Leder

En feiring med bismak

Publisert

I oktober er det hundre år siden lærerutdanningen ble en del av NTNU. Det ble feiret med kake, sang og taler. Norges lærere, både nåværende og kommende, fortjener å bli feiret. Jeg tror få kan si seg uenige i at det å være lærer er én av samfunnets viktigste jobber. Denne yrkesgruppen følger de aller fleste av oss i over et tiår. I svært viktige livsfaser møter vi disse menneskene som har valgt å vie livet sitt til å lære oss grunnleggende kunnskaper. Kunnskaper som skal gjøre det litt enklere for oss å navigere rundt i samfunnet. Læreryrket er derfor noe alle har et forhold til og derfor også en mening om.

Det er ikke mangelen på lovord som preger lærere i dag. Det er mangel på en lønn som gjenspeiler jobben de gjør. Samtidig er det en stor mistillit til hvordan den norske skolen drives. Et økende antall lærer- og lektorstudenter har den siste tiden stilt opp i media og sagt at de ikke ser en fremtid i læreryrket. Vilkårene lærerne har i dag er rett og slett ikke bærekraftige. Dette understrekes ytterligere av leder i Utdanningsforbundet Vestland, Steinar Strømslid, som har antydet til NRK at det er fare for en ny streik allerede til neste år. Årets lærerstreik er den lengste noensinne og endte med tvungen lønnsnemnd. Ofte er det slik at den streikende parten taper ved tvungen lønnsnemnd. Og denne gangen tapte lærerne stort. Tvang kommer ikke til å løse utfordringene med læreryrket. Det kommer i hvert fall ikke til å løse lærermangelen og styrke fremtidens lærere.

LES OGSÅ: Frister med gavekort for å flere kandidater til det kommende studentvalget

hundreårsfeiringen til lærerutdanningen i Trondheim er bittersøt. På den ene siden kan lærerne feire seg selv og studiet, noe som er vel fortjent. Tidligere sa innovasjonsleder Anne Berit Emstad ved instituttet for lærerutdanning til Under Dusken at formålet med feiringen var opplysning, og at det skulle gjøres stas på både studenter og ansatte. På den andre siden kommer man ikke unna det faktum at nesten hver femte person som underviser i skolen ikke er lærerutdannet. Samtidig har lærere med mer enn fire års høyere utdanning i snitt lavere lønn enn gjennomsnittet i alle andre sektorer. Feiringen av lærerstudiet har dermed en sterk bismak av en yrkesretning i krise. Lærerne fikk ikke bedre lønn eller bedre arbeidsvilkår denne gangen heller. Kake og sang fungerer knapt som et plaster på såret i en usikker tid for mange lærerstudenter.

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til [email protected]

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS