Savner guttene på trening

Det er en torsdag morgen og det er gruppetime på et av Trondheims treningssentre. Det er 25 deltagere, men kun én av dem er gutt.

Publisert Sist oppdatert

Kjønnsubalansen på gruppetimer har lenge vært en godtatt sannhet. Gutter drar ikke på gruppetimer, det kan alle som har deltatt på en, vitne om. Der hvor det før nesten bare var gutter på treningssenteret, har nå trenden snudd.

Blant dem som bedriver egentrening, er det blitt en god blanding, men én av studentene som bruker treningsstudioet så gody som hver dag, Agit Danişman, er ærlig om deltagelsen ellers.

– Jeg er som regel den eneste gutten på gruppetimene, forteller han.

ALLTID TILSTEDE: Danişman er å finne på treningsstudioet hver dag.

Du skal ikke danse

Gruppetimeinstruktør Oskar Olsen hos Sit trening observerer problemet daglig. Han er enig i at det er stor mangel på gutter, spesielt i timene han holder, som Pump og ulike timer på step.

– På spinning er det en del gutter. Jeg har ikke noe tall på det, fordi jeg har aldri vært instruktør der selv, men i mine timer så er det i beste fall 1 til 2 gutter og 25 jenter. Det er standarden, sier Olsen.

BITER IKKE: Om man blir med på gruppetrening, lover Olsen at det vil bli god stemning.

Guttene mangler også når det kommer til dem som leder timene.

– På instruktørsiden så er vi stort sett kun dameinstruktører, som nok heller ikke hjelper, sier Olsen.

Step er en type time hvor enkle kombinasjoner av trinn settes sammen til en koreografi. Dans har tradisjonelt vært noe som appellerer mest til jenter.

Men Olsen bekrefter at selv med gruppetimene i dans eller step har de gjort forsøk på å appellere mer til gutter, men uten hell.

– Vi hadde noe som vi kalte Metal Step nå i november, som er en step-time der all musikken er rock eller metall. Til ingen nytte, det var ingen gutter som deltok i de tre rundene det ble arrangert, sier Olsen.

Du skal ikke være med andre

Det er ikke bare når det danses at guttene glimrer med sitt fravær. Selv i gruppetimer i løping, spinning eller styrke, som burde være noe som alle kan være med, på er det få. Det er ikke like åpenbart hvorfor gutter ikke dukker opp på disse.

Olsen teoriserer med at kjønnsforskjellen har gjort at mange frykter å være den ene gutter som dukker opp, og at det har noe å si for oppmøtet.

– La oss si du har lyst til å delta på en time og så ser du inn, og det er bare jenter der. Da er det sikkert en høyere terskel for å dra alene, sier Olsen.

Danişman tror mye av det har å gjøre med hva mange gutter ønsker å få ut av treningen.

– Nå er dette definitivt grunnet i mine fordommer om andre gutter, men jeg tror det henger sammen med at gruppetimer ikke er sett på som ordentlig trening. Du får ikke stor muskelvekst av yoga.

Han deler også en bekymring om sosiale mediers effekt, spesielt Instagram. Her blir gutter fortalt at du skal holde hodet ned, jobbe hardt og ikke fortelle det til noen.

– All utvikling skal skje alene uten at noen ser det. Det sigma-tullet der. Jenter slår meg mer som at de ikke tenker sånn, og at de heller inviterer med venninner for å bygge hverandre opp, gi ros og ha det gøy, sier Danişman.

TOMT: Her kunne det ha vært flust med gutter.

Olsen har også lignende oppfatninger. Han forteller om en kultur hvor det fremstår som at om noe er gøy, så er det ikke trening. At du skal bli sliten og sur for at det skal ha en effekt.

Dette er stikk imot hvordan han liker å drive sine timer.

– Det eneste jeg ønsker og oppnå som instruktør, er å sette på musikk, slå den av etter en time og innse at wow, jeg er sliten. Altså å oppleve at trening ikke må være et blodslit.

Du kan ikke ha det gøy

Holdningen til trening som blodslit holdt også på å ødelegge for Olsens treningsglede. Han er født og oppvokst i Mo i Rana, hvor han drev med svømming og friidrett. Da han valgte å slutte med det, forsvant samholdet og de sosiale treningene. De ble erstattet av å gå alene ned på senteret, trene alene og gå hjem alene.

– Det var først da jeg kom til Trondheim og begynte å trene sammen med folk at jeg kom på at det var samholdet som fikk meg til å trives med å trene. Når jeg dro hjem fra trening, så gledet jeg meg allerede til neste gang, forteller Olsen.

INKLUDERENDE: Gruppeinstruktør Oskar Olsen ønsker at alle skal bli med.

Å trene for å ha det gøy og det å søke samvær på treningene er noe Danişman mener jenter er langt flinkere til enn gutter.

– Gruppetimer er gøy, så man ønsker å invitere andre med på det. Jeg tror det ofte er noe venninner gjør, mens gutter ikke har den vinklingen av trening som noe som kan være gøy, så de er ikke like gode til det, sier Danişman.

