Gløshaugen Campus har fått splitter nytt studentsenter
Den 21. september åpnet Studentsenteret på Gløshaugen, med storfint statsrådbesøk.
Det var til stor glede for de frammøtte at Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim fra Høyre offisielt åpnet det nye Studentsenteret på Gamle Kjemi på Gløshaugen.
Før dette talte rektor Anne Borg ved NTNU, leder Kenneth Stange i Velferdstinget, Styreleder Sofie Carlsen Bergstrøm i Sit og nevnte Asheim. Alle snakket om betydningen av et slikt senter, både på det personlige og det kollektive plan. Før og etter åpningen sang Studentkoret Bilyd flotte sanger for de frammøtte.
Senteret skal fungere som et avbrekk i den ellers hektiske studiehverdagen. Her kan man ta en kopp kaffe, spille brettspill, eller slå av en prat med en representant fra Sit som kan svare på det studenter lurer på. Tanken bak senteret er å utvikle en lavterskel møteplass for studenter.
Asheim fremhevet viktigheten av å ha en plass man «bare kan være». Etter en vellykket snorklipp fikk vi et par spørsmål med statsråden.
LES OGSÅ: Nå kan busstreiken komme til Trondheim
Kan ikke love penger til nybygg
Er denne regjeringen villig til å bevilge penger til det planlagte nybygget på Studentersamfundet?
– Jeg kan ikke love penger til nybygget. Etter et langt møte med frivillige på Studentersamfundet i dag, ba jeg dem om å sende oss en formell søknad om bevilgning av penger.
Han mener det er NTNU og Trondheim kommunes ansvarsområde å finne penger til nybygget. Leder Karen Mjør i Studentersamfundet er uenig med Asheim. I en e-post til Under Dusken skriver hun at hun håper at nybygget vil bli prioritert i statsbudsjettet for 2022.
– Me synes det er sentralt å få fram at Studentersamfundet ikkje berre er eit Trondheimsprosjekt, men ein nasjonal kulturinstitusjon der me samlar studentar så vel som øvrig befolkning frå heile landet, skriver Mjør.
Videre viser hun til at Studentersamfundet i Trondhjem er ganske selvstendig drevet, i motsetning til andre Studentersamfunn i Norge. Hun håper dette vektlegges når statsbudsjettet i 2022 blir vedtatt.
– Dei andre studentersamfunna i Noreg får betrakteleg større summar i årleg statleg støtte gjennom sine universitet. Me håpar at dette vert vektlagt når me no ber om eit eingongsbeløp for å kunne skapa eit betre tilbod for alle studentane i byen, avslutter hun.
Likevel pengegave til Trondheims studenter
Asheim kom imidlertid ikke helt tomhendt til Trondheim. Regjeringen bevilger 11,6 milliarder kroner til campussammenslåing. Dette er summen NTNU og Statsbygg nettopp er blitt enige om. Tidligere var den gjeldende tanken at man ønsket å bygge, men beløpet hersket det uenighet om.
– Vi bevilger hele summen nå, slik at man slipper å kjempe om pengene over kommende statsbudsjett, forteller Asheim.
LES OGSÅ: Nytt vedtak fra rektor gjør at noen studentforeninger kan bruke campus etter 20:00
Meteren gjelder
De ulike institusjonenes form er en av årsakene til at regjeringen ikke har gitt nasjonale bestemmelser på digital undervisning på høyere utdanningsnivå. Han trekker fram forskjell i campusstørrelse og fasiliteter for digital undervisning som konkrete eksempler. Derfor vil det bli vanskelig å lage nasjonale retningslinjer for digital undervisning på høyere utdanningsnivå, slik som vi har i barne- og ungdomsskole.
– Vi har sagt to ting: «Campus skal være åpen, men meteren må overholdes».
Lærer i magen
På spørsmål om han kunne tenke seg å bli student igjen, forteller han entusiastisk:
– Jeg har absolutt planer om å bli student igjen!
Tidligere har han sagt at han kunne tenke seg å bli lærer. Den tanken står han fortsatt ved. Gjennomføringen av hans vordende studietid er ikke fastsatt enda. Om han går all-in eller tar det på si, får tiden vise. Han prøver i hvert fall å tilrettelegge bedre for eldre voksne å studere.
– På denne ministerposten kan jeg jo mele min egen kake litt, avslutter han spøkefullt.