Bokanmeldelse:

En diktsamling verdig nobelprisen i litteratur

Nobelprisvinner Louise Glück vever sammen historier om vinter, død og familieforhold med myten om Persefone i diktsamlingen Averno.

Publisert

Louise Glück, Averno (diktsamling)

Carcarnet Press Limited, 79 sider.

I oktober 2020 ble Louise Glück tildelt nobelprisen i litteratur. Poeten Glück har publisert tolv diktsamlinger, hvor Averno er den eneste av disse som i skrivende tidspunkt har blitt oversatt til norsk. Diktsamlingen består av totalt 18 dikt fordelt på to deler.

Averno får tittelen sin fra en liten kratersjø i Sør-Italia, som romerne trodde var inngangen til underverdenen. Gjennom diktsamlingen vever Glück sammen bilder av en kald vinter med tematikk som død, refleksjoner rundt ulike familieforhold og funderinger rundt kvinnens rolle i samfunnet.

LES OGSÅ: Vannlekkasje ved Samfundet

Det mest interessante elementet i diktningen til Glück er allikevel hvordan hun bruker myten om den greske gudinnen Persefone som et utgangspunkt for å utforske de ulike temaene. I sagnet blir Persefone bortført av Hades til underverdenen. Moren hennes, gudinnen Demeter, gjør alt hun kan for å få datteren tilbake, men Hades lurer Persefone slik at hun alltid må tilbringe vintermånedene i underverdenen. Dette fungerer som et godt bakteppe for å skrive om seksualitet og forholdet mellom mor og datter i Glücks verk.

Dette er en diktsamling som ga meg trangen til å lese alle diktene høyt for å virkelig kunne kjenne på hvor godt de er skrevet. Diktene er lette å følge, og bryter med de mer tradisjonelle virkemidlene som rim og fastsatt meter. Isteden bruker Glück enjambement eller versebinding som et sentralt virkemiddel: Setninger brytes ofte opp over flere verselinjer. Resultatet gir en særegen og spennende rytme, som gjør at hvert dikt fungerer spesielt godt muntlig.

LES OGSÅ: Trondheimspoeten Bendik Vada om det å bli et skrivende menneske

Stemmen til Glück er enestående gjennom denne samlingen, og viser godt hvorfor hun ble tildelt den gjeve litteraturprisen. Jeg ble veldig fenget av måten forfatteren klarer å skrive på en måte som både er sårbar og autoritativ på en og samme tid. I tillegg skriver Glück på en måte som føles personlig, der hun forteller om hendelser i en ung kvinnes liv og denne kvinnens forhold til familien sin.

Selv om samlingen er ganske kort, er dette en bok jeg anbefaler å ta deg god tid til å nyte i 2021 om du liker poesi og velskrevet lyrikk. Nå som Glück er nobelprisvinner vil dette også være en mulighet til å bli kjent med ett av hennes verk. Foretrekker man å lese alle diktsamlingene på norsk må man vente en stund til, men dette er absolutt et godt sted å begynne.
LES OGSÅ: Slik løser studentrevyene restriksjonene rundt kulturarrangementer

Powered by Labrador CMS