioriteres.

Hva tenker du om studenters plass i køen? Man skjønner at visse grupper blir prioritert, men jeg merker som førsteårsstudent at det er lite sosialt og vanskelig å bli kjent med andre studenter.

Aleksander Knutsen, 25 år, Datateknologi

Er du folkeregistrert i Trondheim? Nei, jeg er registrert i kommunen jeg kommer fra, som da er Lindesnes.

Har du lyst å ta vaksinen? Ja.

Føler du at det er nok informasjon? Jeg har ikke fått noe informasjon fram til nå. Jeg antar at det er fordi jeg ikke er i risikogruppe. Det er ikke min tur enda, men jeg venter i spenning. Det er ikke umiddelbart tydelig hvor man finner informasjon, men jeg ville prøvd å gå til FHI eller kommunen.

Hva tenker du om studenters plass i køen? Jeg forstår det, og skjønner hvorfor de vil vaksinere risikogruppen først. Det går fint for meg.

Helene Rekaa, 23 år, Industriell kjemi og bioteknologi

Er du folkeregistrert i Trondheim? Nei, jeg har folkeregistrert adresse hjemme i Oslo.

MEDFØLELSE: Helene Rekaa skjønner at førstestudentene har hatt det tøft.

Har du lyst å ta vaksinen? Ja.

Føler du at det er nok informasjon? Nei, det føler jeg ikke. Jeg trenger kanskje ikke vite så mye siden det er en stund til jeg skal ta den, men jeg hadde satt pris på å få vite om jeg skal ta den her eller hjemme i Oslo.

Hva tenker du om studenters plass i køen? Jeg har forståelse for det og synes det er greit. Likevel ser jeg for meg at det kan være tungt psykisk å være så isolert som førsteårsstudentene har vært nå. Studenttilværelsen, særlig i starten, er en ny og annerledes periode hvor man har mer behov for å møte nye mennesker.

LES OGSÅ: Studentene Filip og Sivert er Gløshaugens redningsmenn

Powered by Labrador CMS