En karriereløs dag på Dragvoll

Hovedattraksjonene under den årlige Karrieredagen på Dragvoll var foredrag med kjente personer. Ingen av dem har utdanninger som tilbys ved Dragvoll.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et meningsinnlegg og gir uttrykk for journalistens meninger.

I en forelesningspause her om dagen snakket jeg med en studiekamerat. Hun hadde gått inn i en liten eksistensiell krise. Som mange andre på Dragvoll hadde hun begynt å tenke på hva hun skulle gjøre med bacheloren sin. Panikken hadde dermed sneket seg litt innpå. Vi tullet med det, før vi gikk tilbake til forelesningen. Men, bak hver spøk er det et snev av alvor, og i dette tilfellet ligger det en problemstilling kjent for mange på Dragvoll: Det kommer en dag der vi må ut i jobb.

FOREDRAG: Forsvaret stilte opp på karrieredagen.

Der mange tekniske utdanninger på Gløshaugen og diverse yrkesutdanninger både på Øya og Tunga kan gi jobb før en er ferdig, er det mange studieløp på Dragvoll som tilbyr usikkerhet. Joda, noen studier som lektorlinjene og profesjonsstudiet i psykologi gir garantert jobb. Dog med andre linjer som statsvitenskap, musikkvitenskap og sosiologi er det mange som ikke helt vet hvilke muligheter de har videre.

Disse utdanningene gir studentene en mulighet til å fordype seg i det en er interessert i, men det har sine kostander. På den ene siden synes mange at det er fint å ikke låse seg til et yrke. På den andre siden kan dette gi en grunnleggende usikkerhet tilknyttet hva en skal gjøre når man er ferdig ved NTNU.

LES OGSÅ: Professor bekymret for nye studenter: – Kom som et sjokk for dem at de måtte kunne pensum utenat.

Og det er her, tilknyttet denne usikkerheten, jeg mener at foredragsholderne på Karrieredagen på Dragvoll skal komme inn og vise mulighetene lenger fremme. I år var det som vanlig flere relevante bedrifter på stand, men markedsføringens fokus lå på foredragsholderne: Lege Camilla Stoltenberg, kjendisjournalist Morten Hegseth og karrierejegeren Kristin Skogen Lund. Alle tre trekker sikkert mye oppmerksomhet og har nok vært vanskelige (og dyre) å få til Dragvoll. Dessverre er de ganske irrelevante for en karriere etter endt utdanning på Dragvoll.

Jeg tviler ikke på at de klarte å inspirere studenter til å følge drømmen sin, stå på og aldri gi opp. Det jeg reagerer på, er at ingen er gode representanter for mulighetene etter en utdanning på Dragvoll. Medisin tilbys ved Øya, journalistikk tilbys ikke ved NTNU (men i Dusken), og Skogen Lund har sin utdanning i internasjonale studier og virksomhetsadministrering fra USA.

For å vise hvor rart dette er, kan man se for seg en lignende dag ved Gløshaugen. Tenk om ingen av de som holdt foredrag hadde hatt en bakgrunn i en teknisk utdanning. De kunne sikkert holdt gode foredrag, men den fundamentale grunnen til at de er der er borte.

«Velkommen til Karrieredagen på Dragvoll. Du valgte feil utdanning».

DIGITALT: Camilla Stoltenberg var tilstede på Zoom.

Noen vil sikkert si at alle foredragsholderne kunne komme med eksempler på utdanninger ved Dragvoll som kan være starten på en karriere. Sannsynligvis har jo alle hatt gode erfaringer med samfunnsvitenskapelig utdannede kollegaer. Andre vil understøtte dette, og si foredragsholderne selv har formet sin karriere - og det kan studenter på Dragvoll også gjøre. Selv om jeg ser at foredragsholdernes tema kan absolutt være noe relevante og inspirerende, kunne Karrieredagen vært så mye mer.

LES OGSÅ: Liker dragvollinger egentlig Dragvoll?

Det er én dag dedikert til karriere på Dragvoll i året. At ingen av foredragsholderne på denne éne dagen kan vise til en utdanning direkte tilknyttet Dragvoll, synes jeg at er både trist og flaut.

Dette til tross for at det faktisk er mange muligheter for en «dragvolling». Hvorfor ikke hente inn en journalist med bakgrunn i statsvitenskap? En som har jobbet med internasjonale organisasjoner etter en sosiologiutdanning? Det finnes sikkert også eksempler på spennende karrierer med filosofi i bakgrunnen. Tidligere har faktisk personer med relevante utdanninger holdt foredrag. I fjor kom eksempelvis Harald Eia og Elin Ørjasæter. Begge med utdanninger der lignende tilbys på Dragvoll.

Istedenfor å jage store navn, burde Karrieredagen på Dragvoll heller bruke kreftene sine på å hente inn foredragsholdere som selv kan vise til en potensiell karriere. Personlig ville jeg gjerne møtt opp på foredrag med noen litt mindre kjente, men med relevant utdanning. Karrieredagen på Dragvoll er et viktig initiativ, men i år var det skivebom med foredragsholderne. Dagen burde og kunne vært så mye mer.

LES OGSÅ: Studenterbyen uten universitet

Powered by Labrador CMS