IDLES — Ultra Mono

Brøling. Frykt. Skriking. Angst. Punk.

Publisert Sist oppdatert

Bristol-bandet IDLES vil ikke bli kalt for et punkband. De mener musikken deres tilbyr langt mer enn det punk-stemplet kan gi. Dette beviser de på den nyeste skiva Ultra Mono som kom ut nå i de aller siste sensommerdagene.

Oppskriften for en god IDLES-låt er enkel. Hardbarka refreng og rytmer blandet med innsiktsfulle og nyanserte sangtekster. Ultra Mono går i en annen retning enn de tidligere albumene Joy as an act of resistance og Brutalism. Fokuset er her mye sterkere på tyngre melodier og enklere tekster. Spesielt på låter som «Kill them with kindness» og «Carcinogenic» får vi et tyngre lydbilde fylt med skriking, roping og brøl.

Ultra mono er en vakker, brutal og ærlig skive. Alt av sarkasme, ironi og distanse blir kastet bort for brutal lyd. Rytmene er gjentakende, trampende og nærmest triumferende. På åpningslåta «War» får vi en tsunami av ildsinte vokaler og brutale trommer. Deler av skiva er derimot noe for enkel, med for simple tekster og rytmer mister IDLES noe av slagkraften sin underveis i albumet.

Alt IDLES gjør, gjør de med en grunn. Det 21. århundrets punk viker fra de tidligere etablerte punkistitusjonene. Her er ikke antikapitalisme og antifascime i like stort fokus, det er mer rom for følelser. Teamene usikkerhet, giftig maskulinitet, samtykke og angst går igjen under hele plata. Joe Talbots mektige vokaler fungerer som en megafon for følelsene vi alle vil skrike ut. Dette blir bevist på låta «Lover», hvor budskapet er nokså enkelt; alle vil bli elsket.

Albumets siste låt «Danke» fungerer som en hyllest til den avdøde Daniel Johnston. Her blir teksten til «True Love Will Find You In The End» lånt av den legendariske visesangeren. Det empatiske og medmenneskelige budskapet til IDLES blir virkelig banket inn til sist på skiva.

IDLES sin ultra mono kan stille seg i rekken av de beste rockeskivene utgitt i 2020. Med tunge rytmer og klare budskap leverer Bristol-bandet enda en god og solid skive.

Flere albumanmeldelser fra Under Dusken:

Dagny - Strangers / Lovers || Fight The Fight - Deliverance || Balestrand Badeklubb - Balestrand Badeklubb VOL. 1