Stor pågang blant studenter som vil bidra til massevaksineringen
Ambisjonen er at alle over 18 år som ønsker vaksine, skal være vaksinert før 20. juni. Til dette trengs frivillige, gjerne studenter.
Vaksineringen vil foregå i eksamenslokalene til NTNU på Sluppen fra 17. februar til juni. Sit opplyser om at oppgavene som er relevante for studenter er å passe på håndhygiene, bruk av munnbind og å stå vakt ved hovedutgangen.
Vellykket rekruttering av studenter
Politisk nestleder i Velferdstinget, Michael Stene, har tidligere uttalt til Under Dusken at det blir rekruttert studenter gjennom NTNU og Sit sine kanaler, samt ved direkte kontakt med studentforeninger.
Rekrutteringen har vist seg å være vellykket da svært mange har vist interesse til å bidra. Daglig leder ved Strinda Frivillighetssentral, Anne Karin V. Nilsen bekrefter dette. Hun er for tiden koordinator i Trondheims frivillighetssentral for arbeidet på Sluppen.
– Det har vært kjempestor pågang blant studenter som ønsker å bidra frivillig. De har vist veldig stor interesse, forklarer Nilsen.
Les også: Sex + samtykke = sant?
Kritisk mot å henvende seg til studentfrivilligheten
Flere studenter har slitt økonomisk under pandemien. Erlend Frøland er NTNU-student og skeptisk til måten kommunen henvender seg til studenter for å bistå frivillig med massevaksineringen.
– Prinsipielt mener jeg at folk skal få lønn for arbeid de gjør. Dette oppfattes som arbeid og ikke frivillighet. Studentfrivillighet er bra, men dette er en jobb. Aktivitetens karakter tilsier at de burde få betalt, forklarer han.
Videre forteller han at tiden vi er i, med mye skriveri om studenter i økonomisk vanskelighet, støtter opp under at studenter burde få lønn for arbeidet.
Les også: Dette er den nye Samfundetlederen
Ikke vurdert å gi lønn til studenter
Helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen forklarer at det ikke har blitt vurdert å gi lønn til studenter for å bidra til med massevaksinasjonen.
– Vi anser dette som frivillig arbeid, det stiller opp folk fra andre grupper også, forklarer Garåsen.
Videre forteller han at de har det antallet frivillige de trenger per nå. Kommunen har hatt jevnlige møter med organisasjoner og har forstått derfra at folk ønsker å bidra.
Les også: Datinggrønn gløsing drikker te
Studenter langt ned på prioriteringslista for vaksine
– Det er klare nasjonale anbefalinger om hvem som skal få vaksinen først. Personer med kritisk funksjon i helsesektoren og eldre, samt de i risikogruppen prioriteres, sier Garåsen.
Ambisjonen om at alle over 18 i Trondheim som ønsker vaksine skal være vaksinert innen 20. juni er et optimistisk mål forteller han.
– Det er et optimistisk mål med tanke på leveransene. Vi har fått færre vaksiner enn det først var signalisert, sier Helse- og velferdsdirektøren.
Trondheim kommune sin pressemelding 1. mars oppga at det er 10 370 personer i Trondheim som har fått første vaksinedose. Videre opplyses det også om at det er de over 81 år som vaksineres denne uka.