Velkommen til Trondheims nyeste kafé for studenter

Over sommeren har en gjeng studenter utviklet, malt og møblert med koronamidler fra regjeringen. Nå åpner byens nyeste kafé, møtested og arbeidsplass: Drivhuset.

Publisert Sist oppdatert

Drivhuset

Hvor: Olav Tryggvasons gate 48 Åpningstider: tirsdag til søndag klokken 15 til 21

Mellom gardintrapper og verktøyskrin ønskes jeg og min fotograf velkommen inn i lokalet i Olav Tryggvasons gate. En eim av maling slår mot oss. Jeg henger opp jakken på en knagg som hopper ut av veggen. Ikke alt er ferdigstilt helt ennå.

Vi slår oss ned i den hjemlige stuen med fire vennlige, engasjerte og pratsomme studenter. Rundt oss er det dekket med planter og stuemøbler i velur. Jeg sitter og lurer på om jeg kan finne en fin avlegger å ta med hjem. Eller et møbel.

Koronamidler for at studentene skal møtes

Over sommeren har 50 studenter i Trondheim, Ålesund og Gjøvik blitt ansatt i prosjektet Sit Labs. Det er et prosjekt som er finansiert gjennom kunnskapsdepartementets mål om å styrke studentene i koronapandemien. I åtte uker har musikkvitenskapsstudenten og konsept- og prosjektleder Gael Peebles Christensen fått utvikle idéen sin, som skulle bli Drivhuset.

– Først var motivasjonen å få jobben i Sit Labs. Deretter satte vi oss ned med masse flinke folk og utviklet konseptet. Min jobb har vært å utvikle konseptet fra starten av, og å få alt det praktiske på plass, sier Gael.

Drivhusets ansatt - og økonomiansvarlige er barnevernsstudenten Gina Aarheim. Hun forteller hun ble engasjert av Sit Labs sin visjon.

– Da de lyste ut stillingene på Sit Labs, var formålet å styrke studenthverdagen og skape meningsfulle studentliv, sier Gina.

STUDENTENTREPENØR: Gael Peebles Christensen har tidligere vært frivillig på Samfundet. Nå er han prosjektleder.

Sit Labs har flere undergrupper, der Drivhuset og Innom er to av konseptene. Flere av gruppene er prosjekter som vil bli vist fram på arrangementer til høsten. De handler i stor grad om hvordan studenten kan få en mer meningsfull hverdag.

– Konseptet vårt er laget for å øke trivselen, etter at pandemien brakte isolasjon og opphør av sosiale rammer for studentene, sier Gael.

Prosjektlederen Gunn Ingeborg Stø i Sit Labs kaller studentene sosiale entreprenører, og forteller at hun blir inspirert av studentenes innovasjonskraft i hverdagen sin.

– Sit Labs er en helt fantastisk arbeidsplass. Det er en plattform der studenter får bruke sine unike ressurser til å jobbe som sosiale entreprenører, sier Gunn.

LES OGSÅ: Helsetips til den nye studenten

Der studenten kan blomstre

SNART PSYKOLOG: Innom vil forhåpentligvis fortsette etter at Guro Igestad fullfører studiet neste sommer.

Lokalet består av to hovedrom, et kjøkken, et bad og et samtalerom og kontor. Lokalet skal være åpent seks dager i uka fra tre til ni på ettermiddagen.

– Vi vil ha alt fra konserter, standup, salg av egenproduserte smykker til utstilling av studentenes egen kunst og mye mer. Det kan bli en startscene for studenter, sier Gina.

Plasseringen i byen gjør det uavhengig av en spesifikk campus og av Sit, slik at enhver student kan føle tilhørighet her. Hvem som helst kan disponere lokalet gratis, dersom du har en idè.

– Drømmen er å åpne enda flere drivhus rundt om i byen med ulike profil, sier Gael.

Lokalet Drivhuset er et todelt konsept, fordelt på Drivhusets egne arrangementer og konseptet Innom. Tre dager i uka har Drivhuset sine arrangementer. Etter åpning 8. september, går de inn i en tre ukers prøveperiode.

– Kontrakten for lokalet varer i ett år. Alt avhenger av hvordan prøveperioden går, om vi får drifte videre eller ikke. Sit Labs har gitt oss ganske frie tøyler og står for det økonomiske, sier Gina.

Målet er at Drivhuset kan gro fast i Trondheims studenthverdag, der studentene selv bestemmer over driften med lønnet arbeid.

– Alle har unike ressurser å bidra med, og det gir mulighet for at alle prosjekt kan blomstre og vokse i den retningen studentene definerer. Dette er Drivhuset og Innom gode eksempler på, sier Gunn.

LES OGSÅ: Pilegrimsleden minutt for minutt med Moddi

Stueprat og sunn mat på gjenbrukte fat

Den hjemlige stuen vi sitter i står i kontrast til Storsalens folkefylte debatter, konserter og foredrag. Arrangementene på Samfundet blir sjelden holdt av studentene selv på scenen, men hovedsakelig av kjente artister. Drivhuset har plass til et publikum på omtrent 20 personer, men mer uten restriksjoner i bildet.

– Du ser ikke folk selge smykkene sine i Storsalen på Samfundet, akkurat. Der kan det lett bli ekko, sier Gael.

I samarbeid med Sit Catering og Tine skal det bli mulig å få mat som både er billig og sunn. Visjonen er å ha egen matservering og kafédrift i fremtiden. Fra mat til møbel tenker de bærekraft. Flere av møblene i lokalet er fra Restore på Moholt, der studenter kan hente og levere møbler gratis.

