Trondheimsstudenten:

– Jeg tror ikke man kan dø av å være for zen

Gaël mener studentlivet er det tiåret du har rom og mulighet til å gjøre hva du vil. Da er Trondheim en god plass å være.

Publisert Sist oppdatert

Etter en stressende løpetur bortover Dronningens gate når jeg endelig Kaffebrenneriet, der vi har avtalt å møtes for intervju. I kontrast til meg sitter Gaël Peebles rolig i et hjørne og venter.

– Jeg vet ikke om jeg er så veldig zen, ass. Jeg liker bare å tro at jeg er det, sier han senere i intervjuet.

Tett musikkmiljø i en åpen studentby

Utenom å forsøke å være zen, som ifølge Gaël er det kule og hippe i 2022, studerer han musikkvitenskap på fjerde semester. Årene på musikklinje på både videregående og folkehøyskole inspirerte ham til å begynne.

– Og så hadde jeg en kompis som studerte her. Han snakket veldig mye om Samfundet og studentbyen selv. Da ville jeg også søke meg opp til Trondheim.

For med Samfundet som knutepunkt, campuser som for det meste tilhører NTNU og et hav av verv og frivillighet, blir folk knyttet sammen, mener Gaël. Mulighetene for å møte nye mennesker er mange. Samtidig forteller han at det tette, lille og nisjete nettverket på musikkvitenskap er godt å være i hvis man vil bli musiker.

– Jeg liker nettverket du får, og muligheten til å spille med andre og møte andre musikere. Bare være sånn «Hei, vil du spille sammen og ha det gøy?». Det er kanskje det beste.

LES OGSÅ: En generasjon med munnkurv

Entreprenørskap som kunstner

Men i kontrast til en del andre på studiet, er ikke Gaëls mål å bli utøvende musiker.

– Nei, jeg vil ikke, jeg har ikke sjans, sier Gaël og ler, og feier det vekk.

Han utdyper at det hadde vært veldig gøy, men at det er en veldig vanskelig drøm å oppnå.

– Så spørs det hva man legger i utøvende, for det er jo så mangt.

KLAR TALE: – En student er en som studerer realfag, men på siden synger i et bittelite kor som bare synger bosnisk folkemusikk eller noe.

I stedet forteller han om andre drømmer: musikkproduksjon og entreprenørskap. I fjor jobbet han sammen flere andre studenter med å sette opp Drivhuset, en studentdrevet kafé satt opp i regi av Sit labs.

– Jeg håper på en måte at det er entrepenørskap jeg kan drive med i fremtiden. Men det er vanskelig å si, legger han til med en forsiktig latter.

Han forteller at han synes det å skape prosjekter og høre om andres morsomme ideer er veldig gøy, og at det nok er få karrierer som gir mer mestringsfølelse enn å jobbe som entreprenør.

– Du lærer så enormt mye på så liten tid som gir veldig mye mestringsfølelse.

Fra supernerdete musikkting til røkelsesvideoer

Fordi musikkvitenskap har et litt varierende, men lavt antall undervisningstimer i uka, har Gaël heller prioritert verv i Klubbstyret på Samfundet og som kapellmester i Dragvollrevyen, i tillegg til prosjektet rundt Drivhuset.

– Jeg er en person som er veldig glad i å ha tusen ting å gjøre på en gang, for hvis ikke så blir jeg litt gæren. Jeg må nesten sitte og føle at jeg gjør for mye for å faktisk trives ordentlig.

Den første nedstengingen resulterte derfor i mange timer på Tiktok for å veie opp for manglende stimuli. Gaël forteller at han til slutt endte opp i absurde feeder.

– Da går det fra sånn supernerdete musikkting til sånn kjempe-zen røkelsesvideoer!

Gaël forteller ivrig videre om de såkalte zen-videoene: om skåler, pulver og trebiter som brenner.

– Jeg tror ikke man kan dø av å være for zen, konstaterer Gaël.

Om man kan bli avhengig av zen-følelsen, er derimot usikkert, og gjenstår å se.

– Det får være mitt neste prosjekt, rett og slett, svarer han.

LES OGSÅ: 4 av 10 voksne angrer på studievalget

Meningsfullt med muligheter

For nå som støtten fra regjeringen faller bort, må Drivhuset legge ned, og første kapittel av et stort prosjekt er over. Det stopper ikke Gaël og de andre studentene som satte den opp fra å videreutvikle idéen uten samme pengestøtte.

– Vi har snakket om å arrangere en workshop så flere studenter kan være med å forme hva Drivhuset er, og så flere får et eierskap til stedet.

Han forklarer at mye av tanken bak Drivhuset er å tilby en mulighet til å stille ut kunst, selge klær og smykker, ha konserter og gjøre hva enn man vil der, i tillegg til å være en sunn og billig restaurant og kafé.

– Vi ville lage en åpen plass som Samfundet, som i noen tilfeller er for stort for små kunstnere, ikke byr på. Et sted der terskelen for å gjøre det man vil, er lav til null, så man kan skape et meningsfullt studentliv ved siden av studier.

Og på spørsmålet om hva en student og et meningsfylt studentliv faktisk er, har han et klart svar:

– En student er en som studerer realfag, men på siden synger i et bittelite kor som bare synger bosnisk folkemusikk eller noe. Det er det tiåret hvor du har rom og mulighet til å gjøre hva du vil, sier han, og vi flirer.

Gaël forteller videre at han synes det er det som gjør Trondheim til en så bra studentby.

– Du har så mye frihet til å gjøre hva du vil utenfor studiet, så du får utforsket andre muligheter enn bare det du studerer.

LES OGSÅ: Fjerde delfinale i MGP: Hvem er disse folka?

Powered by Labrador CMS