NYE VEIER: I sin nyeste utgivelse Ultraviolet har Ofori gått nye veier musikalsk.

Stjerneskudd blant trøndersk hip hop

Tross sin unge alder har rapperen Gerald Ofori fra Risvollan i Trondheim funnet seg godt til rette i mylderet av norsk hip hop og RnB. Samtidig som korona brøt ut, slapp han sin nye EP.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med det Trondheims-baserte managementet og plateselskapet Attack Music får Gerald Ofori løftet låtene ut fra soverommet og til verden. Attack Music huser også King George VIII, Gerald Oforis eldre bror. Gerald forteller om en barndom hvor han i tidlig alder ble introdusert for musikkproduksjon, mye på grunn av sine to eldre brødre som også lagde musikk hjemmefra.

– Jeg var elleve år da jeg begynte å lage mine egne beats. På den måten lærte jeg med tiden nye ferdigheter fra bunnen av. Det hele begynte som en interesse for meg, men etter at jeg fylte 15 år og begynte med sang og rap, gikk det over i mer enn bare en hobby.

Inspirasjon til musikken finner han i hendelser fra livet sitt.

– For meg er skrivingen en sentral del av det jeg produserer. Det er slik jeg uttrykker meg musikalsk. Samtidig har jeg med årene endret måten jeg skriver på, og blitt mer forsiktig med hva jeg deler i tekstene mine.

Ny dreining i musikken

Da han slapp EP-en Ultraviolet i vår, mottok de seks låtene skryt for å bidra til å forme hip hop-sjangeren i nye retninger. Selv beskriver han EP-en som et stort løft hva gjelder den gjennomgående kvaliteten i låtene.

19 år gamle Gerald Ofori forteller også at Ultraviolet representerer et slags brudd med det han tidligere har produsert.

LES OGSÅ: Dette mente vår anmelder om Oforis EP

– Låtene er definitivt mørkere denne gangen, noe som skiller EP-en fra tidligere musikk jeg har laget. Denne gangen går det også for det meste i kjærlighet. Bakgrunnen for det er nok at jeg har blitt litt eldre siden sist slipp og har hatt mer å skrive om.

Med alderen har rapperen også utviklet sine evner innen produksjon. På EP-en er navnet hans, i tillegg til hans alias Gideon White, blitt kreditert flere steder. Selv forteller Gerald Ofori at han ikke trenger så mye utstyr for å få produseringen i gang.

– De fleste låtene er laget inne på soverommet mitt, selv om jeg ikke har det mest fancy musikkutstyret. Både låtskrivingen og produksjonen er noe jeg har jobbet mye med hjemmefra, for eksempel kan jeg ofte komme på sangtekstene mens jeg står i dusjen.

Fem kjappe

Foto: Torstein Olav Eriksen


Favoritt sommerminne?

Det må bli da jeg var på Kadetten i fjor med en gjeng gode venner. Jeg spilte ikke selv, men var mange gode konserter og veldig gøy å være der.

Favorittalbum?

Rodeo av Travis Scott. Går alltid tilbake for å høre på det.

Bandet/artisten du har hørt mest på i sommer?
Amerikanske Beam har jeg hørt en del på i sommer.

Yndlingsisen din?
Spin-is fra Isbilen.

Hvor er Gerald Ofori om fem år?
Forhåpentligvis innenfor en kreativ business, helst innen musikk, hvis ikke – design.

Fikk kjenne korona-konsekvensene

Da Ultraviolet ble sluppet i midten av april, hadde koronakrisa allerede blitt et faktum. Restriksjoner skapte utfordringer for promotering av den nye EP-en.

– Det var vanskelig å vite når det var et godt tidspunkt for å slippe EP-en, siden hele situasjonen rundt korona var så uviss. I ettertid skulle jeg ønske at jeg ventet med å gi ut EP-en. Konsekvensene av korona vises på antall streams av låtene. Sånn sett synes jeg ikke Ultraviolet fikk nå sitt fulle potensiale. Det var utrolig kjipt.

LES OGSÅ: Også k-popen blomstrer i Trondheim.

Gerald Ofori ser likevel lyst på tiden framover. Første fysiske konsert siden pandemien traff, var på Stormfestivalen på Fosenkaia i Trondheim i tidlig august. Det ble også en dobbelkonsert sammen med rapgruppa Bulmboy$. På den samme scenen varmer han den 14. august opp for den trønderske hip hop-trioen Fremmed Rase.

– Jeg hadde ingen digitale konserter under nedstengingen, så nå ser jeg virkelig frem til å spille foran et publikum igjen.

Kreativt kollektiv i Trondheim

Sammen med Bulmboy$, klesdesigner Andreas Malvik og fotograf Lasse Amundsen har Gerald Ofori dannet et kreativt kollektiv, kalt VNMS, hvor de jobber med både musikkproduksjon, grafisk design, foto og merchproduksjon.

– Vi har jobbet mye sammen i studio i det siste, og har flere prosjekter på gang. Akkurat nå for tiden samarbeider jeg med Bulmboy$ om å lage en mikstape for kollektivet, som vi kommer til å slippe senere denne sommeren.

MER ENN MUSIKK: Ofori jobber også med design, foto og merch.

Gerald Ofori forteller at kollektivets nye mikstape, i likhet med hans siste EP, vil bære med seg elementer han ikke har gitt ut tidligere.

– Mikstapen kommer til å innebære mye forskjellig som følge av samarbeidet oss imellom. Alle bidrar med ulike komponenter. Blant annet rapper vi på flere ulike språk.

Det er ikke bare musikken trondheimsgutten brenner for. I samarbeid med kollektivet får han ikke bare komme til uttrykk gjennom sangtekstene hans, men også gjennom design.

LES OGSÅ: Albumplanene til Steamdome gikk i dass

– Vi ønsker også å satse mer på grafisk design og merch, som jeg også interesserer meg for. Bulmboy$ kommer til å slippe en egen kolleksjon senere i år, og da blir det så klart lanseringsfest!

Black lives matter-bevegelsen

Selv om Gerald Ofori er oppvokst på Risvollan i Trondheim, spiller hans bakgrunn fra Ghana også en rolle i måten han jobber med musikk på. Oppblomstringen av black lives matter-bevegelsen denne sommeren har påvirket store deler av verden etter drapet på amerikanske George Floyd. Store grupper mennesker samlet seg også på torget i Trondheim opptil flere ganger for å vise sin avsky mot rasisme. På spørsmål om hvordan Gerald tror bevegelsen vil påvirke musikkbransjen fremover, er han sikker på at den vil få stor betydning.

– Jeg tror at musikere vil være mer forsiktig med hva de slipper i tiden som kommer, i respekt for black lives matter-bevegelsen. Jeg håper også at den økte bevisstheten rundt temaet rasisme gjør at musikkbransjen blir mer representative for de svarte.

Han forteller samtidig at selv om hans siste EP ikke gikk dypere inn i hans ghanesiske røtter, blir det mer å høre av ghanesisk inspirert musikk i tiden som kommer.

– Jeg jobber allerede med nytt materiale, og her vil jeg ha med flere ghanesiske innslag. Det vil komme fram i lydbildene gjennom bruk av forskjellige instrumenter, melodier, ghanesiske ord og uttrykk gjennom låtene.

Powered by Labrador CMS