Storsatsning på studentboliger i Trondheim: – Vi er skeptiske til kvaliteten
Sit har fått klarsignal fra bystyret til utbygging av nye studentboliger samt et nytt prosjekt.
I Nardovegen 12-14 skal det bygges 724 studentboliger, med plass til inntil 843 studenter. Arbeidet med å forberede tomten i Nardovegen er allerede i gang.
Prosjektleder Håvard Prytz i Sit, skriver i en pressemelding at de håper på å starte byggingen i løpet av våren 2024. Etter planen skal det stå klart til semesterstart høsten 2027.
Dette blir den største investeringen Sit noen gang har lagt inn i et byggeprosjekt med en samlet verdi på omtrent 980 millioner kroner ekskl. mva.
Et annet prosjekt som nylig har fått klarsignal av bystyret er i Nardovegen 10 som skal bygge ut nye studentboliger. Det er enda ikke avklart når utbyggingen vil begynne. Utbyggelsen er ikke i regi av Sit.
Studentvelferd
Sit fremmer at de har et mål om å bidra til økt sosial bærekraft blant studenter, og mener at det trengs å settes inn flere krefter her.
– En ny og moderne studentby må derfor gjøre sitt for at det legges til rette for planlagte og tilfeldige møter. I tillegg burde det finnes gode møteplasser, både inne og ute, slik at terskelen senkes for å finne nye venner og nye fellesskap, sier boligdirektør Lisbeth Glørstad Aspås i Sit.
Etter workshop med rundt 200 deltagende studenter konkluderer Sit med at studentene ønsker og trenger fellesarealer i og ved boligene sine.
Studentboligene i Nardovegen er dermed planlagt til å ha store og varierte arealer i førsteetasjene. Formålet med dette er å tilrettelegge for en mengde ulike sosiale aktiviteter.
LES OGSÅ: Det beste fra UKA-23 kjøp og salg
Et oppussingsprosjekt
Med allerede eksisterende Umeus-studentboliger like ved, vil dette området på Nardo bli svært studentsentrert. Nardovegen ligger nært campusene på Gløshaugen og Handelshøgskolen, samt greie bussforbindelser.
Prytz trekker også frem at de ønsker å skape åpne arealer og lav bebyggelse inn mot Nardovegen. Han påpeker at de håper på at dette vil invitere nabolaget inn på området.
– Vi tror at å erstatte dette gamle industriarealet med boliger og flotte grøntområder vil oppleves som et estetisk løft, sier Prytz.
Per dags dato er arealet det er snakk om et industriområde, hvor man blant annet kunne finne Fretex.
For Nardovegen 10 er det satt et krav fra Bygningsrådet i Trondheim Kommune om at minimum 3600 kvadratmeter skal brukes til forretning og tjenesteyting.
Det er også stilt et krav om 250 soverom med eget bad på denne adressen. Ifølge saksfremstillingen, skal dette fremdeles etterlate rom for bygging av flere enheter som da ikke vil ha krav om eget bad, eller utforming av større kollektiv.
Nardovegen 10 ligger tett på Torbjørn Bratts veg nær E6. Bygningene som skal settes opp her er dermed tenkt å være høyest mot øst, for å skjerme for støy. I tillegg skal det lages et indre gårdsrom og uteareal.
LES OGSÅ: Nå er det lettere å teste seg for kjønnssykdommer
– Trenger bærekraftig byutvikling
Rødt-politiker Roald Arentz forteller de har vært skeptiske til utbyggingene.
– I starten var vi innstilt på å avvise. Det var veldig små leiligheter og vi opplevde dem som fengselslignende. Kravene til uteområdene syntes vi ikke var gode nok heller, men vi har fått høre at det tas hensyn til grøntområder.
Ifølge Arentz virket kvaliteten på boligene dårlig og Rødt var kritisk til hvor kort tinglysingen på Nardovegen 10 var:
– I starten var utbyggingen bare tinglyst i 20 år, noe vi ikke var fornøyde med. Trondheim kommune trenger flere langsiktige boligløsninger som er for studenter.
På grunn av dette, leverte Rødt et endringsforslag om å utvide tinglysingen for studentboliger i 50 år og ikke 20 år for Nardovegen 10, som det sto i kommunedirektørens innstilling. Det fikk de flertall for.
– Nå som det er mer stabilitet for studentene, støtter vi utbyggerne. Vi er likevel fortsatt opptatt av å stille krav til kvaliteten på boligene.
Arentz vektlegger at studenter skal ha god bokvalitet, ikke bare kort avstand til campus.
— Vi inviterer gjerne de skeptiske
Kommunikasjonrådgiver Tommy Danielsen i Sit er uenig i påstandene om at hyblene er fengselslignende.
— Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av boligene som Rødt-politikeren har nevnt, forteller Danielsen.
Han uttaler seg kun for Nardovegen 12-14.
— Hybelleiligheter er naturlig små, men alt er innenfor standarder gitt for hva som kvalifiserer hybler.
Danielsen forteller at de i tillegg har utvidet fellesarealene slik de er større enn vanlig.
— Vi har gjort ekstra innsats for at det skal være et godt sted å være. Vi inviterer gjerne de som er skeptiske til å komme og se på, spesielt siden vi har tatt et skritt lenger enn før og fokusert på å skape gode møteplasser, forteller han.
LES OGSÅ: Årets IME-konferanse skal gi svar på hvordan man får et godt studentliv