Endret eksamen to dager før – ingen visste om den kom til å telle på karakteren
Øvingen skulle gå over to dager, og ville utgjøre mesteparten av karaktergrunnlaget.
13. og 14. mars skulle studenter ved Institutt for geovitenskap og petroleum gjennomføre obligatorisk arbeid i strukturgeologiemnet TGB4150. Arbeidet ville utgjort 80 prosent av karakteren og opplegget var basert på at studentene måtte jobbe med dette på universitetet. To dager før arbeidet skulle begynne, ble opplegget endret.
Studentene fikk beskjed gjennom en melding på Blackboard om at todagers-øvingen som tidligere hadde vært obligatorisk nå ble frivillig å gjennomføre. Det ble ikke spesifisert om øvingen ville telle som et karaktergrunnlag.
Instituttet hevder at vurderingsformen ble endret av hensyn til smittevern. Studenter reagerer imidlertid på at informasjonen i forkant av endringen var svært mangelfull – andreårsstudenten Helene Laurin Rosmo ved bachelor i geologi sa til Universitetsavisa at det føltes som at «studentene har blitt kasteball i en konflikt mellom foreleser og institutt».
– Hovedfokus for oss er å ivareta sikkerheten til studentene. Det har vært øverst på alle lister, forteller instituttleder Egil Tjåland ved Institutt for geovitenskap og petroleum ved NTNU.
Han forteller at de har fulgt rektors vedtak som kom etter jul. Vedtaket sier at alle prøver og eksamener med tilsyn skal holdes digitalt. Dette begrunnes med at man ønsker å beskytte studentene mot smitte som kan forekomme om man møtes på campus.
LES OGSÅ: Ser du livet passere i revy?
Digital eksamen er en etisk problemstilling
Tjåland forteller at instituttet har stor respekt for at det kan være vanskelig å få til digitale prøver på arbeid som ellers er fysisk, og at de har hatt diskusjoner på punktet. Emneansvarlig i strukturgeologi, Allan Krill, mente at han ikke kunne få det til digitalt.
– Om en eksamen ikke er rettferdig og ikke gir et pålitelig bilde av studentenes ferdigheter burde ingen faglærer stå for det. Ved en digital eksamen med praktisk arbeid så setter studentene seg sammen og jobber, da er resultatet meningsløst, sa Krill til Universitetsavisa.
Krill trakk seg også som emneansvarlig i faget, og ga melding til studentene om at instituttet kom til å oppnevne en ny emneansvarlig, og at han selv kom til å føres opp som faglærer. De oppmeldte i emnet fikk melding på Blackboard at øvingen som tidligere hadde vært obligatorisk nå ble frivillig å gjennomføre.
I meldingen informerte også Krill om at han ikke visste om øvingen ville telle på karakteren, og at ingenting ved situasjonen var avklart. Han beklaget også for usikkerheten rundt situasjonen.
LES OGSÅ: Batmans nye hovedkontor i Trondheim
Covid-19 gir unntakstilfelle
Tjåland synes det er synd at denne saken har gått ut over studentene. For å forhindre slike situasjoner mener han at det er viktig å holde god kommunikasjon med studentene for å unngå misforståelser.
– Dette er jo et sjeldent tilfelle, på grunn av den ekstraordinære tiden vi er i. Til neste gang håper vi covid-19 er over og at alt, inkludert eksamensformen, er tilbake til normalen, slik at vi unngår problemet, sier Tjåland.
Studentene i emnet har nå fått beskjed om at ny vurderingsform blir digitalt hjemmearbeid i midten av april. Dette vil telle 80% av karakteren.
LES OGSÅ: Nå kan du bli studentenes representant i NTNU-styret