GODE FRYSNINGER: Munz-Kløve mener at dagen blir bedre etter et kaldt bad

Kan et kaldt bad forlenge livet?

Kalde bad sies å være bra for helsa, men det har ikke bare positive effekter på kroppen.

Publisert Sist oppdatert

Sara Munz-Kløve og Henriette Skaret Kjos-Hanssen synger i studentkoret Pikestrøm. Siden januar har de badet sammen hver søndag, tross regn og sludd enkelte dager. Målet er å fortsette ut året.

– Det begynte med et bilde vi skulle ta til en kalender, så tenkte vi dette var jo digg, skal vi gjøre det igjen neste uke?, forteller Kjos-Hanssen.

Det er 8. november, og vi er på vei bort til Ila for å få med oss det ukentlige badet. Denne uken har de med seg Amalie Farestvedt, Erica Frostegård, Sivert Røyset Spalder og Sebastian Hummelen fra korene Tinitus og Høyspent.

– Først var vi bare noen få som badet, men i mars begynte flere å bli med. Da var det jo ikke så mye å gjøre, sier Munz-Kløve.

Da det var lockdown pleide de å gå helt ut til Korsvika for å bade. Nå som de gjør det hver søndag er det lettere å bade på Ila de fleste gangene.

LES OGSÅ: Da Dusken var en kommunistblekke med konservative spioner

INGEN KALDE SKULDRE: Kulde stopper ikke (f.v.) Sebastian Hummeln, Henriette Skaret Kjos-Hanssen, Sare Munz-Kløve, Erica Frostegård, Sivert Røyset eller Amalie Farestvedt fra å bade hele året.

Dagen blir mye bedre

Selv er de usikre på om det følger noen helseeffekter med det å bade på vinteren, men at det er morsomt er de helt sikre på.

– Når jeg er sliten, trøtt og fyllesyk og så kommer opp av det kalde vannet så blir dagen mye bedre. Det kan hvertfall ikke være negativt, forteller Munz-Kløve på veien bort til Ila.

Det er rundt 5 grader i luften, og mens jeg tar notater blir hendene mine røde og kalde. Jeg får låne et par selbuvotter.

Har det vært skikkelig ukomfortabelt å bade noen gang da?

USIKKER KULDE: Güzey forteller at mange rapporterer om positive effekter av kalde dusjer og bad, men ingen vitenskapelige studier støtter opp om disse ennå.

Munz-Kløve forteller om en søndag i februar. Gradestokken viste minus 2 grader, og det blåste og sluddet mens de gikk ut i fjorden. Da de kom opp på land igjen begynte det å hagle. Hendene var stivfrosne og de måtte ha hjelpe av hverandre for å få på seg klær igjen.

– Det var en brutal bading. Jeg tror vi mistet noen folk etter det, erkjenner hun.

Kaldt sjokk som påvirker psyken

Førsteamanuensis ved institutt for psykisk helse, Ismail Cüneyt Güzey, har sett nærmere på forskningen som finnes på kalde bad og mental helse.

– Det finnes hypoteser som tilsier at et kaldt sjokk kan øke endorfin­nivået i kroppen. Hjernen din blir overveldet av alle signalene som oppstår, slik at endorfiner og kortisol blir frigjort, fortsetter Güzey.

Disse stoffene skal hjelpe oss å takle stressende situasjoner, og mange opplever at det gjør dem opprømte og glade. Det vil være den samme følelsen som man kan få etter en treningsøkt.

– Selv om det er foreslått mekanismer som kan påvirke vår mentale helse, har vi ikke funnet bevis for dette ennå, sier Güzey.

LES OGSÅ: Våre pølsespisere tester maten på Britannia!

Mindre sykefravær

Güzey forklarer at det er gjort for få studier på effektene kalde bad og kalde dusjer kan ha på helsen. En studie gjort i Nederland med 3000 deltakere skal imidlertid ha funnet en 29% reduksjon i sykefravær blant de som tok kalde dusjer jevnlig. Studien varte i førti dager og så på livskvalitet, produktivitetsnivå, og angst.

– 29% er et høyt tall. Den vanligste årsaken til sykefravær er forkjølelse. De kontrollerte ikke for dette, men det er ganske sannsynlig at de som tok kalde dusjer ikke ble like ofte forkjølet som kontroll­gruppen, forteller han.

Det ble ikke funnet noen signifikante resultater på påvirkning av livs­kvalitet, produktivitet eller angst i studien, men det ble heller ikke funnet noen bivirkninger. Güzey mener at det er behov for studier med bedre kontroll­mekanismer og kontrollgrupper.

