Luke 12: Musikere om jula 2020

Vi har spurt blant annet Embla Karidotter og Cham Léon om deres julefavoritter.

Publisert Sist oppdatert

Vi spurte noen norske musikere:

1. Hva spiser du på julaften?

2. Hva gir deg julestemning?

3. Hva ønsker du deg til jul?

4. Har du en favorittjulefilm eller -sang?

<b>I Mr. Scrooges juleånd: </b>Embla Karidotter oppfordrer til å hjelpe vanskeligstilte denne jula.
I Mr. Scrooges juleånd: Embla Karidotter oppfordrer til å hjelpe vanskeligstilte denne jula.

Embla Karidotter (musiker i Embla and the Karidotters, tidligere Razika)

1. Jeg pleier å spise raspeballer, kålrabistappe, rødkål og poteter. Dette er min fjerde jul som veganer, og jeg har vært vegetarianer i 20 år, men selv da jeg var liten og spiste kjøtt ville jeg ikke ha det på julaften ettersom jeg synes alt tilbehøret var bedre. Jeg er øl-type, men akkurat til julemiddagen drikker mamma og jeg ekte champagne. Jeg er mer glad i salt enn søtt, men til dessert er det beste jeg vet affogato (is druknet i espresso, red. anm.). Og mer champagne!

2. Desemberbarn som jeg er, er hele måneden ganske hellig for meg. Og ja, jeg er av den strenge typen som ikke har noe julete før første desember. Da pynter mamma og jeg leiligheten hennes, hører på Sølvguttene, The McGarrigle Christmas Hour, Elvis-juleplate osv. Endelige er det er også lov å spise pepperkaker, mandariner, marsipan og drikke julekaffe. Alt dette gir meg julestemning. Og snø selvfølgelig! Å være i snøen med hunden min, Luna, er det koseligste for hun blir så glad. Man kan både hoppe i snøen, spise den, tisse i den, lage snøballer, spise snøballer... dere skjønner.

3. Jeg har alt jeg trenger og mere til. Jeg ønsker meg at folk blir medlem i Palestinakomiteen, NOAH og Rødt. Jeg håper folk blir flinkere til å fokusere på andre ting enn fysiske gaver. Det er så mange familier bare her i Norge som ikke har råd til å kjøpe gaver til barna sine eller julemiddag eller varme klær. Man finner mange annonser på Finn hvor man kan hjelpe vanskeligstilte folk til å få en overkommelig jul. Er ikke det i Mr. Scrooges juleånd, så vet ikke jeg.

4. De siste ti årene har jeg sett Fanny och Alexander av Ingmar Bergman hver jul. Så kommer vi ikke unna Tre nøtter til Askepott på julaften... og så synes jeg faktisk The Family Stone er en fin og morsom julefilm. I fjor var favoritt-julelåter min «Socks» av JD McPherson, i år blir det «Two Queens in a King Size Bed» av Girl in red.

LES OGSÅ: Kom i juleølstemning

<b>Fisk til jul: </b>Ingebjørg Bratland spiser fjellørret på julaften.
Fisk til jul: Ingebjørg Bratland spiser fjellørret på julaften.

Ingebjørg Bratland (musiker)

1. Fiskesuppe koka på fjellørret til forrett, nytrekt fjellørret med rundstykker, flatbrød og kling (lefse med smør og sukker) til hovedrett, sjølvplukka multer med fløte og sukker til dessert.

2. Snø og pynta grantre.

3. At det skal regne millardar av trygge vaksiner ned frå himmelen.

4. «Ein kveld i Verona» av Odd Nordstoga eller «Himmel på jord» med Trond Grandlund.

<b>Bøker og sokker:</b> Både sokker og litteraturklassikere står på Amanda Tenfjord sin ønskeliste.
Bøker og sokker: Både sokker og litteraturklassikere står på Amanda Tenfjord sin ønskeliste.

Amanda Tenfjord (musiker og NTNU-student)

1. Pinnekjøtt og mye kålrabistappe.

2. Snø og klementiner.

3. Hm, kanskje en bok. Kanskje noe av Hamsun. Og sokker.

4. Hjemme alene! Og "Mitt hjerte alltid vanker".

LES OGSÅ: Platebutikkene i Trondheim selger som aldri før

<b>Potter til jul:</b> SVAL liker å se Harry Potter filmene når det er jul.
Potter til jul: SVAL liker å se Harry Potter filmene når det er jul.

SVAL (Sval Rosenløw Eeg, musiker)

1. Bestemor og bestefar sine medisterkaker er favoritten!

2. Det som gir meg mest julestemning er juleverksted med venner, det å pynte til jul, og selvfølgelig julemusikk. I tillegg er lukten av pepperkaker og juletre veldig viktig!

3. Jeg har ingen spesielle ønsker, kanskje et par nye sko. Jeg gleder meg bare til å henge med brødrene mine, og mamma og pappa så klart, siden dette er første julen der jeg ikke bor hjemme lenger!

4. Home alone er favoritten i min familie, også liker jeg av en eller annen grunn å se Harry Potter-filmene når det er jul! Jeg liker det meste av julemusikk!

<b>Vegisterkaker:</b> cham Léon gleder seg til å lage vegisterkaker i år også.
Vegisterkaker: cham Léon gleder seg til å lage vegisterkaker i år også.

Cham Léon (Sondre Kittelsen Paalgard, musiker)

1. I forfjor spiste vi nøttestek, men det syntes jeg bare var tørt og ikke særlig godt, til tross for at jeg er matvrak og ikke særlig kresen. Eller bare dårlig kokk. I fjor derimot hadde vi vegisterkaker som jeg gleder meg så himla mye til å lage i år også. Og masse annet digg. Og pepperkaker og julebrus – den fra Hamar.

2. Det skal ganske mye til for at jeg får sånn skikkelig julestemning, sånn barne-julestemning, liksom. Det virker på en måte som om jeg har en viss julestemnings-kvote. I fjor prøvde jeg for harde livet å gå aktivt til verks med julemusikk, julefilmer, pynte, tidlig ute med julegaver - men tror rett og slett jeg prøvde for hardt, (kanskje også litt for tidlig), og at det derfor ikke funket. Det å på en måte komme litt naturlig, tenker jeg. Og så hjelper det med snø, selvfølgelig.

Men med det sagt tror jeg det handler mest om å være sammen med folk man er glad i og setter pris på. På folkehøgskolen var vi en liten gruppe som hver dag i desember så ny episode av snøfall – og har ikke hatt den mengden julestemning siden jeg var liten.

3. Ny Apple-pen, klarte å sette meg på den jeg hadde … (ikke med vilje)

4. Det må vel bli en gammel klassiker! Hjemme alene og Grinchen er superkoselige, særlig å se sammen med noen. Sikkert fordi det minner meg om barndommen.

LES OGSÅ: NTNU gir 40 millioner ekstra til nybygg

Powered by Labrador CMS