KLUBBSTYRET: Mæhle var med i Klubbstyret i to år, 1988 og 1989.

Frivillig-vervene endte i jobb:

Med Samfundet på CVen

Etter 23 år i IT-bransjen søkte han seg ut av næringen. Erfaringene fra Samfundet viste seg å være avgjørende for karriereskiftet.

Publisert Sist oppdatert

Fakta:

  • Studentersamfundet i Trondhjem ble stiftet 24. September 1910. Den 1. oktober 1929 ble dagens runde, røde hus innviet.
  • Samfundet eies og drives av sine 16000 medlemmer, og har som hensikt å være det naturlige samlingsstedet for studenter i Trondhjem.
  • Samfundet er ansvarlige for kulturfestivalen UKA, som arrangeres annenhver høst. Denne ble opprinnelig startet for å bringe inntekter til Samfundet.
  • Siden 1957 har det vært forsøkt å bygge et nybygg på «fengselstomta», bak det nåværende bygget. Byggingen skal etter planen starte våren 2021.

Åsmund Mæhle utdannet seg innen datateknikk, og jobbet lenge i IT-sektoren. I kontrast til denne bakgrunnen ble han i 2015 leder i Norges Korforbund, i stor grad på bakgrunn av de erfaringene han gjorde seg som frivillig på Samfundet da han var student.

Mæhle startet på datateknikk på Gløshaugen i 1986. På den tida var han usikker på karrierevalget, ettersom han alltid har vært glad i musikk.

– Da hadde jeg vingla en del om jeg skulle bli musiker. Jeg bestemte meg da for å ikke bli det fordi jeg ikke var glad nok i å øve.

Lang fartstid på huset

Det første året av studiene var Mæhle mest fokusert på skolen, men ble introdusert til Samfundet gjennom UKA-87, hvor han jobbet med pressedekning. Før jul samme år ble han med i Klubbstyret, hvor han var ansvarlig for å booke band til lokalene på huset. Året etter ble han Husmann, som er sjef over Klubbstyret og har ansvar for kontrollørene på Samfundet.

– Jeg husker veldig godt det å gå oppe på galleriet i Storsalen og se en fullstappet konsert hvor alle koser seg og hopper og danser. Bare å tenke at «dette har vi laget» er en utrolig følelse.

LES OGSÅ: Leder Samfundet i en uvanlig tid

Fra 1990 prøvde han å være mer på skolen, før han med flere startet opp kafeen Edgar på Samfundet. Den erstattet en spisesal som lå der fra før, og skulle være et tilbud for studenter i Trondheim som ville møtes i ukedagene. Dette var første gang utenfor UKA at Samfundet brukte dugnadsbasert servering, og skapte grunnlaget for opprettelsen av Kafé og Serveringsgjengen i 1991.

– Jeg merket at Samfundet på den tiden manglet et møtested utenfor helgene, og vi startet da Edgar som en måte å la folk bruke Samfundet hver dag i løpet av uka.

I løpet av årene på Samfundet var Mæhle også med i Studentersamfundets Symfoniorkester og Studentersangforeningen. Han påpeker hvor mye forskjellig han fikk mulighet til å prøve seg på på huset, og at han lærte mye om organisasjonsarbeid, kulturformidling, og regnskapsføring som han har fått bruk for videre.

Pinnekjøtt og vennskap

Mange Samfundet-veteraner har fremdeles hyppig kontakt med vennene de fikk i løpet av årene på huset. Mæhle mimrer om de vennene han fikk i løpet av årene på Samfundet, og snakker varmt om hytteturer og pinnekjøttmiddager.

– Jeg jobbet jo med utrolig mange fine folk, og det å sammen være med på å skape tilbudet på Samfundet var veldig meningsfylt og morsomt. Flere av vennene mine var jo fra Samfundet enn fra studiet mitt.

LES OGSÅ: Med et galleri av flotte artister har Jacob Collier lagd en musikalsk reise av et album.

Mange år etter tida på Samfundet er det mange av minnene derfra som stikker seg ut den dag i dag. Ett av disse dukker opp hvert eneste år når han hører «Fairytale of New York» av The Pogues, og hvert år forteller han barna om den gangen han var sjåfør for frontmannen i bandet, Shane MacGowan.

KRYSSET JOBBKLØFTA: Åsmund Mæhle jobber nå som generalsekretær i Norges Korforbund.

– På vei fra hotellet til Samfundet for å ha konsert var han ganske brisen, og da vi var kommet halvveis over Elgeseter Bru sier han: «Oh! I forgot my guitar.» Da måtte vi snu og kjøre tilbake. Det glemmer jeg aldri.

Studenter får prøve ansvarsrollen

EDGARGJENGEN: Dette er gjengen som sammen med Mæhle startet opp kafeen Edgar høsten 1990.

Etter at han var ferdig med studiene jobbet Mæhle innen IT. 23 år ut i arbeidslivet bestemte han seg imidlertid for å søke på jobben som generalsekretær i Norsk Korforbund. Da han oppdaterte CV-en før han søkte innså han at han kunne føre opp relevant erfaring fra Samfundet, noe som inkluderte konsertproduksjon og tett samarbeid med frivillig musikkliv.

– Selv om man er ung og uerfaren så får man prøve seg på skikkelig store utfordringer. I en jobb vil det ta mange år før man får like mye ansvar som en i en lederrolle på Samfundet.

Mæhle tror ikke han hadde søkt jobb på generalsekretær-stillingen dersom han ikke hadde hatt erfaringene fra Studentersamfundet.

– Korforbundet arrangerer flere store kulturarrangementer, og ettersom jeg hadde jobbet med lignende ting før ga det meg ekstra mye selvtillit i søknadsprosessen.

Verdien av forlengede studier

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) fullfører kun halvparten av norske bachelorstudenter utdanningen sin på normert tid, og mange bytter studieløp underveis. Til tross for den tilsynelatende ineffektiviteten ved dette, kan det være en styrke at norske studenter har mulighet til og velger å engasjere seg i frivillig arbeid og dugnad, selv om det går på bekostning av studieløpet.

De siste årene har regjeringen valgt å kutte i studiestøtten til studenter som ikke fullfører graden sin, en ordning som har blitt kritisert av Norsk studentorganisasjon (NSO) for å øke presset på å velge «rett» studie. De mener det bør være rom for å ombestemme seg eller være åpen for at studiet ikke er det man trodde det var.

LES OGSÅ: UKA lanserer arkitektkonkurranse

Mæhle er opptatt av effekten frivillig arbeid har på studentene i Trondheim, og de erfaringene det gir dem.

– Jeg tror mange er opptatt av å gjøre noe meningsfylt. Det er ikke nok å tjene penger og ha det gøy, og den jobben man gjør på Samfundet tror jeg opplevelses som meningsfylt og nyttig. I tillegg lærer man jo masse om å håndtere mennesker og om å få ting til å skje.

EDGAR: Samfundets første serveringstilbud utenfor UKA med dugnadsbasert servering, og ble åpnet 1991.
Powered by Labrador CMS