– Hvis man liker et av møblene fra Restore på lokalet, så kan man spørre om å ta det med hjem, sier Gina.

På den oransje veggen lyser en grønn malingsflekk. Dessverre fikk jeg aldri spurt hva som skjedde her. Det er en frisk sjarm over lokalet, som om veggene venter på lydbølger fra konserter, myldrende samtaler og intime dialoger. Konseptet er tidløst, som et Gunn gjerne skulle hatt i sin studietid.

– Jeg som student hadde elsket Drivhuset. Jeg elsker steder der mennesker kan komme og vise fram hva de brenner for. I tillegg liker jeg veldig godt intimkonserter, sier Gunn.

LES OGSÅ: Behovet for studentboliger øker

MENNESKEMØTER: Til høsten kommer en rekke arrangement som skal skape menneskemøter.

Innom for studentenes trivsel

Drivhuset er et todelt konsept, fordelt på Drivhusets egne arrangementer og Innom. En av hjernene bak Innom er prosjektleder Guro Holte Igesund, som går sitt sjette og siste år på psykologi profesjon. Konseptet består av psykologirelaterte foredrag, sosiale kvelder og mulighet for samtaler og gruppediskusjoner rundt studentlivets utfordringer.

– Vi kom fram til ideen før Sit Labs ble etablert. De ønsket å bruke vårt konsept, sier Guro.

Innom sin fagutvikler er klassevenninnen Ingvild Warholm. Hun er opptatt av at stedet skal ha en kunnskapsbasert profil, der folk vil lære mer om psykologi som fag og viktighet. Totalt er det seks profesjonsstudenter og fire designstudenter som er ansatt i stillinger på mellom tyve og hundre prosent.

– Vi kan kalle oss et helsefremmende og sosialt tilbud. Så kom til oss dersom du er interessert i psykologi, eller bare vil ha en hyggelig stund, sier Ingvild.

Til høsten har de en rekke arrangement i vente, som foredrag med gjesteforelesere, brettspillkvelder, filmkvelder og andre ting som skaper menneskemøter.

– Blant annet skal vi arrangere foredrag av Håvard Kallestad om søvn, Ole Jakob Madsen om generasjon prestasjon og Janne Amundsen om idrettspsykologi. Alt som skjer legges ut på sosiale medier, så følg med, sier Ingvild.

For tidligere studenter fra den eldre garden er det synd at ikke Innom ble etablert i byen før nå.

– At Drivhuset rommer det fantastiske prosjektet til Innom hadde vært midt i blinken for meg siden jeg blant annet var psykologistudent og interessert i alle temaer om mennesket, sier Gunn.

Innom er også et konsept som skal være en kontrast til Samfundet, som kanskje kan virke stort og fryktinngytende for nye studenter.

– Formålet er at en naturlig slår av en prat med den ved siden av seg. Da hører man ikke bare på et foredrag og går hjem uten å ha kommet i kontakt med noen, sier Ingvild.

LES OGSÅ: Offensivt ut av pandemien med Fredrik i spissen

PRØVEPERIODE: Dersom Drivhuset blomstrer i denne prøveperioden, er det stor sjanse for at de kan fortsette.

Suksess etter første arrangement i august

Den 31. august brakte det løs med første stueprat med Innom. Stuen var fullbooket, og samtalene fløt rundt det vi alle har til felles, nemlig en personlighet.

– Stuepraten var et foredrag med to doktorgradsstipendiater i psykologi, en ekstrovert og en introvert. Da brukte de eksempler fra sin egne personligheter, sier Guro.

Alle arrangementer er gratis, og det er åpent tre dager i uken. De håper at folk kommer innom for å lære mer om psykologi og seg selv, eller bare for å slå av en prat med noen.

– Enkelte dager vil vi ha foredrag og workshops med påmelding, eller så kan vi ha åpent lokale for tacokveld, filmkveld og lignende, sier Ingvild.

Mer kunnskap rundt psykisk trivsel kan trygge studenttilværelsen. De fleste av oss har problemer der løsningen ikke alltid ligger tilgjengelig. Her kan Innom sin kunnskapsbase synliggjøre psykisk helse og uhelse, og få noen til å faktisk oppsøke den hjelpen de trenger.

– Hvis det kommer folk til oss med større problemer, så har vi kunnskap til å vite hvor de kan søke hjelp. Samtidig får vi psykologistudenter relevant praksis, og studentene i byen et mer differensiert tilbud, sier Guro.

I en prøveperiode

Koronamidlene som er bevilget til Innom sine tjenester, tar slutt til desember. Drivhuset sine arrangementer har en prøveperiode på tre uker. Deretter er det Sit som disponerer og leier lokalet. Dersom Drivhuset blomstrer i denne prøveperioden, er det stor sjanse for at de kan fortsette.

ANSATTE STUDENTER: De er noen av studentene som har utviklet prosjekter hos Sit Labs.

– Hvordan de kommer til å videreføre det, vet vi ikke enda. Det er veldig kult at de leier et sted utenfor campus og studentbyene. Sit gjør noe nytt her, sier Guro.

I framtiden håper de på muligheten til å utvide, snekre og male tilhørighet for studenter flere steder i byen. Det er en unik mulighet til å skape en arbeidsplass og et intimt møtested.

– Hva vil skje etter prøveperioden til Innom og Drivhuset?

– Drivhuset har planlagt fantastisk mange spennende tilbud. Så vil vi sammen finne ut av hva som skal skje videre. Innom har drevet testing underveis og har planlagt mange spennende og lærerike arrangementer og workshoper ut året. I Sit Labs har vi stor tro på å lage piloter og teste ut, sier Gunn

Powered by Labrador CMS