Smelt deg fast i sofaen med hjertevarmende dataspill

Under pandemien har såkalte «wholesome games» tatt over spillverden.

Publisert

Å sitte innestengt i flere dager om gangen har overraskende nok tært på folk, og et intenst behov for litt eskapisme og noe koselig å gjøre har oppstått hos de fleste. Dette ble tydelig da spillselskapet Nintendo slapp Animal Crossing: New Horizons i mars 2020 og salgsrekordene for både selve spillet og Switch-konsollen eksploderte. Å vandre rundt på en øde øy hvor bare fantasien og vaskebjørnen Tom Nooks kapitalistiske jernhånd setter grensene, viste seg å være nøyaktig det folk trengte, og skapte en grobunn for et nytt fenomen innenfor spillverden. Såkalte «wholesome games», eller «hjertevarmende dataspill», har vokst samtidig som forumet wholesomememes tok av på Reddit, og TV 2 begynte med sine Gode nyheter.

I denne hjertevarmende bølgen har vi sett en økt popularitet blant de koseligste spillene man får tak i. Hele 560 000 seere fulgte med da årets Wholesome Direct gikk av stabelen under den digitale spillkonferansen E3 i år. Sendingen ble ifølge selskapets grunnlegger Matthew Taylor laget i 2020 for å gi koronarammede indieutviklere en plattform å promotere spillene sine på. Siden da har følgerskaren deres økt kraftig. Etter årets E3 ble det rapportert at hele 33 prosent av konferansen inneholdt ikke-voldelige spill, til forskjell fra konferansen i 2019, hvor andelen lå nede på 17 prosent.

Det er ikke dermed sagt at hjertevarmende spill må unngå vold. Hva som kategoriseres som hyggelig er såklart opp til enhver. Om du syns det å kutte ned trær og fange fisk for å betale ned et overhengende lån som stadig blir større er lite trivelig, er nok ikke Animal Crossing noe for deg. Selskapet Wholesomegames understreker at hvis du for eksempel syns det er hyggelig å utøve vold for å rive ned en totalitær maktstruktur, så er det jo det. Det viktigste er at du koser deg, slapper av, ikke stresser over karanteneregler eller at halsen din klør. Og tenk i hvert fall ikke på hvor mange timer du kommer til å legge inn i de følgende anbefalingene.

LES OGSÅ: En hyllest til byen vi elsker

Stardew Valley

Listens mest populære spill. Bygg opp gården bestefaren din etterlot seg, bli kjent med lokalsamfunnet, utforsk gruvene og oppdag alle hemmelighetene dette mangfoldige spillet har å by på.

Énspiller, flerspiller (lokal, online)

PC, mobil, Switch, Xbox, Ps4

Spilletid: Så lenge du vil

KeyWe

Du spiller som en kiwi-fugl og må utføre absurde oppgaver for å få sendt posten i tide. Hopp og flaks deg gjennom ulike utfordringer, enten alene eller sammen med en venn.

Énspiller, flerspiller (lokal, online)

PC, Switch, Xbox, Ps4, Ps5

Spilletid: Så lenge du vil

Mini motorways

Et minimalistisk strategispill hvor målet er å skape et så effektivt veinettverk som mulig for en voksende metropol.

Énspiller

PC, Apple arcade

Spilletid: Så lenge du vil

LES OGSÅ: Klimatiltak er samfunnets ansvar

Behind the frame: The finest scenery

Avdekk en rørende historie i et Studio Ghibli-inspirert landskap, mens du hjelper en håpefull kunstnerspire med å fullføre maleriene sine. Anbefaler å spille det med noen, og nøste opp i historietrådene sammen.

Énspiller

PC, mobil

Spilletid: Kort

Powered by Labrador CMS