– Det er vanskelig å ha en kontrollgruppe for placebo i dette tilfellet, fordi du definitivt vet det dersom du har tatt en kald dusj, mener Güzey.

Tro på kognitiv effekt

Samtidig forteller Güzey at han selv tror kalde dusjer og kalde bad har en kognitiv effekt. Årsaken mener han er at en kald dusj kan bli brukt som en øvelse i å trene opp hjernen til å gjøre ting utenfor komfortsonen.

– Det er ganske ubehagelig å ta en kald dusj. Du må bevisst gå under det kalde vannet, og etter en stund vil hjernen bli vant til å gjøre noe som er ubehagelig kun ved hjelp av vilje­styrke. Etterhvert kan det kanskje bli enklere å gjøre ukomfortable, men nødvendige oppgaver, sier Güzey.

Han påpeker at dette ikke er vitenskapelig bevist, men at mange rapporterer en slik effekt.

Enn så lenge er det ikke studier som kan bevise at kalde bad har noen effekt på mental helse, men Güzey håper det vil komme flere studier i fremtiden.

Brukt som restitusjon

TRENINGSEFFEKT: Kalde bad kan gi raskere restitusjon, men lavere muskelvekst, forklarer Raastad.

I toppidretten er kaldtvannsbad blitt mye brukt som restitusjon for idrettsutøvere etter trening. Professor ved Norges Idrettshøgskole, Truls Raastad, forklarer nærmere hvilke effekter nedkjølingen har på musklene etter trening.

Raastad forklarer at trening påfører et stress på musklene, som vevet deretter tilpasser seg ved å bli sterkere. Signalene som oppstår under treningen fortsetter i dagene etter trening og bygger opp musklene på nytt.

I denne perioden rett etter trening vil man oppleve å være litt svakere enn ellers mens musklene bygger seg opp igjen. Et kaldt bad på ti grader i ti minutter skal gjøre denne svekkede perioden kortere.

– Mens du bader reduserer du temperaturen i muskulaturen med rundt fire-fem grader, og det reduserer stresset du har påført musklene. Dette har en positiv effekt fordi det gjør at restitusjonen går litt raskere, forteller Raastad.

LES OGSÅ: Er middagshermetikk egentlig spiselig?

Ikke bare positive effekter

En studie Raastad har gjort på effektene av kalde bad viser også negative effekter på muskulaturen. I studien sammenliknet de muskel­veksten hos personer som tok kalde bad i ti minutter rett etter trening, og personer som syklet rolig i ti minutter etter trening.

– I studien så vi at muskelveksten hos de som tok et kaldt bad ble halvert, styrkefremgangen ble også halvert, forteller Raastad.

Dette skyldes at man ikke bare skrur av stresset i musku­laturen når man tar et kaldt bad, men også signalene som skal gi en trenings-effekt til musklene, forklarer Raastad. På tross av denne negative effekten er metoden utbredt i toppidretten.

– I fotball er det veldig vanlig i de periodene hvor man har et veldig tett kampprogram. Også i friidrett på toppnivå er det veldig mye brukt, fortsetter han.

I Australia, der studien til Raastad ble gjennomført, var bad i kaldt vann mye brukt blant rugbyspillere, også etter vanlige treningsøkter hvor effekten kan være negativ.

– Jeg tror man har blitt litt mer presis i måten å bruke det på nå. Det er færre som bruker det i en vanlig treningsperiode og flere som heller bruker det når de har veldig tett med konkurranser, og når det er kort tid til å restituere, forteller Raastad.

Bad, dram og sang

Ved steintrappen på Ila har gjengen begynt å skifte til badetøy. Samtidig har det samlet seg nesten 15 tilskuere rundt trappen. «Dåkker e stein tullat» roper en dame som går forbi. «Men det e jo bra for helsa da, æ veit jo det» fortsetter hun.

En etter en går de ned trappa og legger på svøm. Omtrent 10 meter ut stopper de opp og samler seg i en liten ring. De puster tungt mens de ser på hverandre og ler før de begynner å svømme tilbake.

Selv om det kan ha blitt litt i lengste laget for enkelte å stå i badetøy og bli tatt bilder av når de har kommet opp igjen, er adrenalinnivået høyt og latteren henger fortsatt lett.

Kjos-Hanssen trekker frem en flaske med brennevin fra sekken.

– Jeg har noen ekstra kopper hvis dere også vil ha, sier hun til oss.

– Vi pleier og ta en dram på slutten, og så synger vi en sang.

Powered by Labrador CMS