Stinn brakke da Seltzer gjestet Dragvoll
Køen var lang da musiker og programleder Thomas Seltzer gjestet Dragvoll for å snakke om USA. Det blir ingen ny borgerkrig, men det står ikke så veldig bra til, om vi skal tro Seltzer.
– Det paradoksale med Amerika er at amerikanere flest er enige om det aller meste. De vil ha offentlig helsevern og de vil ha gratis utdanning. Likevel ser vi en grusom polarisering og dyp splittelse.
Seltzer vet godt hva han snakker om: selv bodde han i USA til syvårsalder, før familien bosatte seg på Nesodden. Herfra har Seltzer fulgt godt med på hva som skjer med fødelandet, gjennom familie og venner.
Det han hører og ser er ikke til å ta feil av, den amerikanske drømmen finnes ikke lenger.
– At den amerikanske drømmen er borte tenker jeg ikke så mye over, men det er sårt å se at folk som er så like som oss her i Norge, likevel er så forskjellige. Når jeg treffer familien min der borte ser jeg bare en sliten Seltzer.
Ifølge Seltzer startet nedgangen allerede på 1980-tallet da president Ronald Reagan igangsatte en voldsom markedskapitalisme og deregulering av finanssektoren. Resultatet er gjeldstyngede amerikanere, og det faktum at halvparten født etter 1980, ikke har fått bedre levestandard enn sine foreldre.
– Den amerikanske drømmen er en kontrakt om sosial mobilitet, det vil si at du kan gå fra fattig til rik innen én generasjon. Men dette er ikke lenger mulig, på grunn av systematisk svikt i ekstremt mange ledd. Reallønna har stått stille siden 1980-tallet.
Populært foredrag
Om man skal bedømme ut ifra oppmøte, er det tydelig at mange ønsket å få med seg Seltzers betraktninger om USA. Med 45 minutter til foredragets start, strakk køen seg over 200 meter, tettpakket med alt fra studenter til middelaldrende trøndere. Det store oppmøtet gledet arrangøren.
– Vi hadde en drøm om at 500 skulle trykke «interessert» da vi lagde Facebook-arrangementet, men sist jeg sjekket var det nesten tusen. Det er helt ekstremt gøy!
Ordene tilhører Joakim Feet Wold, dørvakten inn til ukas store begivenhet på Dragvoll. Selv studerer han sosiologi og er en del av Socius Extremus, én av to linjeforeninger som hadde klart å kapre Seltzer. At køen strakk seg gjennom hele Dragvollgata overrasket han imidlertid ikke.
– Sammen med Leviathan, den andre linjeforeningen, hadde vi valgt et veldig spennende tema, nemlig økt polarisering i USA og det hypotetiske spørsmålet om vi har en amerikansk borgerkrig forut for oss. Det tror jeg mange lot seg fenge av og derav det store oppmøtet.
LES OGSÅ: Lover halv pris på periodebillett i Trondheim
Nyter stor respekt
Om det var temaet som trakk hordene til Dragvoll eller Seltzer selv, er vanskelig å bedømme. Det er uansett liten tvil om at Seltzer er et sterkt navn når den falmende amerikanske drømmen står på plakaten. Ifølge en undersøkelse utført av bransjenettstedet Kampanje, er Seltzer den skikkelsen flest nordmenn har tiltro til i spørsmål vedrørende USA, noe som også ble påpekt av ordstyrer Erik Johansen.
– Thomas Seltzer er for mange synonymt med USA, både gjennom tidenes mest sette dokumentar UXA, men også hans enorme kunnskap om alt som går dårlig der borte.
Selv har Johansen en bachelor i statsvitenskap fra NTNU og hadde fått ansvaret for å lede de fremmøtte gjennom kvelden. Han loset 400 publikummere gjennom temaer som Irak-krigen, finanskrisen, ulikheter og vanlige konspirasjonsteorier. Aller mest tid ble det brukt på redusert amerikansk levestandard og økende forskjeller.
LES OGSÅ: Sjokkerende søkertall til lærerutdanningene
Levestandarden til Homer Simpson ville ikke vært mulig i dag
En av verdens mest kjente familier, den gulfargete familien Simpsons, var tidligere en typisk amerikansk middelklassefamilie, med romslig økonomi i 1980-tallets Springfield. Homer var både fagorganisert og tillitsvalgt ved byens atomkraftverk, og kunne med en vanlig arbeidsuke forsørge resten av familien. I dag derimot, ville familien Simpson levd i fattigdom, med mindre Homer hadde jobbet 100-timers uke med en rekke deltidsjobber, kan Seltzer fortelle.
– USA hadde tidligere en sterk fagforeningskultur med sterk progressivitet når det kom til arbeidsrettigheter og lønnsnivåer. I dag derimot er kun 12 prosent i offentlig sektor organisert, og flere amerikanere har to til tre deltidsjobber for å få endene til å møtes.
– Hvordan endte det slik, utdypet ordstyrer Johansen.
– En sterk liberalistisk økonomisk politikk. Rett og slett rå markedskapitalisme, med frislipp av finanssektoren og hindringer mot fagorganisering. Og veldig mye annet. Det er mye som har blitt gjort feil.
– Litt som sommerfugleffekten altså, som du selv refererer til i din egen bok?
– Ja. Ideologiske avgjørelser som ble tatt på 80-tallet, har i dag veltet det amerikanske samfunnet. Knallhard liberalisme.
Ingen borgerkrig, men ei heller snarlig løsning
På tross av store problemer mener Seltzer at en borgerkrig i ordets rette forstand er usannsynlig, men at man heller bør frykte enkelte opprør. Mange amerikanere koker over av sinne, mens andre forsøker å navigere seg gjennom en presse full av svertekampanjer og falske nyheter. På spørsmål om hvordan det blir framover er svaret klinkende klart.
– Det blir ikke lettere, og slik samfunnet fungerer nå, blir forskjellene større og tilliten mindre.
Med problemstillingen besvart, takker Seltzer for seg etter en kort runde om valget som venter høsten 2024. Og nettopp det kommende valget var noe av grunnen til at de to linjeforeningene ønsket å hente inn Seltzer, kan kveldens to hovedarrangører avsløre.
– Valget i USA er noe som påvirker oss alle, spesielt vi som går sosiologi og statsvitenskap. Og hvem er vel bedre til å få oss til å forstå hva som skjer i USA enn Seltzer, spør Malin Høgsand Leirvåg og Kevin Mediå hypotetisk.
De to fagansvarlige sendte derfor en mail fra hofta, og overraskende nok fikk de et “ja” fra Seltzer. Med fulle busser opp til Dragvoll en helt vanlig ettermiddag, sier de seg godt fornøyd, og garanterer at det kommer mer spennende fra de to linjeforeningene framover.
– I dag treffer vi ekstremt godt og bredt, og det lover jeg at vi skal gjøre igjen, avslutter Mediå.