Vinnerne av Studentenes fredspris 2023 annonsert
I kveld ble det kunngjort hvem som blir tildelt Studentenes fredspris (SPP) under neste års ISFiT-festival.
ISFiT er verdens største internasjonale studentfestival, og finner sted annethvert år. Denne gangen går festivalen av stabelen 9-19. februar 2023. Siden 1999 har de hatt ansvar for å dele ut SPP. Prisen blir tildelt en enkeltstudent eller en studentorganisasjon som har gjort en særlig innsats i sitt arbeid for å fremme fred, demokrati og menneskerettigheter.
I år går prisen går til det uavhengige, russiske magasinet Doxa, som siden 2017 har vært en kritisk stemme i den russiske universitetspolitikken.
Prisen deles ut på vegne av alle norske studenter, men blir avgjort av en uavhengig fredspriskomité bestående av fire studentrepresentanter og fire fagfolk. Komitéen ble i år ledet av Hector Ulloa, lederen av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH).
– Studentenes fredspris ønsker å hedre den ofte oversette betydningen av studentenes rolle i samfunnet. Studentenes engasjement og dedikasjon har gang på gang spilt en betydelig rolle i kritiske historiske perioder. I dag hedrer vi studenter som fortsetter å kjempe for andres rett, selv under krevende forhold, sier Ulloa i sin tale til Storsalen.
Å snakke med de undertrykte
Doxa Magazine er et russisk, digitalt studenttidsskrift som ble opprettet av studenter og alumner ved Moscow’s Higher School of Economics i 2017. Magasinet har hatt fokus på temaer fra akademia, men har også fremmet diskusjon om menneskerettigheter og kjønnsidentitet. I nyere tid har de også dokumentert den russiske invasjonen av Ukraina.
Professor Geir Flikke i Russland-studier ved UiO fremhever viktigheten av at det finnes russiskspråklig media som dekker endringene i russisk akademia.
– Det skjer endringer akkurat nå som har store implikasjoner for utdanningssektoren. Synet på historien, pensum og hvordan det læres bort, er i endring. Siden Doxa ble startet i 2017 har studentene gått til gatene, med alvorlige konsekvenser for dem selv og deres familier.
Prosjektdirektør og nestleder Bente Roalsvig i Fritt ord, legger til at Doxa har gått foran og påvirket andre mediekilder til å dekke temaer om kjønn og seksualitet.
LES OGSÅ: Her er studentene samlet i protest mot regjeringens forslag.
Forfølgelse av Doxa
I 2019 ble Doxa fratatt sin status som studentorganisasjon som følge av deres kritiske uttalelser om den politiske forfølgelsen og undertrykkelsen av studentene i landet, og fungerer nå som et uavhengig nyhetsmagasin.
12. april 2022 dømte Dorogomilovsky District Court i Moskva fire av de tidligere redaktørene ved Doxa, Armen Aramyan, Vladimir Metelkin, Alla Gutnikova og Natasha Tyshkevich, til to års samfunnsstraff for påstått involvering av mindreårige i ulovlige protester i januar 2021.
Dette skjedde etter at magasinet publiserte en video som forklarte hvordan det var ulovlig for universitetene å gi sanksjoner mot studenter som ønsket å delta i opposisjonsprotestene i 2019. Både bevis og vitner i saken uteble. Bente Roalsvig i Fritt Ord beskriver hvordan redaktørene bare fikk lov til å forlate huset sitt to timer hver morgen og ble nektet tilgang til internett, slik at de ikke kunne gjøre sitt arbeid.
I dag har flere av redaktørene måttet flykte til utlandet, men har fortsatt et nettverk i Russland med lokale informanter og anonyme journalister som alle er enten studenter eller nyutdannede.
– Det vil bli en slutt på denne krigen og da er viktig at det sivile samfunnet i Russland er forberedt på en ny president og et nytt regime. Som et studentmagasin har de en viktig rolle i å opplyse unge mennesker, for det er svært vanskelig å få tilgang til den informasjonen i Russland i dag, sier Geir Flikke.
LES OGSÅ: Dette skal stemmes over på Samfundsmøtet lørdag
Rom for uenighet – men enige om kampen for menneskerettigheter
Ifølge nominasjonsutvalgets rapport, er Doxa et uavhengig nyhetsmagasin som ikke står for en spesifikk ideologi, tenkemåte eller politikk, men for rettferdighet, menneskerettigheter og frie media.
– Det er den eneste måten å få demokrati i verden – Å bygge dialog og ikke la oss polarisere. Dette er ingen tid for polarisering, men en tid for endring og solidaritet, sier journalist Armen i Doxa på video til Storsalen
– Arbeidet deres viser resten av verden realiteten og konsekvensene av russisk sensur. Studentaktivister er ofte det første målet for autoritære regimer, og derfor representerer årets vinner et svært viktig håp i en tid med demokratiske tilbakeslag, skriver Fredspriskomitéen i sin begrunnelse.
Prisen symboliserer at arbeidet ikke er forgjeves
SPP er den første prisen Doxa har mottatt i løpet av deres 5 år lange arbeid. En av magasinets nåværende redaktører, Ekatarina Martynova, sier at de er beæret over å motta prisen. Den symboliserer at deres kamp for studentrettigheter, politiske fanger og ytringsfrihet ikke har vært forgjeves.
– For oss betyr det å få denne prisen en mulighet til å beholde denne plattformen for å snakke om ytringsfrihet i situasjonen med krigssensur, russisk antikrigsbevegelse og studentenes rolle i det. Og selvfølgelig er det å få SPP en enorm mulighet for Doxa til å bygge forbindelser med internasjonale studentmiljøer, det norske sivilsamfunnet og stiftelser.
Ulloa ønsker å fremheve magasinets kamp for ytringsfrihet som bakgrunn for tildelelsen.
– I disse tider med demokratisk tilbakeslag, økt overvåking og statlig propaganda, er Doxa en inspirasjon for alle som tror på ytringsfrihet og studenters rolle som frontlinjeforkjempere av menneskerettigheter. Deres handlinger i Russland viser at selv i de mørkeste øyeblikkene finner vi alltid modige mennesker som gir oss håp, og de må vi støtte.
Annonseringen av Doxa Magazine som vinnere av SPP 2023 ble gjort på Samfundet den 27. oktober. Frem til i dag har 12 studenter og studentorganisasjoner mottatt prisen, og Doxa Magazine vil med det være den trettende vinneren. Selve utdelingen av prisen vil foregå i anledning ISFiT-festivalen i Olavshallen i februar.
Saken er oppdatert 13:42 etter annonseringsarrangementet som fant sted i Storsalen 27.10.2022
LES OGSÅ: Tidligere høyreekstrem kommer til Trondheim