Oppskrift:
Potetpiroger er som en orgie i munnen
Fylte deiglommer finnes i utallige, uimotståelige retter fra hele kloden. Her er en oppskrift på den polske varianten.
Varianter som ravioli og gyoza er kjent for mange nordmenn, men dessverre har pirogen enda ikke gjort sitt inntog. Det er synd, for den er både god og gir mye rom for improvisasjon. I tillegg er den billig og enkel å lage selv.
Oppskriften nedenfor tar for seg den polske klassikeren «pierogi ruskie». Dog kan den lages på en rekke andre måter, med både søtt og salt fyll. Eksperimenter derfor gjerne ved å lage ditt eget fyll, eller ved å justere noen av ingrediensene dersom du ønsker det. Oppskriften metter 3-4 munner, men kan enkelt tilpasses.
LES OGSÅ: Smitteutbrudd i studentmiljøet
Framgangsmåte:
1. Begynn med å skrelle potetene, del dem i biter og kok dem til de er møre.
2. Mens potetene koker, skjær opp en halv løk i små terninger og stek dem noen minutter med olje.
3. Hell av vannet på potetene og mos dem.
4. Sett den stekte løken og potetene til siden, og bland dem med cottage cheese.
5. Bland hvetemel, vann og olje til en deig, og elt i et par minutter.
6. Kjevle ut deigen. Den skal være ganske tynn, da den vil tykne under koking.
7. Bruk et glass til å lage rundinger i deigen, og skjær dem ut. Større rundinger er litt enklere å jobbe med. Husk at du også kan kjevle ut rundingene dersom de ikke er tynne nok. Elt deigrestene sammen, og gjenta utskjæringen.
8. Bruk en teskje til å legge fyll på midten av hver runding. Tilpass mengden fyll til størrelsen (her finnes det ingen fasit, så det er bare å prøve seg fram).
9. Dypp en finger i et glass med vann, og fukt kanten av rundingen.
10. Brett sammen deigen, og press kantene godt igjen slik at deiglommen lukkes helt.
11. Når alle pirogene er ferdigbrettet, kok opp en kjele med vann og tilsett et par klyper salt. Varm samtidig opp en stekepanne, og tilsett litt olje eller smør.
12. Mens vannet kokes opp, skjær en og en halv løk i tynne strimler, og stek til de er brune.
13. Når vannet koker, senk pirogene ned i vannet. Dette må gjøres i flere runder, avhengig av hvor stor gryten din er. Pirogene skal kokes i tre – fem minutter. De er ferdige når de flyter til toppen av gryten.
14. Smelt to – tre spiseskjeer smør eller margarin i den stekte løken. Gjerne stek pirogene i et par minutter for en sprø skorpe.
15. Dander pirogene med løken, og server med surkål og kesam eller rømme.
Tips: For surkål, se etter kapusta kiszona eller sauerkraut i internasjonale matbutikker.
Tips til andre smakfulle retter:
-
Rykende varme drikker som varmer sjelen
Kos deg litt ekstra med denne kurante kakaoen, lune latten og knakende gode kaffen.
-
Skummelt godt med gresskar- og søtpotetsuppe
Selv om oktober er over, så er gresskar fortsatt like godt.
-
Festmåltid for magen, øynene og hjertet
Vis solidaritet og hedre de levantinske tradisjonene med en storslått meze.
-
På leting etter skogens gull
For en som kan lite om sopp, kan det være skremmende å begi seg ut i skogen på leting etter dagens middag. Her er noen tips og triks om du tør å prøve.
-
Engelskinspirerte frokostburgere
Det eneste som er verre enn å være fyllesyk, er å være fyllesyk alene. Våkne derfor opp til felles dagen-derpå-frokost.
-
Øl-vott til påskelekene
Sol, raske briller, afterski og ikke minst påskeferien nærmer seg med stormskritt.