NTNU: — Velger å åpne da både myndighetene og kommunene sier at vi kan gjøre det
Det blir mer fysisk undervisning på campus, men universitetet innrømmer at framtiden er usikker.
I dag fikk alle studenter ved NTNU beskjed på e-post om at universitetet åpner opp for mer fysisk læringsaktivitet på campus. Dette vil gjelde fra og med mandag 8. mars og det er opp til fakultetene og faglærerne hvordan dette løses.
NTNU plana at mellom 80 og 90 prosent av undervisningsaktivitetene skulle være fysiske dette semesteret. Nå åpner de for at halvparten av disse aktivitetene kan være fysiske.
Rektor oppfordrer fakultetene til å prioritere fysisk undervisning i fag med førsteårsstudenter og studentgrupper som har ingen, eller lite fysisk undervisning per i dag.
Slik reglene nå blir kan det være opp til 200 studenter fysisk tilstede i en forelesning. I Ålesund og Gjøvik blir grensen 100. De emnene som har vært timeplanlagt med heldigital undervisning vil fortsatt bare undervises digitalt for resten av semesteret.
NTNU så lukket som det må være
Prorektor for utdanning Marit Reitan forklarer i en e-post til Under Dusken at NTNU i dialog med kommunen velger å åpne opp.
— NTNU har hele tiden sagt at vi skal være så åpne som vi kan og så lukket som vi må. Og derfor velger vi å åpne når både myndighetene og kommunene sier at vi kan gjøre det.
Åpningen av campus kommer samme dag som Oslo innfører strengere tiltak og mens smittetrenden i Norge er økende. Reitan understreker at campus kan stenge igjen på kort varsel.
— Det er ustabil situasjon og det kan komme nye innstramminger på kort varsel. Derfor har faglærere som ønsker stabilitet i undervisningen mulighet for å gå videre med digital undervisning hvis de syns det er mest hensiktsmessig.
Ingen smittet på campus
Etter en gradvis åpning etter jul ble campus stengt 10. februar da den britiske mutantversjonen av koronaviruset ble oppdaget i byen. Campus åpnet en uke senere, og kommunen fikk kritikk av Studenttinget som mente at det burde være mer opp til utdanningsinstitusjonene selv å åpne eller stenge campus.
Reitan sier at de ikke vet om noen studenter som har blitt blitt smittet på campus.
— Vi kjenner ikke til noen konkrete tilfeller der studenter har blitt smittet på campus, men det er ikke alltid mulig å si hvor folk har blitt smittet, så det er mulig.
NTNU presiserer at en “absolutt forutsetning” for at de nå åpner i større grad er at munnbind brukes i områder der det kan oppstå trengsel, som for eksempel i inngangspartier, og at alle bruker check-in der de oppholder seg.
LES OGSÅ: Stor pågang blant studenter som vil bidra til massevaksineringen
Studentene er lei
Leder av linjeforeninga EMIL Elias Riskild forteller til Under Dusken at når man ser den psykiske effekten av å holde stengt er det riktig av NTNU å åpne opp litt, selv om det kan bli kortvarig.
— Smitten i Trondheim er lav. Jeg tror det er viktig at folk ser effekten av av det å følge reglene, og at folk får inntrykk av at tiltakene står i forhold til den faktiske smittesituasjonen. Dette kan også være positivt for overholdelsen på sikt.
Hvordan har studentene det?
— De er lei. Det går i det samme hele tiden og man føler man mister studietiden. Det er ikke så mye mer å si.
Riskild sier videre at han synes det er fint at førsteårsstudenter og de med lite fysisk på campus fra før av blir prioritert.
Samtidig åpner ikke NTNU for at aktiviteter utenom det strengt faglige kan foregå på campus. Dette er i tråd med myndighetenes anbefalinger om at voksne over 20 år ikke bør drive organisert aktivitet innendørs.
Riskild sier at han forstår godt at utdanning må komme først, men mener at arrangementer som generalforsamling med flere deltakere burde kunne gjennomføres.
— Her må stole mer på studentene, avslutter han.
LES OGSÅ: Vi må tenke på konsekvensene av digital undervisning