Debatt

Tiden for utveksling er nå

Studiestart er lagt bak oss. Du har sikkert nok å tenke på, men ikke glem resten av studieløpet ditt. Dette er nemlig det perfekte tidspunktet for å tenke på utveksling!

Publisert Sist oppdatert

Å tenke lenger frem i tid kan føles overveldende, men likevel er det nettopp nå det er perfekt å planlegge andre ting du vil gjøre i løpet av studietiden, for eksempel utveksling.

Hvorfor studere i utlandet?

Utveksling gir deg unik kompetanse. Du vil komme hjem med nye språkkunnskaper, kulturelle ferdigheter og nye nettverk. En globalisert verden forutsetter at flere av oss tilegner oss disse såkalte «myke ferdighetene» og utveksling vil kunne gi deg et fortrinn på jobbmarkedet. Vi anbefaler at du begynner å tenke på utveksling nå, for plutselig står du der og studere i utlandet, men finner ut at du har ikke mulighet til det. Det er lurt å gi deg selv mulighet til å oppnå ønskene dine.

Utveksling trenger ikke være dyrt

Mange tenker at et studieopphold i utlandet er dyrere enn å studere i Norge, og at økonomien ikke tillater det, men slik trenger det ikke å være. Mange institusjoner i utlandet har lave eller ingen skolepenger. Hvis du reiser til et EU-land, får du ekstra stipend i tillegg til Lånekassens støtte. Det samme gjør du hvis du skal studere i Brasil, India, Japan, Sør-Afrika og Sør-Korea – disse landene er nemlig en del av regjeringens satsningsstrategi for forsknings- og høyere utdanningssamarbeid. I tillegg finnes det flere legater og stipender du kan søke på for ekstra finansiering. Utenlandsoppholdet ditt trenger ikke koste mer enn det smaker.

LES OGSÅ: Et reisebrev det sneglespisende landet

Skreddersy det perfekte oppholdet

Det finnes så mange land å velge blant for deg som vil på utveksling. Vær åpen for verden og for de rådene du får langs veien.

Her er en enkel huskeliste for å få det beste utvekslingsoppholdet:

1. Tenk gjennom hva du vil få ut av utvekslingsoppholdet ditt. Se på hvilke utvekslingsavtaler universitetet ditt har.

2. Finn ut når søknadsfristen for utveksling er. Ulike universiteter, fakulteter og avtaler kan ha ulike frister.

3. Snakk med veiledere og fakultetsmedlemmer om hvilke fag du bør ta og hva rutinen for godkjenning er på ditt universitet.

4. Snakk med dine medstudenter som har vært på utveksling. På universitetenes nettsider kan du lese om studenters erfaringer med utveksling.

5. Sjekk legathåndboken og oversikten over ekstrastipend på ansa.no for å se muligheten for ekstra finansiering av utvekslingsoppholdet ditt.

Lykke til! Og husk – hvis du står fast, er ikke ANSA langt unna.

LES OGSÅ: Studenter måtte signere dokument om å ikke uttale seg til pressen

Skriv til oss:

Ønsker du å ytre deg i Under Dusken?

Send ditt innlegg til debatt@studentmediene.no

Retningslinjer for debattinnlegg finner du her.

Powered by Labrador CMS