Vil hjelpe utvekslingsstudentene

Det kan være utfordrende å flytte til et nytt land. Med buddy-ordningen har ESN lagt til rette for nye vennskap på tvers av kulturer. Dessverre er det få norske studenter som benytter seg av muligheten.

Publisert Sist oppdatert

– Det er helt fantastisk! Du får venner fra de rareste steder i verden. Fransk Polynesia – overalt, sier Ingrid Gjøstøl Ytterland.

Ingrid er tidligere president i Erasmus Student Network (ESN) i Trondheim. Nå er hun ESN-representant. Sammen med buddy-leder Kristian Magnus Fleten er de ofte med på mylderet av sosiale aktiviteter som arrangeres av ESN. Alt fra kajakkturer og quiz, til bowling og fester.

Ingrid forklarer at siden utvekslingsstudentene ofte er her bare ett eller to semestre om gangen, og vil utnytte studietiden i Norge så mye som mulig, skjer det noe nesten hele tiden.

– De er så glade i og opptatte av å oppleve noe nytt. De er veldig spontane og åpne, supplerer Kristian Magnus.

Buddy-ordningen

Etter en travel studiestart har Ingrid og Pia Tettenborn, som er en utvekslingsstudent fra Kiel i Tyskland, allerede rukket å møte hverandre for første gang på restauranten i Tyholttårnet. Ingrid og Pia har nettopp blitt satt opp som hverandres buddyer gjennom ESN sin buddy-ordning. Ingrid hadde også med seg en annen internasjonal venninne fra Spania på det første møtet.

– Å møte en ny buddy varierer alltid, men med Pia føltes det veldig naturlig. Men før møtet, da vi tok den samme bussen opp til Tyholt, var vi til slutt de siste på bussen. Da satt den spanske venninnen min og jeg der, og lurte på om Pia var hun vi skulle møte, sier Ingrid med en liten latter.

– Og jeg satt og lurte på om det kunne være dem siden de snakket engelsk, sier Pia og ler med.

Pia forklarer at som internasjonal student, er det varierende hvilket miljø du får ta mest del i. Bor du for eksempel på Moholt med mange andre internasjonale, er det vanskeligere å treffe mange norske. Bor du privat sammen med norske, slik som Pia gjør, er det kanskje vanskeligere å komme inn i det internasjonale miljøet. Gjennom ESN får hun god kontakt med både norske og resten av det internasjonale studentmiljøet likevel.

Foruten at nordmenn pleier å spise middag tidligere på dagen enn det Pia er vant med, er mye av kulturen i Tyskland og Norge lik, både når det kommer til hvor åpne folk er, klima og språk.

– Jeg elsker det så langt, sier hun engasjert.

VENNER: Buddyene Pia og Ingrid har allerede rukket å bli gode venner etter ett møte.

Færre norske

Det at Pia skulle få Ingrid som buddy, var likevel ingen selvfølge. Bare litt over 100 norske studenter har meldt seg på som buddy, mens av internasjonale er det opp mot 600 påmeldt. Flesteparten av de internasjonale studentene står derfor uten en buddy.

– Vi vil selvfølgelig ha med flere norske, sier Ingrid.

Quentin Haar, Claire Berthet og Mehdi Belabied er alle utvekslingsstudenter fra Frankrike som er med i ESN. Mehdi har søkt på buddyprogrammet, og fått en norsk buddy. Claire og Quentin har ikke søkt, men Claire ville gjerne ha gjort det dersom det var flere norske studenter med på ordningen.

– Hva tror dere er grunnen til at det er få norske studenter som deltar?

– Mange norske har kanskje et etablert miljø allerede, og ikke et like stort behov for nye venner som utvekslingsstudenter som kommer uten å kjenne noen, sier Quentin.

Ingrid og Kristian Magnus forteller også at buddy-ordningen har vært mindre promotert til nordmenn. Mellom de mange vervene og aktivitetene som finnes for norske studenter, er det lett at ESN og buddy-ordningen forsvinner litt. For utvekslingsstudentene er det derimot færre tilbud.

– I tillegg er det en slags kultur i Norge for at man ikke skal stå i sentrum, som kanskje gjør at norske kvier seg for å melde seg på. Mange sier at de kunne vært med hvis en venn også hadde blitt med, sier Kristian Magnus.

LES OGSÅ: James Bond: Fantorangen

Få arenaer under korona

Siden utvekslingsstudentene ikke regnes som nye studenter, er de ikke invitert med i NTNUs fadderuke. De har sin egen, men der er det kun andre internasjonale studenter. I år var også mange arrangementer avlyst på grunn av korona.

– Vi kom hit for å oppdage landet vi drar til og kulturen her, og ikke bare det internasjonale studentmiljøet i Norge. Så jeg synes det er dumt, sier Claire.

