ISFIT-presidenten om digital festival:
– Formatet gir nye muligheter, men søkertall kan ikke sammenlignes med tidligere år
Søknadsfristen for deltagelse i ISFiTs digitale workshoper gikk ut 28. januar, men ISFiT-presidenten vil ikke ut med hvor mange som søkte.
Den internasjonale studentfestivalen ISFiT samler annet hvert år over 400 internasjonale studenter til debatt, konserter og tematiske workshoper i Trondheim. ISFiT-21 finner sted fra 11. til 21. februar. Planleggingen av årets ISFiT-festival har hatt flere helomvendinger som følge av koronapandemien.
Festivalen pleier å være et samlingspunkt for studenter fra alle kontinenter, men da søknadsportalen for internasjonal deltagelse åpnet i september var det kun for studenter bosatt i Europa. Ikke lenger etter ble det informert om at det bare var studenter bosatt i Norge som kunne søke. 15. januar kom beskjeden om at store deler av festivalen vil foregå digitalt, inkludert de tematiske workshopene som bruker å samle deltakere for diskusjon, vennskap og ideutveksling. Dermed ble det igjen åpnet for at studenter fra hele verden kan delta, om enn via digitale plattformer.
LES OGSÅ: ISFiT-presidenten takker studentene
Vil ikke sammenligne seg med tidligere festivaler
Fristen for å søke deltagelse i de digitale workshopene gikk ut 28. januar. ISFiT21-president Mathilde Breda Enkerud er imidlertid tilbakeholden med hvor mange som har meldt sin interesse til nå.
– Fordi festivalen i år også består av arrangementer man ikke trenger å søke på for å delta, har vi ikke sammenligningsgrunnlag vedrørende søkertallene til ISFiT.
Enkerud poengterer at det har vært knyttet stor usikkerhet og uvisshet om koronasituasjonen, men at de under hele prosessen har hatt tett kontakt med Trondheim kommune for støtte i deres vurderinger og avgjørelser for ISFiT21.
– Ja, det har vært flere endringer, og selvfølgelig skulle vi ønsket at vi hadde sluppet dette. I en ideell verden hadde vi sluppet alle endringene, men ut ifra hva vi visste på de ulike tidspunktene gjorde vi et så godt valg som var mulig.
LES OGSÅ: Kraftig økning i antallet mistanker om eksamenjuks
Stort engasjement
Festivalpresidenten forteller at det likevel har vært et stort engasjement for å skape festivalen også i år.
– Vi hadde allerede begynt planleggingen for ISFiT 2021 i ett år da pandemien brøt løs, og det gjorde jo at vi måtte gjøre noen endringer.
I mars bestemte de seg først for å legge opptaket av frivillige på is, og ta oss et pust i bakken for å kunne ta innover seg hele koronasituasjonen, forklarer Enkerud.
– Men engasjementet etter festivalen var fremdeles stort, og derfor åpnet vi opptaket igjen like etterpå. Opptaket av frivillige har siden vært digitalt, og vi har gjort oss en god erfaring med det. Vi synes det er utrolig gøy å gi muligheten til de som ønsker å engasjere seg i ISFiT og bli kjent med nye folk. Vi fikk heldigvis møtt hverandre fysisk noen ganger i høst også, og det har vært godt å ha noe å gå til i hverdagene.
SULTEN? tips til en Enkel eplekake
Et variert program
Store deler av årets festival vil derfor foregå digitalt.
– Det vil bli en annerledes festival i år, siden store deler av festivalen vil bli digital.
Presidenten forteller mer om hva årets festival vil inneholde.
– Det blir digitale workshop, seremonier og kulturarrangementer hvor både studenter her i Trondheim og i resten av verden kan delta. Ti dager før festivalen blir dialogseminaret til ISFiT med studenter fra Polen og Ungarn gjennomført digitalt. Og den 14. februar, blir studentenes fredspris delt ut på vegne av alle norske studenter til METU LGBTQI+ Solidarity som har kjempet for skeive studenters rettigheter i Tyrkia siden 1996. Den 12. februar blir det åpningsseremoni, og jeg håper at studenter her i Trondheim og resten av verden blir med å åpner ISFiT21 Creating Knowledge sammen med oss den kvelden!
LES OGSÅ: Dette må du vite om Nybygget
Flere gratisarrangementer
Enkerud ønsker at årets festival skal representere et pusterom for studenter verden over.
– Etter forholdene vi har hatt å planlegge innenfor, vil det bli en god festival. Vi ønsker å skape et pusterom for deltakerne fylt med kulturelle og politiske innslag, sammen med aktiviteter som også i år går internasjonalt. Det som gjør ISFiT spesiell i år, er at vi nå i større grad enn tidligere kan tilby gratis kulturarrangementer, slik at flere kan delta. Det har vært kult å kunne utforme festivalen til noe nytt!
Tema for årets festival er «creating knowledge» - et tema som de frivillige selv har vært med på å forme underveis i planleggingsfasen.
– Målet med årets tema er å belyse både mulighetene, men også ansvaret som ligger i skape kunnskap. Vi ønsker å stille spørsmål om hva kunnskap egentlig er? Hvordan blir kunnskap konstruert og regulert? Og hvordan kan vi som studenter ta en aktiv rolle i å skape kunnskap? Vi studenter må være aktive i møte med kunnskap, både den vi får presentert og alt vi tar for gitt, men også den vi skaper selv. Det har vært viktig at de frivillige er med å forme og utvikle temaet gjennom prosjektene sine, og dette gjør at vi sitter igjen med en engasjerende og spennende festival hvor studenter får mulighet til å bli utfordret og skape et rom for kreativitet i forståelsen av kunnskap.
LES OGSÅ: Da Dusken var en kommunistblekke med konservative spioner
Digitale workshoper
Innenfor seks undertemaer vil årets ISFiT-festival belyse ulike aspekter ved kunnskapsutvikling. De seks undertemaene er kunnskap innenfor akademia, kultur og aktivisme, normer og verdier, kunnskap som makt, medienes rolle og til slutt teknologiens rolle for kunnskapsutvikling. Workshopene er tradisjonelt sentrale arenaer for å belyse ISFiT-festivalens tema, men i år må formatet endres for å kunne tilpasses et digitalt format og smittevernsrestriksjoner.
– Hvor vi tidligere har tilbudt heldagsworkshoper, vil vi i år tilpasse det mer til digital deltakelse. En workshop vil derfor foregå over to dager på seks timer til sammen, fremfor seks timer i strekk. Det vil fremdeles bli debattmøter og kulturelle innslag, men denne gangen med flere digitale virkemidler.
LES OGSÅ: Der ingen skulle tru at studenten kunne bu: Båtstudentene