Et lite stykke musikkhistorie:
De mystiske. De maskerte. De musikalske.
Anonyme artister er sjelden vare, men bak masken ligger ofte mye kreativitet.
Med de siste nasjonale til- takene i kampen mot korona ble munnbindpåbud igjen innført der man ikke kan holde mer enn én meter avstand til andre. Den 11. desember ble siste episode av Maskorama sendt, og det ble avslørt hvem som skjulte seg bak Snø- monsteret. Det kan nesten virke som om maska i det siste enten har vært en byrde, til tross for hvor viktig den er, eller en gimmik brukt for å la kjendiser synge falskt på nasjonal TV. Hva har dette med musikkhistorie å gjøre? Jo, mange av artistene som gjennom tidene har valgt å skjule sin identitet og forbli mystiske, har vært med på å bidra kolossalt til utviklingen av dagens musikk og moderne artister.
Hvem er favorittartistene våre?
Flere av de maskerte artistene som har oppnådd stor suksess og internasjonal anerkjennelse for musikken deres, blir sjeldent avbildet – til tross for at navnene deres er offentlig kjente. Innenfor hiphop har vi avdøde Daniel Dumile, alias MF DOOM, i elektronika finner vi duoen Daft Punk og i rock de noe fryktinngytende GWAR. Dette er alle artister som innenfor sin sjanger har inspirert flere senere artister og satt et stort preg på hvordan musikken lyder nå. Hva hadde undergrunnshiphop, fransk tekno, house eller thrash-metal vært uten disse?
LES OGSÅ: Vedtok billigere tog i fjor: – Ikke på plass før i juni
Åpenbare inspirasjonskilder
Man kan kjenne igjen flere elementer i artister som har fulgt disse gudfedrene, både i musikalske og stiliske valg. Rappere som Earl Sweatshirt, Freddie Gibbs og Tyler, The Creator takker DOOM for hvordan deres musikalske karriere begynte og utviklet seg. Den maskerte skurken kan også takkes for hvordan Radioheads Thom Yorke har beveget seg mot et abstrakt lydbilde på forskjellige remikser gitt ut i nyere tid. Dersom man ser på hva Daft Punk har gjort for elektronikaen, vil det være tilnærmet umulig å trekke frem én spesifikk artist eller sjangerendring. Daft Punks lange karriere utviklet seg fra fransk tekno, til house, til dance og til funk. Disse er legender innenfor feltet sitt, og dette er tydelig gjennom artister som deadmau5, Marshmello og Alan Walker, som alle, i tillegg til å produsere elektronisk musikk, også har valgt å kle seg i masker på deres opptredener. Der GWAR har en komisk og nesten overdådig tilnærming til å kle seg ut som monstre innenfor rockemusikken, har metallgruppen Slipknot strippet vekk alt det teatralske, til å rett og slett virke som noe skapt av Satan selv – mens finske Lordi tok fakkelen videre og åpenbarte seg for det store publikum under Eurovision Song Contest i 2006.
Inspirasjonen lever videre i Trondheim også
På Studentersamfundet opptrådte flere maskerte artister i 2021. Dragongirl spilte tung og dystopisk elektronisk musikk mens hun selv var påsminket en stor, svart munn, som stod i god stil til resten av fremføringen. Om lag en måned senere stod VIKING_ DEATH_TRAP.EXE på scena under UKA -21 og skrek ut profane, skitne og støtende tekster, iført en gigantisk gul ansiktsdekkende hjelm med horn som minner om Beelzebub, til et publikum som elsket det. Ett av høydepunktene var det eksentriske musikkollektivet TACOBITCH som med sine skjulte identiteter leverte et forrykende show av dans, performance art og sjanger- blandet musikk utenom det vanlige. Disse fulgte trendene til artister som kom før, og vil trolig være med på å inspirere artister som kommer etter. Det er en praktfull og mystisk demonstrasjon av hvordan en maske, som ellers skjuler en person, gjør en artist i stand til å uttrykke alt sitt kunstneriske og kreative. Som resultat av dette får vi som publikum et sterkt ønske om å følge med på deres utvikling, unikhet og ulikhet.
En stor takk til maska
Jeg vil derfor uttrykke min største takk- nemlighet for maska. Takk til maska, for å la artister uttrykke seg på eksepsjonelt vis. Takk til maska, for mystikken den tilfører musikken. Takk til maska, for estetikken den gir artister. Takk til Slip- knot, Sia, Daft Punk og resten av de maskerte mystiske menneskene som gjør musikken merkverdig og mirakuløs. Mest av alt: takk til maska, for beskyttelsen og tryggheten den gir, både for artister og oss andre. Sist, men ikke minst, hvil i fred Daniel Dumile, ditt fantastiske geni.