Trondheimsstudenten:
Musikkdrømmen fremfor studentlivet
Mathias Unhjem Rognskog driver musikkstudio i Trondheim. Nå må han bare fullføre ett emne før han kan si seg helt ferdig som student.
Vi møter Mathias i musikkstudioet som ligger i et hvitt, gammelt lagerbygg ytterst på Nyhavna. Ute er det grått. En svær varebil spyler asfalten på parkeringsplassen. Det støyer.
– Litt av et sted å ha et lydstudio?
– Ja, det bråker en del, men innimellom er det ganske stille.
Vi snirkler oss inn gjennom ganger med musikkutstyr opp etter veggene, mellom gitarer, forsterkere og duppeditter du må være nerdete musiker for å kunne navnet på, før vi kommer inn i selve studiohulen.
– Jeg fikk et behov for å prøve å produsere musikk selv, og så har det plutselig blitt et sånn sted hvor vi tar opp masse forskjellig musikk med masse forskjellige folk.
Studio fremfor studium
Mathias forteller at de er tre stykker som eier studioet, og at det er han og én til som jobber en del sammen om det.
– Jeg ble ganske lei av å studere til slutt. Eller, jeg likte det helt til siste semester. Da startet jeg dette studioet her.
Om han fortsatt er student eller ikke, kan diskuteres. Med kun ett emne på campus føler han seg i hvert fall ikke helt som student.
– Jeg skulle egentlig vært ferdig for ett år siden, men så manglet jeg et emne. Det tar jeg nå for å bli ferdig, forklarer han.
Altså delvis student, i hvert fall på papiret. Likevel virker det som om studielivet kommer i bakgrunnen, litt som den irriterende støyen fra spylemaskinen utenfor.
– Ja, jeg synes det er vanskelig å ta kun ett emne. Jeg glemmer at jeg skal på forelesninger og sånt.
Mathias forklarer videre at da han var fulltidsstudent, lå hovedfokuset på å studere. Nå får to jobber og egen musikkspilling høyere prioritet.
LES OGSÅ: Mye mer enn et plateselskap
Hvordan legge riktig melodi på livet?
For musikken tar tid, og det å bygge opp et eget musikkstudio er krevende. Å prøve å få taket på hva som driver Mathias er ikke helt lett.
– Det er så mye som ikke er laget enda. Kanskje det er det.
Så forklarer Mathias at han er opptatt av hvordan melodien, teksten og akkordprogresjonen i sanger henger sammen.
– Jeg leter etter ting som er fete i seg selv, og som ikke er avhengige av måten de spilles på. Melodier som passer inn i mange sjangere, og som ikke nødvendigvis legger føringer for resten, som instrumenteringen for eksempel.
Han legger til at det er likt for tekster.
– Det jeg skriver om, er alltid basert på eget liv. Jeg tror det nesten alltid vil være det, for det er vanskelig å unngå. Men jeg prøver å skrive på en måte som gjør at det kan relateres til mange andre ting.
Gitarforsterker som drivkraft
Det skal sies at Mathias har hatt musikken i seg helt fra han var liten. Han sang alltid som barn og hørte mye på musikk. På ungdomsskolen begynte han å spille gitar mer aktivt.
– Jeg gikk på en linje som heter TAF på videregående. Der kunne du begynne å jobbe og tjene penger allerede høsten du startet. Jeg tenkte at om jeg gjorde det, så kunne jeg kjøpe meg ny gitarforsterker.
Han presiserer at han også syntes linjen hørtes litt spennende ut, men at det likevel var mest fordi han ville kjøpe den nye forsterkeren.
Digger å kunne kjøre eget løp
Mathias forteller at for hans del har det ikke vært et bevisst valg å satse på musikken, men at det bare har blitt sånn.
– Jeg kan synes at mange ting er morsomt, men det som alltid har blitt igjen, er musikken. Den har satt seg. Jeg tror ikke nødvendigvis for min del at det har vært en bevisst tanke om at «nå satser jeg på musikk».
– Men synes du det er skummelt?
– Ja. Det er veldig utrygt. Men jeg holder på med mange forskjellige ting. Så hvis den ene tingen ikke går bra, så går kanskje den andre greia bra. Og det er litt betryggende. I tillegg til at jeg har en vanlig jobb også, svarer Mathias uten å nøle.
Han utdyper at det er et ukonvensjonelt valg, og at det ikke er noen som hjelper deg. At du må gjøre det selv.
– Jeg digger å kunne kjøre eget løp. Jeg liker det.
LES OGSÅ: Under korps-NM går kebab av med seieren.
Magien i studioet
Men det er tøft, og det tar lang tid før man kan begynne å tjene egne penger. Man går fra å ta nesten ingenting betalt, til å ta mer og mer etter hvert som man selv blir flinkere og mer effektiv, forteller Mathias.
– Et spørsmål er jo når man skal slutte å kjøpe utstyr for pengene. Man er en nerd hvis man har startet et studio. Man blir ikke ferdig.
Det er magien som innimellom oppstår i lydstudioet, som Mathias liker best med jobben.
– Når det er folk som er der inne og spiller, og det skjer noe helt fantastisk, så sitter man her og får være en del av det som skjer. Man er med på å skape. Da tenker jeg «Folk kommer til høre på dette og synes det er kult, men jeg var her da det skjedde». Det er en ganske kul følelse.