Her er NTNUs gjenåpningsplan
— Noe vi har ventet på veldig lenge, sier Jan Erik Kaarø.
Fredag 17. september kom Innsida-meldingen fra NTNU om at nå begynner en forsiktig gjenåpning av universitetet. De har sendt ut en plan for hvilke datoer man kan forvente at de ulike tiltakene oppheves. Blant annet fjernes anbefalingen om å avlyse store studentarrangement i Trondheim. Seniorrådgiver Jan Erik Kaarø i NTNUs kommunikasjonavdeling forteller at datoer har blitt lagt til for å gi studenter mer informasjon.
— Med datoplan får vi gitt en mer håndfast plan. Vi ser at vi snart kan gå tilbake til det som nesten er en normal situasjon.
Selv om Kaarø peker på at det går i riktig retning, understreker han at man må ta forbehold om tilbakeslag.
— Det har vi lært under hele pandemien. Det kan se ut som det går veldig bra, men så kommer det et nytt utbrudd som gjør at vi må kaste om på mye. Denne berg- og dalbanen var spesielt tydelig i vårsemesteret, der vi måtte åpne og lukke campus flere ganger. Vi så det også nå i høst, da vi først fjernet en meter avstand i undervisningen og så måtte gjeninnføre den like etterpå på grunn av et stort smitteutbrudd.
LES OGSÅ: Nye koronaregler i Trondheim
Kaarø tror også det var frustrerende for studentene at ledelsen ved NTNU måtte råde studentene til å avslutte fadderukene før tiden og avlyse store arrangement for en periode.
Konkrete datoer
Allerede fra 21. september fjernes énmetersregelen i undervisningssituasjoner. Selv om det anbefales med avstand i andre lokaler, som leseplasser og kantiner, betyr dette at flere kan møte opp til fysisk undervisning.
Videre datoer kan kanskje virke noe vilkårlig. Kaarø forklarer at rekkefølgen på oppheving av restriksjoner må tolkes i NTNU-kontekst.
— Vi har hele tiden sett på retningslinjer som sentrale og lokale myndigheter har. Så må vi tolke de reglene som er satt — hva betyr det for NTNU? Nå er vi kommet til det stadiet der vi prøver å estimere når diverse restriksjoner kan reverseres.
LES OGSÅ: Hurtigtestene var en suksess
Studentene har vært involvert
Leder i Studenttinget NTNU, Andreas Knudsen Sund, forteller at Studenttinget har vært involvert i å utforme NTNU sin strategi.
— Vi har løftet saker i koordineringsmøter med NTNU der både leder og nestleder i Studenttinget har deltatt.
Sund er også svært fornøyd med at anbefalingen om å avlyse store arrangementer vil bli opphevet. Han opplever at ting ser ut til å gå i riktig retning.
— Jeg synes at NTNU går i riktig tempo ut fra handlingsrommet de har.
Samtidig understreker han viktigheten av tilrettelegging for de med individuelle helseutfordringer
— For oss er det viktig at det blant annet fortsetter å være tilgjengelig med streaming og undervisningsopptak. At studenter ikke skal være ukomfortabel med bakgrunn i egen helsesituasjon, må være sentralt i planleggingen.
Snart over bakketoppen
Selv om det fortsatt er forsterket beredskap, håper Kaarø at det går bra denne gangen. Han understreker at antall vaksinerte er en nøkkelfaktor for planleggingen. Per nå er omtrent 75 prosent av aldersgruppen 18 til 24 år i Trondheim fullvaksinert. Det er veldig viktig at studenter som ennå ikke har fått sprøyte nummer to møter opp på vaksinetimen. Regjeringen har jo sagt at det er et krav for å kunne gå til siste trinn i den nasjonale gjenåpningen at minst 90 prosent av den voksne befolkningen over 18 år må være fullvaksinert..
— Med tanke på veldig høyt antall vaksinerte blant både ansatte og studenter, kan vi nå planlegge.
Mange studenter har ventet lenge på gjenåpning. Hverdagen har for mange vært preget av nettundervisning og lite sosial kontakt. Kaarø mener datoplanleggingen er godt nytt for studentene.
— Jeg håper det blir godt mottatt, og gjør resten av høst, avslutter han.
LES OGSÅ: Oppstartseventyret blir virkelighet