SAMARBEIDSPROSJEKT: Flere aktører bidrar til prosjektet Tak over hodet

Usikker boligsituasjon for studenter ved semesterstart

Ikke alle kommer til Trondheim til en fast bolig. Likevel har de et tilbud om et sted å bo.

Publisert Sist oppdatert
PÅ HYBELJAKT: Erik Schüler har søkt etter hybler mens han har bodd på Trondheim vandrerhjem.

Når Trondheim hvert år tar i mot flere tusen studenter, trenger de fleste et sted å bo. Derfor har Studytrondheim, et samarbeidsprosjekt mellom studentene, utdanningsinstitusjonene, studentsamskipnaden (Sit), kommunen, fylkeskommunen og næringslivet, kommet med initiativet Tak over hodet.

Varierende hybeltilbud

I teorien er det lett å finne seg en hybel, men det er ikke like lett når alt står på norsk og utleiere ikke svarer på e-post, forteller den tyske erasmusstudenten Erik Schüler.

– Det var også mange som lette etter noen som kunne bo lenger enn ett år, fortsetter Schüler.

Det er mange steder å bo i Trondheim, for 40 000 studenter får plass her, men å finne et sted blir enklere når man har et nettverk, mener den sveitsiske biologistudenten Julie Demmer.

– Det hadde ikke jeg, så jeg måtte leite før jeg fikk et sted. Men det er dyrt å bo i Trondheim, sier Demmer.

LES OGSÅ: Skeive afghanere frykter døden under ny Taliban-regjering

LITE HJELP: – Det har vært lite hjelp rundt boligjakt, mener Julie Demmer.

Et tak over hodet

Både Schüler og Demmer har bodd på Trondheim vandrerhjem, som er en del av Tak over hodet-ordningen til Studytrondheim. Trondheim vandrerhjem ble først med i denne ordninga i sommer, forklarer prosjektleder og driftsansvarlig Malene Kleive ved Trondheim vandrerhjem.

– Sit kjøpte stedet i juni, og bestemte seg samtidig for å bruke vandrerhjemmet til Tak over hodet. Idéen bak er at mange studenter sliter med å finne et sted å bo. Da kan de bo her mens de venter på at kontrakten begynner, eller mens de leiter etter en bolig, fortsetter Kleive.

Det er mulighet for å booke seg rom hos Trondheim vandrerhjem, men også på Scandic Lerkendal, som også er en del av prosjektet. Selv om både vandrer hjemmet og hotellet er med i Tak over hodet, er det forskjell på hva man får.

Kleive beskriver det som to ulike produkt. Scandic har bedre standard, og inkluderer frokost, men du har ikke noe kjøkken. Det er også litt dyrere. På Trondheim vandrerhjem er det litt enklere standard, og frokost er ikke inkludert, men du har et sted å oppbevare og lage mat, forteller Kleive.

LES OGSÅ: Pstereo 2022 med nye slipp

SIKKERHETSNETT: Malene Kleive forteller at Tak over hodet er for dem som er på utkikk etter hybel, eller venter på at leia starter.

Usikker informasjonsflyt

Selv om man kan finne et sted å bo midlertidig gjennom initiativet, bistår de ikke offisielt med noe mer.

– Vi er et hostel, så hvis gjestene har spørsmål, prøver vi å gjøre det enkelt for dem. Vi kan forklare hvor man kan leite etter en hybel, hvordan kollektivsystemet fungerer og så videre, men gjestene må spørre selv, sier Kleive.

Schüler forteller at koronaen har gjort at det er noe vanskeligere å få og finne informasjonen man trenger. Dessuten kom informasjonen seint.

– Jeg fikk en e-post i juni eller juli fra NTNU med informasjon om studentboliger, deriblant om hybel.no og finn.no. Det var litt seint, men så søkte jeg også seint, smiler han.

Likevel mener Schüler at det var lite informasjon ellers fra NTNU angående husjakt for utvekslingsstudenter. Demmer er av samme oppfatning.

– Informasjonen er tilgjengelig, men du må leite etter det. Det har egentlig vært veldig lite hjelp å få, mener hun.

LES OGSÅ: Velkommen til Trondheims nyeste kafé for studenter

Best brukt ubrukt

Selv om det er en del studenter som leter etter hybel og venter på kontrakt, har Tak over hodet blitt brukt mer før. Kleive forklarer at de har hatt rundt 35 gjester gjennom Tak over hodet på Trondheim vandrerhjem med over 300 gjestedøgn til sammen, og kunne ha forventet flere om det ikke hadde vært korona. Likevel er det færre enn tidligere år, forklarer Kleive.

TAK OVER HODE: Trondheim vandrerhjem har blitt brukt i flere år i Tak over hode-ordningen

– Det har blitt bygd mange nye studentboliger i Trondheim, så boligmangel var et større problem før. Det beste er om Tak over hodet ikke blir brukt i det hele tatt, mener hun.

Tak over hodet er heller ikke noe vandrer hjemmet nød vendigvis tjener på. Kleive forklarer at det er forskjell på pris i høysesong og lavsesong, og at romfordelinga er annerledes under korona.

– Mange rom har fire senger, men bare én kan sove der. I høysesongen, som er august måned, er prisen vanligvis på 850 kroner, men studenter gjennom tak over hodet betaler under halvparten, avslutter hun.

Schüler mener at det er en grei pris, selv om det er dyrere enn i Tyskland. Demmer har samme formening, da prisene ikke er ulike de man hadde forventet i Sveits. Likevel tror Schüler at kostnadene er lettere å leve med på vandrerhjemmet enn på Scandic.

– Da jeg gikk inn på Tak over hodet for første gang, så jeg prisen for Scandic. Det er 690 for éi natt, og jeg tror jeg gispet høyt, sier han, mens han ler.

Powered by Labrador CMS