NTNUs litteraturpris tildelt verk om tysk okkupasjonsmakt
Torgeir Ekerholt Sæveraas ble den store vinneren da prisen ble delt ut under Sakprosafestivalen Basta 12. november.
NTNUs litteraturpris skal gis til et verk av høy litterær kvalitet, skrevet av en forfatter med tilknytning til Trøndelag. Det er sjette gang prisen deles ut, og årets vinner er sakprosaverket Wehrmacht i Norge: på vakt i krigens skjebnesone, skrevet av Torgeir Ekerholt Sæveraas.
Totalt ble 30 nominerte verk vurdert, hvorav fire av dem havnet på kortlista. Av de fire finalistene var det Sæveraas’ verk som ble vurdert som best, der juryen særlig vektla den klare og troverdige framstillingen av historiske situasjoner.
– Det å skrive et verk som så stringent løfter fram nye, historiske fakta, samtidig som det gir en troverdig framstilling av mennesker og situasjoner er en kraftprestasjon. Sæveraas’ verk er lettlest og informativt på et nivå få kan gjøre ham etter, skriver juryen i sin begrunnelse.
Nytt kildemateriale
Sæveraas er selv forfatter og historiker, og har i arbeidet med boken brukt hittil ukjent kildemateriale som feltpost og militære rapporter fra Wehrmacht-regimet. Ved å skildre krigshistorien fra bakkenivå, samt soldatenes egne beretninger, mener juryen at leseren får et nytt og nyansert bilde av soldatene og militærmakten som holdt til i Norge, og deres hverdag.
– Mange tenker nok at andre verdenskrig for lengst er ferdig skildret, men med denne boka griper Sæveraas tak i nye aspekter ved okkupasjonstiden. Han gir oss en levende historie om de tyske soldatenes tilværelse i Norge, og serverer leseren personlige beretninger rundt det å være tysk soldat i Norge, sier juryleder Hanna Malene Lindberg.
Hun forklarer videre at boka er tydelig fortellende, og at den er et friskt pust i en sjanger som vanligvis leses av krigsinteresserte herremenn.
– Dette er en bok jeg virkelig anbefaler alle å lese!
LES OGSÅ: Stakkar – En fengslende roman om identitet og flukt
Okkupasjonshistorien har hatt mangler
Bakgrunnen for bokens tematikk bunner ut i Sæveraas’ ønske om å dekke flere sider av okkupasjonstiden, fordi han mener at norsk okkupasjonlitteratur mangler det tyske perspektivet på hendelsene som utspilte seg, samt hvordan tyske soldater så på nordmenn som en fiende.
– Krigshistorien er veldig annerledes om man ser den fra et tysk perspektiv, og den blir på mange måter mer interessant når man får in tyskernes tanker om planene og intensjonene de hadde med Norge. Få vet at Hitler så på Norge som en skjebnesone, og at han la mye ressurser i å okkupere landet vårt. Det har til nå vært underkommunisert, forteller Sæveraas.
For å få fram tematikken valgte Sæveraas å bevisst gå for at boken skulle skrives fortellende, som en beretning av hva tyskerne faktisk tenkte. Det har gjort boken lettlest om vi skal tro juryen, og Sæveraas håper den kan engasjere flere enn gamle gubber.
– At boka trekkes fram som både interessant og lettlest gleder meg veldig, og det er hyggelig at det nevnes at boka gir krigslitteraturen ny innsikt.
Vinneren av litteraturprisen får 20 000 kroner og et diplom, og på spørsmål om hva Sæveraas skal bruke pengene på, er han ikke i tvil.
– De 20 000 vil gå inn i videre skriving og en ny dress! Det blir artig!
Sæveraas har tidligere gitt ut flere romaner knyttet til krig og okkupasjon, og startet sin skrivende karriere i Under Dusken.
– Det var Under Dusken som gav meg den første skrivelysten, og jeg tar fortsatt med meg kunnskap derfra når jeg skriver den dag i dag. Rett og slett en veldig god skriveskole!
LES OGSÅ: Kalt landsforræder av egne besteforeldre