Regjeringen viderefører smitteverntiltakene

Regjeringen har besluttet å videreføre et forhøyet nasjonalt tiltaksnivå, med blant annet en anbefaling om at digital undervisning videreføres.

Publisert

Det har vært knyttet stor spenning til regjeringens oppdaterte smittevernsrestriksjoner 18. januar, to uker etter regjeringen sist kom med nasjonale regler og anbefalinger for smittevern. I Trondheim kommune var smittetallene høyest ved slutten av året. Det har derfor ikke foregått fysisk undervisning ved NTNU siden semesterstart, men campusene har holdt åpent for studenter ved behov.

LES OGSÅ: Dette må du vite om regjeringens nye tiltak

Studenter bør sikres én fysisk forelesning i uka

For høyere utdanning anbefaler regjeringen fortsatt digital undervisning der det er mulig, og at større samlinger av studenter bør unngås. Samtidig forteller statsminister Erna Solberg at i kommuner hvor smittetrykket er lavt, bør studentene sikres fysisk undervisning minst én gang i uka, dersom det er mulig å gjennomføre i små grupper og i tråd med smittevernsrådene. Å reise til studiebyen sin anses som en nødvendig reise, og er derfor i tråd med anbefalingen om å unngå alle unødvendige reiser i inn- og utland.

Pressekontakt for koronasaker ved NTNU, Jan Erik Kaarø, forteller til Under Dusken at ledelsen ved universitetet skal møtes for å diskutere de videre tiltakene i dag, og regner med ny oppdatering fra ledelsen vil komme i løpet av dagen.

Gratis munnbind til alle studenter

13. januar kunne rektor Anne Borg fortelle i en mail til alle studentene ved NTNU at NTNU vil tilby to gratis vaskbare flergangsmunnbind til alle studenter og ansatte fra og med uke 4. Disse blir å finne på egne stasjoner på campusene. I tillegg vil medisinske munnbind være tilgjengelig for bruk i laboratorier og undervisningssituasjoner der dette er påkrevd.

Fortsatt skjenkestopp: – Hadde håpet på andre nyheter fra regjeringen.

Samfundet utsatte gjenåpningen av Huset med hensyn til smittevernsreglene etter nyttår. Leder Karen Mjør har tidligere uttalt at det ikke har vært et alternativ å åpne, så lenge restriksjonene er slik de har vært de siste to ukene. Mjør forteller videre at opptaket til Samfundet vil holdes åpent, men vil foregå digitalt i første omgang. Opptaket til frivillige verv har vært utsatt, men åpnet i dag, 18. januar.

LES OGSÅ: Samfundet avventer åpning, avhengig av statsstøtte om tiltakene vedvarer

Regjeringens oppdaterte smittevernsregler og anbefalinger innebærer videre skjenkestopp på serveringssteder, med forbehold om ny oppdatering om én uke. Mjør forteller at Samfundetstyret nå samler inn innspill fra frivillige, og kommer med oppdatering etter et hastemøte med Finansstyrets arbeidsutvalg i kveld.

– Det er klart at vi hadde håpet på andre litt andre nyheter fra regjeringen i dag. Å ha et sosialt møtepunkt for studentene i Trondheim er viktig i den tiden vi er i nå, og det håper vi regjeringen anerkjenner.

Andre hovedpunkter fra dagens pressekonferanse:

Regjeringen tillater nå besøk i private hjem.

I pressekonferansen i dag letter regjeringen på rådet om å unngå besøk i hjemmet. Det er nå tillatt å ta imot besøk, men frarådet flere enn fem gjester, i tillegg til husstanden, i private hjem.

Portforbud ikke aktuelt.

Erna Solberg påpeker at et potensielt portforbud i Norge kun blir aktuelt dersom smittesituasjonen kommer ut av kontroll og utgjør en alvorlig risiko for liv og helse.

Powered by Labrador CMS