Usikkert når Samfundet kan åpne igjen etter påsken

Samfundet stenger som planlagt, men hva konsekvensene blir når ferien er over er usikkert.

Publisert Sist oppdatert

Natt til torsdag 25. mars trådde de nye nasjonale tiltakene i kraft. Blant de nyinnførte restriksjonene er det gjeninnført en nasjonal skjenkestopp, som betyr forbud mot alkoholservering. Dette går hardt utover Trondheims utesteder, og Studentersamfundet er intet unntak.

LES OGSÅ: Trondheimstudentene må betale mer for strøm enn andre studenter

Relativt smittefritt

Det forventes et høyt smittetrykk i og etter påskeuken, som er et tenkelig grunnlag for den strenge nasjonale nedstengingen. Trondheim har den siste tiden hatt en stabil lav smitte, med fem dager på rad uten noen nye registrerte tilfeller. Onsdag ble det derimot registrert tre nye tilfeller, på tirsdag ett.

– Jeg hadde syntes det var hårreisende med så strenge nasjonale tiltak om det ikke var påske, spesielt med Trondheim sin smittesituasjon. Men jeg skjønner at det er en forsiktighet og at det må være strengt, sier Samfundetleder Karen Mjør.

Hun syns det er bra at studenter likevel får mulighet til å reise hjem, ettersom at det er et tydelig behov. Hun håper videre på at regjeringen er flinke til å eskalere ned tiltakene dersom smitten blir lavere enn forventet.

– Jeg tror folk begynner å bli lei, og det trengs gode begrunnelser for å sette inn så strenge tiltak. Det føles ikke helt sånn nå, sier hun.

LES OGSÅ: Snart skal vi bli studenter igjen

Arrangement blir digital eller utsatt

Samfundet stengte dørene til planlagt tid på grunn av påske uten for mye problematikk.

På deres hjemmesider har de allerede begynt å reklamere for digital streaming av arrangement dersom det er mulig, og utsetter det som ikke er det. Et arrangement som omgjøres til en digital stream er SITs produksjon Kansellert Over En Lav Sko.

– Ironisk nok navnet, men nå får også flere mulighet til å delta, som er en fin ting, sier hun og ler lett.

Det er ikke lett å si om det å gå over til digitalt vil ha en positiv eller negativ påvirkning på deltakelsen av Samfundets arrangement.

– Folk begynner å gå lei av det digitale, men så er det ikke så mange andre muligheter. Jeg håper at de tilbudene vi har holder og at studentene benytter seg av dem, sier Mjør.

LES OGSÅ: Unge politikere og en politikk for de unge

Usikkerhet rundt gjenåpning

Det er usikkert hvordan de nye restriksjonene vil påvirke åpningen av huset etter påskeferien. Ledergruppen ved Samfundet skal møtes i dag for å snakke om muligheter for åpning etter påskeuken. Håpet er å kunne åpne Edgar og Lyche igjen. Det er derimot en del arrangement som er planlagt framover som det står usikkerhet rundt.

– Enten blir det arrangert med 20 personer i publikum, eller så blir det rene digitale arrangement. Vi må nesten bare se hva restriksjonene er på det tidspunktet, sier hun.

Ny vurdering av tiltakene skal gjøres innen 12. april. Samfundet tilpasser seg ut ifra hva disse nye vurderingene vil bli.

Digital undervisning framskyves

Også NTNU må stenge dørene. I en e-post til studentene og i en melding på Innsida informeres det om at digital undervisning framskyves, og er hovedregelen fra 25. mars. Lesesaler og bibliotek holdes derimot fortsatt åpent, og vil være tilgjengelig for studentene gjennom påsken. Hovedregelen er nå å holde tometers avstand fra andre.

LES OGSÅ: Digital undervisning fra og med i dag

Powered by Labrador CMS