Immball ble avlyst i siste øyeblikk etter at flere ble satt i karantene
Midt i vorset kom beskjeden om smitte på Barmuda, i løpet av kort tid var ballet utsatt på ubestemt tid.
Medlemmene av linjeforeningen for fornybar energi Vivas var midt i vorset med finstasen på, da de plutselig måtte snu på hælen. Et antall deltakere fikk beskjed om å gå i karantene, etter cavasøndag 11. oktober på utestedet Barmuda. Det var først denne fredagen smitten på utestedet ble påvist.
De kontaktede var nødt til å gå i karantene umiddelbart. Avtroppende styreleder Jenny Gaden Bøhler er lettet over at meldingen heller kom sent, enn aldri.
– Vi tok raskt kontakt med lokalet og opplyste alle om å ikke dra. Det var ingen annen avgjørelse vi kunne tatt, sier Bøhler.
LES OGSÅ: Ny variant av korona i Trondheim
Etter dialog med lokalet på Thon Hotel Prinsen, har de valgt å utsette ballet på ubestemt tid. Bøhler krysser fingrene for at situasjonen i Trondheim blir stabil nok til at alle får muligheten til å delta.
– For oss i Vivas var denne avgjørelsen den mest ansvarlige. Nå jobber vi fortløpende med å finne en ny dato for ballet, sier Bøhler.
I dag kunne de opplyse om at de personene som har testet seg hittil ikke har påvist smitte. De resterende venter på svar. Da slipper de den potensielt omfattede smittesporingen, da alle gikk fem dager uvitende om smitten på Barmuda.
– Alle de kontaktede som har testet seg hittil var negative. Det er vi utrolig glade for, sier Bøhler.
STUDENTPOLITISK SPALTE: En glad student er en god student
Riktig avgjørelse ifølge kommuneoverlegen
Kommuneoverlege Tove Røsstad har ikke blitt så kjent med bakgrunnen for avgjørelsen, men slik den blir presentert, synes hun avgjørelsen var riktig og ansvarlig. Da spesielt grunnet all den tiden det kunne være usikkert om noen av de som skulle vært i karantene kunne ha rukket å bli smitteførende.
– I det pågående utbruddet i Trondheim har det til dels gått flere dager fra en person har blitt smittet og til vedkommende har blitt testet. Det er fordi symptomene hos enkelte var så milde at de ikke tenkte på å teste seg. I løpet av den tiden kunne vedkommende ha rukket å smitte flere, som igjen kunne rekke å smitte noen.
Situasjonen var med andre ord litt uoversiktlig, da studenter som ble satt i karantene hadde hatt delvis tett kontakt med andre studenter som skulle på arrangementet. Spesielt med tanke på at de som ble satt i karantene, ikke visste at de burde vært det i fem hele dager.
– Ved å avlyse fikk de minimert risikoen for at de potensielt kunne smittet flere, sier Røsstad.
LES OGSÅ: Innsjekksystemet til NTNU: Vurderer påbud via lokal forskrift
Etter en periode med flere smittetilfeller og avstenginger av steder som Lille London og kontoret til ISFiT, sitter mange i karantene. Likevel kan Røsstad opplyse om at alle nye smittetilfeller kommer fra kontakter av kjente smittekilder. Så vi opplever å ha kontroll på situasjonen, forteller Røsstad.
– Akkurat nå har vi ikke noen ukjent smitte. Vi har godt håp om at vi får stoppet det pågående utbruddet, men det avhenger av at de smittede og alle som har blitt bedt om å holde seg i karantene opprettholder rådene, sier Røsstad.
Burde man avvente med større arrangementer som ball nå for tiden?
– Ball høres krevende ut med tanke på å kunne holde avstand. Ellers ser vi ingen grunn til at planlagte arrangementer ikke kan gå som vanlig forutsatt at de forholder seg til smittevernsreglene om avstand, håndhygiene og at studenter med luftveissymptomer ikke deltar. Selvfølgelig også uten at de som er i karantene deltar, sier Røsstad.
Dersom flere slike situasjoner oppstår, kan en alltid rådføre seg.
– Og dersom det er særlige forhold som gjør arrangørene usikre som i det aktuelle tilfelle, anbefales det at de tar kontakt med koronatelefonen (90 50 90 52).