Quentin mener derimot at mye med velkomsten har vært bra, og at korona med digital undervisning og avlyste sosiale aktiviteter har skylden i mindre sosialisering. Men som ny student i et nytt land der man ikke kjenner noen, er man likevel ekstra sårbar.

– Jeg har vært heldig og truffet mange norske på masterstudiet mitt, men det er ikke alle som har den muligheten, sier Mehdi.

Mehdi mener det burde investeres mer til møtearenaer mellom norske studenter og utvekslingsstudenter helt i begynnelsen.

– Det er den første klikken som må oppstå, og så går resten ganske av seg selv. At nordmenn har rykte på seg for å være lukkede, mener jeg er en klisjé. De jeg har truffet er veldig interessert i å bli kjent, sier han.

En cocktail av kulturer

For Ingrid og Kristian Magnus, som begge har vært veldig interessert i å bli kjent med utvekslingsstudenter, har ESN vært en god arena, også under korona. I en cocktail av kulturer har de både fått sine beste venner, og til og med litt etterlengtet utenlandsfølelse innimellom.

– På fester med internasjonale, litt latinsk musikk og latinsk dans, kan jeg få utenlandsfølelse. Selvfølgelig er det ikke helt det samme, men det kjennes i hvert fall forskjellig fra den norske kulturen, sier Ingrid.

Kristian Magnus forteller om en tidligere tur til Røros med matskatter fra hele Europa, deriblant spansk skinke, italiensk vin og franske oster. Det var en nærmest magisk opplevelse.

– Man lærer så mye om kulturene deres, språkene og alt mulig. Man får en ny livsopplevelse, rett og slett. Man får litt innsyn i andre kulturer som man ikke visste var sånn i det hele tatt, sier Kristian Magnus.

Ingrids beste minne med ESN var på tur til en av NTNUI-koiene. På kvelden, etter å ha sittet i badstue, skulle de ut å grille. Mens de sto og så opp på stjernene, føyk det et stjerneskudd over himmelen. Så ett til, og så enda ett, og før de visste ordet av det, var stjerneskuddene blitt til et helt meteorittregn. Hun påstår at det er sånt som bare skjer med utvekslingsstudenter.

– Med utvekslingsstudentene får man oppleve mye mer nytt, fordi de er så opptatt av disse nye opplevelsene!

LES OGSÅ: Bli med til Leangen og bryt kjønnsnormer

En date hver uke

Med initiativrike utvekslingsstudenter følger også flere morsomme og i ettertid komiske situasjoner. Selv har Ingrid vært vitne til uerfarne utvekslingsstudenter i Converse og olabukse, nærmest krabbende opp en snølagt skråning i Bymarka, mens en forvirret norsk student løp forbi med brodder. Hun har også møtt flere internasjonale studenter på Super Hero Burger i Olav Tryggvassons gate.

– Han bartenderen må jo tro at jeg er på første date hver uke! sier hun og ler.

– Har det skjedd da? At noen etterhvert blir sammen med buddyen sin?

– Ja, det har skjedd. Man får spesifisert i søknaden om man vil ha en gutt eller jente som buddy, og det er nok noen som har søkt litt strategisk om å få en jente eller gutt fra et bestemt land, forteller Kristian Magnus videre med et lurt smil.

Ingrid og Kristian Magnus håper uansett flere norske vil melde seg på. Under pandemien har det sosiale vært vanskelig for mange – både norske og utenlandske studenter. De mener buddy-ordningen kan være en trygg måte å få nye venner på. Det er ingen tvil om at de i hvert fall har fått mye ut av det.

Til opplysning: Reportasjeredaktør i Under Dusken deltar i buddy-ordningen.

Pia Tettenborn
Mehdi Belabied
Quentin Haar
Claire Berthet

Pia Tettenborn

Fra: Tyskland

Studerer: Samfunnsøkonomi Hvorfor utveksling til Norge? – Jeg har vært på ferie her, og likte det godt. I tillegg hadde jeg lyst til å lære meg et nytt språk. Samtidig ønsket jeg å reise til et land hvor det er enkelt å studere på engelsk.

Mehdi Belabied

Fra: Frankrike

Studerer: Master i Global manufacturing management Hvorfor utveksling til Norge? – Jeg har bodd lenge i både Frankrike og Marokko. Jeg var nysgjerrig på Skandinavia og den nordlige delen av Europa, og ønsket å oppleve den. Jeg hadde heller aldri møtt en nordmann før jeg reiste hit, og var nysgjerrig.

Quentin Haar

Fra: Frankrike

Studerer: Master i Global manufacturing management Hvorfor utveksling til Norge? – Naturen og menneskene. For å oppleve en ny kultur og for å utfordre meg selv.

Claire Berthet

Fra: Frankrike

Studerer: Ingeniørstudiet i materialteknologi

Hvorfor utveksling til Norge? – Naturen – du får oppleve mange forskjellige landskap her. Også fordi nordmenn er gode i engelsk, og jeg ønsket å bli bedre i engelsk.

Powered by Labrador CMS