Biståndsånden lever i beste velgående hos Ingeniører Uten Grenser NTNU. Til våren fyller lokallaget 10 år

AKTIVT LOKALLAG: Ingeniører Uten Grenser NTNU jobber hardt for å øke fokuset på bistand.

– Vi får bistått sårbare områder med teknologi for de som trenger det mest.

Publisert Sist oppdatert

De om lag 40 medlemmene i Ingeniører Uten Grenser (IUG) NTNU er aktive og engasjerte. I år har de arrangert flere foredrag, idémyldringer og workshops. Kalenderen skulle også fylles opp av begivenheter fra mars av, men koronasituasjonen gjorde at flere av disse var vanskelig å avholde.

Enkelte arrangementer måtte avlyses fullstendig og andre ble digitale. Nå krysser gjengen fingrene for å kunne arrangere jubileum til våren, når lokallaget fyller 10 år.

Norges første studentlag

Det var på Gløshaugen at ingeniørstudenter først begynte å sprenge grenser. IUG NTNU var Norges første studentlag av sin sort. Siden den gang har de engasjerte medlemmene jobbet iherdig med å sette bistand på dagsorden. Ved andre universiteter har de etterhvert fulgt Gløshaugens eksempel. UiA, NMBU og Oslomet har siden etablert sine egne studentlag.

LES OGSÅ: Sit kutter tolv årsverk - fagforening kritisk til Sits håndtering

UTFORDRENDE SEMESTER: F.v: Linn Marie Martens Pedersen, Alice Werswick og Lina Mathea Gunvaldsen måtte avlyse innsamlingsaksjonen de hadde planlagt 10. november grunnet koronarestriksjoner.

I februar 2021 er det 10 år siden oppstarten til IUG NTNU. Studentmedlem Frida Nygaard forteller at de har begynt å planlegge for et jubileum, men at de er nervøse for hvordan korona kan påvirke et eventuelt arrangement.

— Det planlegges jubileum i februar. Korona gjør nok at det blir vanskeligere å få til enn man skulle ønske, men det er vi blitt vant med nå, forteller Nygaard.

Utfordrende semester

Den 10. november skulle de egentlig arrangere en innsamlingsaksjon de i lang tid hadde planlagt. Arrangementet måtte avlyses grunnet ytterligere innstramminger i samfunnet. Linn Marie Martens Pedersen, som var blant planleggerne, forteller at det har vært et gjennomgående tøft semester.

— Generelt har det vært veldig utfordrende å avholde arrangementer dette semesteret. Det har vært vanskelig å forholde seg til reglene i og med at disse kan endres hele tiden, forteller Pedersen.

Medlem Lina Mathea Gunvaldsen var også skuffet over avlysningen, men mener noe godt er kommet av de spesielle omstendighetene.

— En får skjerpet evnen til løsningsorientering og omstilling, hevder Gunvaldsen.

Viktig kompetanse i bistandsarbeid

Studentene jobber i all hovedsak med å skape fokus på moderorganisasjonen Ingeniører Uten Grenser. Arbeidet deres dreier seg i hovedsak om å sende yrkesaktive ingeniører ut i felt hvor de kan bistå bistandsprosjekter med teknologisk kompetanse.

— Vi får bistått sårbare områder med teknologi for de som trenger det mest, forteller Alice Werswick.

LES OGSÅ: Eureka tapte penger i vår. Nå kan de og andre studentforeninger søke støtte fra Velferdstinget

Pedersen forteller at ingeniører kan utgjøre en viktig forskjell.

— Teknologisk kompetanse kan være svært viktig for å drive bistand i enkelte områder, utdyper Pedersen.

Praksis ute i felt

Det er ikke bare yrkesaktive ingeniører som kan dra ut i felt. Ingeniører Uten Grenser Norge arrangerer også programmet Master med mening, som gir masterstudenter mulighet til å skrive en bistandsrelatert master.

— Masterprogrammet «Master med Mening» gir masterstudenter mulighet til å drive viktig feltarbeid, mener Frida Nygaard.

FELTARBEID: Ingeniører Uten Grenser jobber blant annet med å sende studenter ut i felt via programmet «Master med Mening». Her fra feltarbeid i Bolivia våren 2016.

Hun opplyser om at programmet fortsatt går på tross av korona, men med reduserte krav til feltarbeid som følge av reiserestriksjonene.

— Det er fortsatt mulig å søke om å ta masterprogrammet til våren dersom en skulle kjenne at det kribler litt i bistandsfoten. Vi har utlysninger ute på nettsiden vår, forteller Nygaard.

LES OGSÅ: BI snur om utsatte eksamener

Oppgavene er åpne for ulike ingeniørfaglige felt, og studenten får kombinere sin kompetanse fra studiet med samfunnsrelaterte problemstillinger. Tidligere oppgaver har blant annet vært installasjon av solcelleanlegg i Ghana, kvalitetssjekk av barneskoler i Nepal og kartlegging av plastavfall i Etiopia.

Flere studenter vet ikke at det de gjør er bistandsrelevant

Nygaard forteller at en viktig del av studentlagets arbeid handler om å opplyse om at mye kan relateres til bistand.

— Det er ikke alle på Gløshaugen som vet at det de driver med kan bidra til bistand. Selv om en ikke hører så mye om bistand i forelesninger, så kan du bidra til ganske mye mer enn hva du tror, opplyser Nygaard.

Gunvaldsen fikk selv sjokk over hvor mye hun kunne utrette som studentmedlem i Ingeniører Uten Grenser.

— Når jeg meldte meg inn visste jeg ikke hvor mange konkrete, kule ting vi kom til å gjøre som er bistandsrelatert. Jeg ble helt sjokkert over hvor mye vi sitter og gjør herfra, sier Gunvaldsen.

Powered by Labrador CMS