Lånekassen setter ned renta
Fastrentene i Lånekassen går ned 1. mars. Slik bør studentene forholde seg til studielånet.
Fra 1. mars senker Lånekassen fastrentene, noe som kan være positivt for alle med studielån. Lånekassen tilbyr enten fast eller flytende rente på sine lån. Det er allikevel ikke før man er ferdig studert at valget om lånetype blir viktig:
– Mens en studerer, er studielånet rentefritt. Dette betyr også at studenter ikke har mulighet til å binde renten før de er ferdige med å studere, forteller Are Oust, professor i finansiell økonomi ved NTNU Handelshøyskolen.
Studenter trenger derfor ikke å bekymre seg for kostnadene på studielånet før de er ferdig studert: Alle får automatisk flytende rente fra starten av, men kan velge å søke om fastrente for tre, fem eller ti år annenhver måned.
Rente er den kostnaden du må betale for lånet, og baserer seg ifølge Oust på hvordan bankene forventer at pengemarkedet skal utvikle seg fremover.
For et studielån på 300 000 kroner og en rente på 3,5 prosent vil du for eksempel måtte betale rundt 10 000 kroner i rentekostnad årlig. Denne kostnaden blir mindre når lånet betales ned, så lenge renta holder seg stabil.
Det siste året har rentene på lån steget som følge av at Norges Bank flere ganger har satt opp styringsrenta for å få bukt med inflasjonen. Velger du å binde renta i en fastprisavtale, vil du i stedet betale en fast rente i en gitt periode. Denne er ifølge Lånekassens tall gjerne noe høyere enn den flytende renta.
Lånekassen melder at de fra 1. mars setter ned rentene på sine fastrenteavtaler. Dette er avtaler som er basert på de beste boliglånsrentene i markedet.
Den flytende renten vil derimot ligge på 3,338 prosent fra 1. mars. Lånekassen fastsetter denne annenhver måned. Det betyr at beløpet du skal betale månedlig kan forandre seg litt ut fra hva den gjeldende renten er.
LES OGSÅ: Jeg har aldri likt Gløshaugen. Jeg har aldri likt gløsinger. Kanskje er jeg bare misunnelig.
Best med kombinasjon av lån
Oust forteller at valget om å binde renta for vanlige husholdninger bør handle om andre ting enn hvordan en tror renta vil utvikle seg fremover, som for eksempel behovet for stabile kostnader.
Med flytende rente vil prisen på lånet svinge litt opp og ned. Det er samtidig, ifølge Oust, andre ting man heller bør bekymre seg for enn avtalene på studielånet:
– Når en er ferdig med å studere, får en som regel også andre lån etter hvert, som for eksempel boliglån. Boliglånet er som regel betydelig større enn studielånet, og sånn sett er det viktigere hva en gjør med dette.
Fordi det er litt ulik risiko i fast og flytende rente, mener Oust det kan være fornuftig å ha en kombinasjon av fast og flytende rente på forskjellige lån.
– Husholdningenes lån er gjerne så små at det kan være komplisert og kostbart å splitte dem opp. Det er litt ulik risiko i fast og flytende rente, derfor kan en løsning være å velge den motsatte lånetypen på studielånet i forhold til boliglånet, sier Oust.
Det er samtidig ikke lett å vite om den flytende renta vil bli høyere enn den renta man kan få gjennom fastrenteavtaler.
– Sentralbanken signaliserer om renta skal opp eller ned. Skal det lønne seg å binde renta, må du tro at den skal enda mer opp enn det Norges Bank har signalisert, og få rett, forteller han.
Han sier det heller ikke er noe hastverk med å betale ned studielånet raskt:
– For unge voksne vil det som regel være anbefalt å ikke betale ned på studielånet mer enn man må. Generelt er studielånet det gunstigste lånet du noen gang vil få om vi ser bort fra lån fra familie.
Lånet har blant annet like lave renter som andre lån med strengere krav. Det har dessuten et element som gjør at lånet slettes dersom du blir ufør. Blir du arbeidsledig, sykemeldt eller begynner å studere fulltid igjen, har du rett til å slette renten.
LES OGSÅ: Fra Ku Klux Klan til antirasist: – Jeg ble kansellert før det var et begrep.
Lav interesse for fastrenteavtaler
Lånekassen melder selv om lave interesse for å inngå fastrenteavtaler. Kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen uttaler i en pressemelding at det gjennom hele fjoråret var få som valgte å binde renta.
– I desember, som var sist gang kundene kunne binde renta, var det bare 52 kunder som gjorde dette. Antallet har aldri tidligere vært så lavt. Samlet antall kunder som har fastrenteavtale per i dag, er også lavere enn noensinne, skriver hun.