Rydder best rett før oktoberfest
24. oktober arrangerer Vivas, linjeforeningen for fornybar energi, ryddeaksjon i forbindelse med TV-aksjonen. Da blir det mulighet for å finne ut hva for slags søppel trondheimsstudenter kaster fra seg.
– Vi studenter har gjerne ikke så mye penger, så det at vi kan støtte TV-aksjonen ved å plukke søppel i stedet, er veldig fint, forklarer Frieda Hagemeister.
Hun og Sara Stølen er begge med å arrangere aksjonen. De synes det er gøy og givende å kunne gi noe både til TV-aksjonen og Trondheim by.
– Alle studenter i hele byen er velkomne til å bli med. Vi har lyst til å få med alle linjeforeningene på NTNU, sier Frieda.
På selve dagen vil det være oppmøte på Kalvskinnet mellom kl. 12 og 16. Der får alle som vil være med utdelt plukkeutstyr og område å plukke søppel på.
– Det lønner seg å komme tidlig for å få gode områder, tipser Sara.
Etterpå blir det servert kaffe, kakao og litt snacks. Søpla som plukkes vil også bli veid, for den linjeforeningen som plukker mest søppel, vil vinne en pengepremie.
– Folk koste seg i fjor, og det var veldig hyggelig å se. Mange ble gira og fant masse morsomme ting. For eksempel fant vi åtte sykler, og da blir folk gira fordi det veier litt, noe som er bra tilknytta konkurransen, forteller Frieda.
I kulissene av partytelt og containere
Det er fjerde året på rad ryddeaksjonen arrangeres. Vivas har vært heldige og hatt engasjerte studenter alle årene som har villet organisere. I år er det ti studenter som gjemmer seg i kulissene og er med på å forberede den store ryddedagen. De må skaffe containere, sette opp partytelt og finne sponsorer som vil sponse mat og drikke. I tillegg må de snakke med bedrifter som kan ha lyst til å støtte aksjonen.
– Vi er litt sent ute i år, og fortsatt i planleggingsfasen, men vi har troa på at det går fint, informerer Frieda.
Arrangementet er et samarbeid mellom flere parter. NTNU stiller med lokaler på Kalvskinnet, partytelt og container. Så går jobben for arrangørene også ut på å skaffe andre sponsorer som vil sponse mat og premier, og selvfølgelig penger til TV-aksjonen.
– I fjor fikk vi inn 34 000 kr, så i år satser vi på å samle inn i hvert fall 40 000 kr, sier Frieda.
Målene når det kommer til antall deltagere og mengden søppel er også klare. Frieda og Sara forteller at de satser på å slå fjorårets tall på 197 deltakere og 902 kg søppel, med minst 200 deltakere i år som tilsammen samler opp 1000 kg søppel. De vil også si det er lov å skryte litt etter å ha vært med på ryddeaksjonene
– De har gjort en bra ting og bidratt til noe bra. Da har du lov til å spre det gode budskapet, sier Frieda.
LES OGSÅ: Vaksinehodepine
Eventyrlig på godt og vondt
Det er ikke bare god samvittighet du får ut av å være med på ryddeaksjonen. Frieda og Sara forteller om studenter som har funnet litt av hvert på turene rundt om i Trondheim by iført plastikkhansker og bærende på søppelsekk. I fjor plukket en student for eksempel med seg en veldig kul sykkel med små hjul.
– Så fant vi et trafikkskilt! Vi rydda på en lørdag i fjor, og rundt om kring i byen sto det mange vanlige drikkeglass som folk hadde tatt med seg fra vors og bare satt fra seg, forteller Frieda.
Selv om de fleste glassene var knust og dessverre ikke kunne tas med hjem for videre bruk, ble trafikkskiltet derimot plassert på linjeforeningskontoret som en ekte studentsk ryddeskatt. Med andre ord kan man virkelig se på søpla at Trondheim er en ekte studentby.
Selv om det er morsomt at byens unge ånd taler klart gjennom rusk og rask i gatene, er det dessverre et annet poeng som også kommer tydelig frem; det er nemlig fulle folk som bryr seg minst om hvor de hiver søpla.
– Det er mye nattmat i gatene på søndager. Folk generelt er nok flinke til å ikke kaste fra seg ting, selv om det hender jo det også, men de fleste kaster nok mest fra seg på fylla, reflekterer Frieda.
LES OGSÅ: – Vi er født til å være i fysisk aktivitet
Brukbar og bevissthet
Uansett hvem som kaster hva når eller hvor, tror Frieda og Sara at arrangementer som ryddeaksjonen bidrar til at folk blir mer bevisste.
– Det er mye søppel som du ikke legger merke til når du først går gjennom gata, men når du har vært og ryddet så legger du merke til mer. Da ser du også tydelig når det har vært rydda, forteller Sara.
Ikke nok med at du ser tydelig forskjell, men du kjenner også tydelig forskjell. Det er givende å ha vært med, samt å ha bidratt til fellesskapet. Det er en ganske enkel ting man kan gjøre for å hjelpe, og Frieda og Sara forteller at de to timene går fort unna når man går sammen med gode venner.
– Vi håper at folk har lyst til å bli med! Det er to timer på en søndag, så ta med noen gode venner og kos deg, sier de begge som en siste oppfordring.