NØDBREMS ETTER JULEFEIRING: Regjeringen la søndag frem nye og inngripende tiltak for å forhindre en ny smittbølge av koronaviruset.

Studiestart utsettes eller gjøres digital:

Dette må du vite om regjeringens nye tiltak

Regjeringen oppfordrer studenter til å utsette reisen til studiebyen og krever at all undervisning gjøres digital fram til minst 18. januar.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld kom beskjeden om at regjeringen har besluttet at all undervisning ved høyere utdanningsinstitusjoner gjøres digital de første ukene av vårsemesteret. Flere reagerer på at beskjeden kom svært sent, få dager, og for noen bare få timer, før planlagte avreiser tilbake til studiestedet.

Regjeringen begrunner tiltakene med frykten for en ny oppblomstring av smitte.

DIGITAL UNDERVISNING: NTNU-studenter fikk denne meldingen søndag formiddag.

– Vi har etter jul sett færre som tester seg, og av de som tester seg går andelen positive tester opp. Smitten er økende og sprer seg til nye deler av landet. Jeg ber nå om at alle blir med på et krafttak for å unngå en ny smittebølge, sier statsminister Erna Solberg på pressekonferansen søndag.

De forsterkede nasjonale tiltakene skal begrense ny økning i smitte og gjøre det enklere å få kontroll på smittespredningen.

LES OGSÅ: NTNU gir 40 millioner ekstra til nybygg

Nye nasjonale regler og anbefalninger

Nye anbefalinger:

- Unngå å ha gjester i hjemmet. Vent 14 dager med private besøk. Aleneboende kan ha besøk eller gå på besøk med en til to faste venner eller til en fast husstand.

- Alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar.

- All undervisning og alle planlagte arrangementer ved universiteter, høgskoler og fagskoler blir digitale frem til 18. januar.

- Hjemmekontor for alle som har mulighet til dette.

- Alle kjøpesentre og butikker bør innføre antallsbegrensninger slik at det er mulig å holde avstand samt ha adgangskontroll. Regjeringen vil i løpet av de nærmeste dagene vurdere om det skal forskriftsfestes antallbegrensninger og adgangskontroll.

Nye regler:

- Maksimalt fem personer på private sammenkomster utenfor eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale. Hvis man er flere enn fem i samme husstand, kan selvfølgelig alle i husstanden møtes.

- Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangement, kulturarrangement, seminarer, livssynssamlinger, seremonier mv., likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

- Det innføres nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.

LES OGSÅ: Da Dusken var en kommunistblekke med konservative spioner

Digital undervisning kan måtte forlenges

NTNU hadde forberedt seg på en studiestart med en kombinasjon av fysisk og digital undervisning, men også her blir det nå kun digital undervisning fram til minst 18. januar. Unntak er praksis, da kunnskapsdepartementet legger til grunn at praksis gjennomføres så langt det er mulig i denne perioden.

– Målet med å forskyve den fysiske oppstarten er å dempe smittetrykket. Det betyr at de som ønsker og har anledning kan bli igjen der de har vært gjennom juleferien og dermed unngå å sette seg på fly, tog eller buss for å reise tilbake til studiestedet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i regjeringens pressemelding.

Rektor Anne Borg har bedt ledelsen ved fakulteter og institutter om å i samråd med faglærerne sette i verk nødvendige tiltak for å tilpasse undervisningen. Samtidig har hun understreket at studentene må ivaretas så godt som mulig ved studiestarten.

– Smittesituasjonen i landet er nå så ustabil at rektor også har bedt ledere for alle enheter om å planlegge for at den digitale starten på semesteret kan bli forlenget utover 18. januar, skrives det i meldingen på innsida.

NTNU formidler videre at campus vil være åpent for studentene til tross for de nye tiltakene og digital undervisning.

– Studenter som på grunn av bosituasjon eller andre forhold hjemme trenger å bruke fasiliteter på campus, kan gjøre det, innenfor gjeldende smittevernregler.

Kunnskapsdepartementet varsler at det kommer mer informasjon i løpet av dagen.

LES OGSÅ: En ny hverdag for sykepleierstudentene

Smittetopp Trondheim i jula

For Trondheim var smittetallene i slutten av desember høye, med 558 nye rapporterte smittetilfeller mellom 21. desember og 1. januar. Deler av smitten skal ha oppstått i det som av blant annet NRK beskrives som et «festmiljø», som det skal ha vært vanskelig å bedrive smittesporing i.

Dette var smittetallene for Trondheim i jula:

21.12 - 44 smittede

22.12 - 39 smittede

23.12 - 46 smittede

24.12 - 19 smittede

25.12 - 44 smittede

26.12 - 34 smittede

27.12 - 64 smittede

28.12 - 15 smittede

29.12 - 79 smittede

30.12 - 83 smittede

31.12 - 41 smittede

1.1 - 50 smittede

Elleve smittede med tilknytning til NTNU

NTNU melder på Innsida at fem ansatte og seks studenter ble meldt som smittet i perioden 23 - 26. desember. Det var bare tre av de ansatte som hadde oppholdt seg på campus mens de var smittebærende. Videre opplyser meldingen på Innsida om at de smittede tilhører flere ulike institutter og fakulteter.

LES OGSÅ: Kan et kaldt bad forlenge livet?

Powered by Labrador CMS