At gutter lever under oppfatningen at de ikke skal ha det gøy på trening, er både Olsen og Danişman enige i, og kommer med påfallende like uttalelser når de blir spurt om gutter kan si de har det gøy når de trener.

– Jeg tror ikke det er så kult å si: «Jeg hadde det skikkelig gøy på trening i dag», sier Olsen.

– Jeg klarer ikke å se for meg en streit kar som sier til en annen streit kar i en gruppetime: «Faen, dette var jo veldig gøy, skal vi gjøre dette igjen?», forteller Danişman.

LES OGSÅ: Ikke bare en heiagjeng

Du skal ikke dukke opp

Hvordan skal dette skje? Hvordan skal flere lokkes til gruppetimene?

Danişman tror et større fokus på de tingene gutter ser etter med trening, er relevant.

– Kanskje å reklamere, i de timene det er relevant, med at du kan få noe ut av det muskeltreningsmessig. For det jeg ser av reklame fra Sit, er hovedsakelig fokusert på at det skal være gøy. Inviter vennene dine, dette blir gøy og lignende, sier Danişman.

I november i fjor kjørte Sit trening en kampanje for å få med flere gutter på gruppetrening. Dette var noe Olsen opplever at ikke har hatt stor effekt.

– Vi har jo prøvd flere ganger. I november hadde vi en konkurranse hvor du kunne vinne premier om du deltok på fem gruppetimer den måneden. Det ledet heller ikke til noen markant økning av gutter, forteller Olsen.

IKKE FRYD OG GAMMEN: Olsen tror mange menn dropper gruppetimer da det ikke er slitsomt nok.

Olsen forklarer også at det ikke nødvendigvis er så lett som å tilby hardere timer heller. Gruppetimene må forberedes slik at de er like passende om det er noens første eller tusende time.

Det er ifølge Olsen mye av grunnen til at tilbudet er som det er.

– De styrketimene jeg har, er mer rettet mot allround styrke. Du blir ikke buff av en Pump- eller Stærk-time i uken. Det er noen treningsformål gruppetimene ikke tilbyr, sier Olsen.

Ikke at det nødvendigvis er noe problem, for gruppetimer er ikke alltid bare fryd og gammen, som Olsen selv fikk oppleve.

– Problemet er nok ikke innholdet i gruppetimene; problemet er forventningen til at innholdet i timene ikke er det de ser etter. Selv ble jeg jo tatt med av en venninne, så da tenkte jeg at jeg kunne bli med, og så kunne jeg trene litt etterpå om det ble for lett. Men halvveis inn den 60-minutters økten var jeg kjørt.

Du vil bli sliten, og du vil ha det gøy. Lover.

Som instruktør erkjenner Olsen at når det kommer folk på gruppetimer, er det viktig å ikke skremme dem vekk.

– Noen ganger kommer det to-tre gutter sammen. Da har jeg lyst å takke dem for at de kommer, men så må de få lov til å være litt anonyme også. Jeg er jo der som en klovn som skal prøve å gjøre det trygt å være der, men de skal få lov til ikke å synes, forklarer Olsen.

Til tross for at trening i mange gutters hode ikke skal være en gøy aktivitet, er det mange som avslører til Olsen på vei ut av døren at det nok var ganske ålreit likevel.

– Jeg har opplevd etter timen at de sier «Wow, det var mye artigere enn jeg trodde det skulle være». De tenker at aerobic ikke er noe tungt, men så innser de at det er mye tyngre enn de først trodde.

Skulle det skje at aerobic-timen ble for hardt eller step-koreografien for vanskelig, er det fullstendig lov å erkjenne nederlag og dra hjem.

– Det skjer i ny og ne, spesielt på de mer avanserte step-timene. De ser bort til meg, som for å be om unnskyldning, men da nikker jeg bare bekreftende tilbake til dem. Det går helt fint, sier Olsen.

Olsen oppfordrer alle gutter til å i hvert fall prøve en gruppetime en gang. Det er i mange tilfeller kun en investering av tid og svette, som raskt kan gi mye mer tilbake.

– Det er ingen økonomisk terskel i å booke en time så lenge du har medlemskap. Så kan du finne ut etter timen at dette ikke var for meg, men da har du lært noe. Eller så finner du ut, som meg, at dette var noe av det artigste noensinne.

Han kan også bekrefte, om noen var redde for det, at jentene i gruppetimene ikke biter, og at det er fullstendig lov til å ha det gøy når du trener. Ikke all trening trenger å resultere i tykke blodårer og biceps som kan knuse ølbokser, som Danişman tror mange gutter ser på som idealet.

Avslutningsvis kommer Olsen med en aller siste lovnad til alle som enda er på gjerdet:

– Jeg har aldri hørt noen si at det ikke var verdt det.

LES OGSÅ: Studentlivet på Svalbard

Powered by Labrador CMS