<span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FYLTE DEIGLOMMER: </span>Her er en polsk variant av deilige fylte deiglommer.
FYLTE DEIGLOMMER: Her er en polsk variant av deilige fylte deiglommer.

Oppskrift:

Potetpiroger er som en orgie i munnen

Fylte deiglommer finnes i utallige, uimotståelige retter fra hele kloden. Her er en oppskrift på den polske varianten.

Publisert Sist oppdatert

Varianter som ravioli og gyoza er kjent for mange nordmenn, men dessverre har pirogen enda ikke gjort sitt inntog. Det er synd, for den er både god og gir mye rom for improvisasjon. I tillegg er den billig og enkel å lage selv.

Oppskriften nedenfor tar for seg den polske klassikeren «pierogi ruskie». Dog kan den lages på en rekke andre måter, med både søtt og salt fyll. Eksperimenter derfor gjerne ved å lage ditt eget fyll, eller ved å justere noen av ingrediensene dersom du ønsker det. Oppskriften metter 3-4 munner, men kan enkelt tilpasses.

Ingredienser

Deig:
300 gram hvetemel
1,5 dl vann
1 ss olje

Fyll:
4 store poteter, eller 6-7 små, gjerne av en melete sort
300 gram cottage cheese (3⁄4 av et beger)
En halv løk

Tilbehør:
En og en halv løk
Et beger kesam eller rømme
Surkål av sur type
2-3 ss smør eller margarin

LES OGSÅ: Smitteutbrudd i studentmiljøet

Framgangsmåte:

1. Begynn med å skrelle potetene, del dem i biter og kok dem til de er møre.

2. Mens potetene koker, skjær opp en halv løk i små terninger og stek dem noen minutter med olje.

3. Hell av vannet på potetene og mos dem.

4. Sett den stekte løken og potetene til siden, og bland dem med cottage cheese.

5. Bland hvetemel, vann og olje til en deig, og elt i et par minutter.

6. Kjevle ut deigen. Den skal være ganske tynn, da den vil tykne under koking.

7. Bruk et glass til å lage rundinger i deigen, og skjær dem ut. Større rundinger er litt enklere å jobbe med. Husk at du også kan kjevle ut rundingene dersom de ikke er tynne nok. Elt deigrestene sammen, og gjenta utskjæringen.

8. Bruk en teskje til å legge fyll på midten av hver runding. Tilpass mengden fyll til størrelsen (her finnes det ingen fasit, så det er bare å prøve seg fram).

9. Dypp en finger i et glass med vann, og fukt kanten av rundingen.

10. Brett sammen deigen, og press kantene godt igjen slik at deiglommen lukkes helt.

11. Når alle pirogene er ferdigbrettet, kok opp en kjele med vann og tilsett et par klyper salt. Varm samtidig opp en stekepanne, og tilsett litt olje eller smør.

12. Mens vannet kokes opp, skjær en og en halv løk i tynne strimler, og stek til de er brune.

13. Når vannet koker, senk pirogene ned i vannet. Dette må gjøres i flere runder, avhengig av hvor stor gryten din er. Pirogene skal kokes i tre – fem minutter. De er ferdige når de flyter til toppen av gryten.

14. Smelt to – tre spiseskjeer smør eller margarin i den stekte løken. Gjerne stek pirogene i et par minutter for en sprø skorpe.

15. Dander pirogene med løken, og server med surkål og kesam eller rømme.

Tips: For surkål, se etter kapusta kiszona eller sauerkraut i internasjonale matbutikker.