Kulturfestivalen endelig i gang:
ISFiTs åpningsseremoni med en digital vri
ISFiTs åpningsseremoni gikk av stabelen 12. februar i en tom storsal. Kledd i finstasen avholdt president Mathilde Enkerud tale for et digitalt publikum.
Planen var egentlig å ha fysisk åpningsseremoni, der alle underholdningsinnslagene skulle få opptre i Storsalen. Omleggingen til digital seremoni ble likevel godt mottatt av alle de opptredende med forhåndsinnspilte videoer, forteller seremonisjef Hilde Nærland.
“Hemmelig” åpningslenke
ISFiT-21 sin åpningsseremoni ble streamet for en eksklusiv gruppe.
— Vi valgte å ha seremonien som en slags “treat” for alle de frivillige og deltagende, forteller Enkerud.
I løpet av åpningsseremonien ser det ut til å være omtrent 170 som streamer samtidig. Trolig er seertallet høyere, ettersom ISFiT oppfordret frivillige og deltagende til å samles for å se på livesendingen.
Seremonisjef Nærland trekker frem at seergruppen muligens har endret seg. Tidligere har det vært deltagere fra hele verden som har sett på, men nå er det i stor grad frivillige og venner av disse.
— Jeg synes det er hyggelig så lenge folk ser på, sier Nærland. Hun roser også de frivillige som har vært med på å lage festivalen, og som har gjort en bra jobb med digitaliseringen.
LES OGSÅ: - Nå må vi ta studentens tilbakemelding på alvor
Skjulte skatter
I løpet av seremonien sendes en lyspære gjennom alle innslagene. Dette skaper en rød tråd og er et symbol på kunnskapen vi deler. Lyspæren er også et symbol på gode idéer i tegneserier.
Nærland forteller at det var mer gjemt symbolikk i løpet av sendinga.
— Fargen oransje har blitt brukt mye for å skape en slags fargesymbolikk. Bruk av farger som symbol vil brukes mye i senere arrangementer, forteller Nærland.
Ifølge Nærland ble oransje brukt ettersom dette er en farge som sprer varme og glede. I tillegg er fargen sprudlende, noe som passer godt til å markere åpningen av ISFiT-21.
I flere skjermdump fra sendingen kan man dermed se oransje appelsiner som “statister” i kulissene.
LES OGSÅ: Datinggrønn gløsing tester ut bygda
Sterk kunstnerisk start
Sendinga starter med et danseinnslag av gruppa Tabanka. De holder til i Oslo og opptrer med tradisjonell og moderne afrikansk-karibisk dans. Målet er å ekspandere den norske kunstscenen.
Vi får deretter en introduksjon til årets ISFiT av Stian Sandø, som leder oss gjennom resten av sendingen. Han presenterer årets tema, Creating Knowledge, på en god og historisk måte, og klarer samtidig å relatere dette til dagens samfunn.
Videre får vi et visuelt innslag fra Studentenes Interne Teater - KUP, som handler om kvinner som skaper kunnskap. “I love him. I hope she’s gay. I feel beautiful. I feel like shit. We are women”, gjentas i segmentet i kunstnerisk stil.
Tradisjonen tro blir Ronja Røvardotter framført av Trondhjems Studentersangforening og Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening. Framføringen vises sammen med bilder fra alle byene og en film av opptredener utenfor NTNUs campuser i Trondheim, Gjøvik og Ålesund
LES OGSÅ: Studentenes velvære er viktigere enn forebygging av juks
- Kunnskap er hvem vi er og hva vi gjør
Nest sist i programmet kommer ISFiT-presidentens tale til studentene. Hun tar oss med på en reise tilbake til 2017, da 500 studenter var samlet i stillhet for Aayat Alqormozi som to år tidligere hadde vunnet studentenes fredspris.
— Aayat Alqormozi skapte kunnskap. Kunnskap er ikke bare det vi leser i bøker. Det er også hvem vi er og hva vi gjør.
Enkerud forteller at ISFiT-21 skal være en plattform hvor studenter skal bli hørt. Det skal være et sted for diskusjon, kreativitet og dialog. Som studenter har vi både muligheter og ansvar når vi skaper kunnskap.
LES OGSÅ: Svenskt universitet vil kameraovervåke studentene under eksamen
Digital nærhet
Åpningsseremonien avsluttes med en låt fremført av det Trondheimsbaserte bandet Toy Savoy. Hele bandet ser ut til å stå på en en pent innredet scene. I løpet av låta kommer det opp bilde av et bandmedlem som sitter “korona-fast” på rommet sitt i Ålesund.
Til tross for at pandemien setter hindringer for fysiske møter mellom studentene, mener ISFiT-presidenten at dette også kan være noe positivt. Slik kan alle delta uansett hvor de befinner seg i verden.
— Jeg håper ISFiT 2021 er muligheten til å dele en opplevelse selv om vi ikke er fysisk sammen. Så håper jeg at folk vil være med på ISFiT 2021 og Creating Knowledge, avslutter Enkerud.
LES OGSÅ: - Selv om ting er uforutsigbare går det likevel bra med ISFiTs økonomi