Hvordan bør en studentavis dekke smittespredning blant studenter?
Smittespredningen øker for tiden i Bergen og Oslo, men er stabil i Trondheim. Fadderuka har fått, og får fremdeles mye av skylden for oppblomstringen, og situasjonen er på ingen måte sikker her i byen heller. Vi i Under Dusken følte også på behovet for å følge opp smittetallene tett gjennom de to ukene, og vi skrev om fadderarrangement som ble avlyst. Samtidig løftet vi også fram hvor godt forberedt foreningene var og hvor mye håndsprit de hadde kjøpt inn.
Under Dusken, sammen med resten av Studentmediene i Trondheim, har nemlig et samfunnsoppdrag, i likhet med VG, NRK og alle andre medier. Vi må rapportere om smitte og kritikkverdige forhold – også når det kommer til studentenes egne feiltrinn rundt smittevernreglene. Nylig skrev vi en sak om et linjeforeningsarrangement som ble kritisert for å ikke følge smittevernreglene. Arrangørene svarte at arrangementet var lagt opp til å følge reglene, men at det var enkelt personer som fikk det til å fremstå annerledes.
LES OGSÅ: Linjeforening etter at arrangement fikk reaksjoner:- Synd hvis enkeltpersoner ødelegger for andre
Et annet eksempel på hvordan vi må dekke smittespredning er at vi også nylig skrev om to BI-studenter i Trondheim som var smittet, noe som potensielt er kritisk for å kunne spore andre smittede. Heldigvis gikk det fint i akkurat dette tilfellet. Kun to ble bekreftet smittet og BI mente at de raskt fikk kontroll på situasjonen.
Vi vet at å trekke fram enkelthendelser som dette kan gi inntrykk av at regler brytes og folk smittes oftere enn det som faktisk er realiteten. Derfor ønsker vi å balansere hvordan vi dekker det hele. Vi skal ikke kjefte eller tildele skyld, men vi er nødt til å informere og stille kritiske spørsmål.
Hva er studentavisens rolle i dette selsomme sirkuset? Hva skiller oss fra NRK, VG og alle de andre? Hvilken side skal vi stå på?
LES OGSÅ: To BI-studenter med påvist koronasmitte
Vi skal etterstrebe å dekke lokale nyheter som angår studenter, dermed må vi også skrive om det når utbrudd oppstår. Til forskjell fra de andre mediehusene er vi også studenter. Vi kjenner på den samme frustrasjonen over å bli beskyldt for forhold vi ikke kjenner oss igjen i. I tillegg vet vi hvor viktig fadderuka og sosiale arrangementer med studentforeninger er, og vi opplever selv hvordan dette faktisk gjennomføres. Og vi vet at det, i de aller fleste tilfeller, gjennomføres forsvarlig.
Så, husk det, kjære lesere! Det finnes ikke lag. Lag ville betydd at det er en kamp mellom to fronter, men vi står i hvert fall sammen med dere. Vi, studentavisen deres, skal hjelpe dere med å holde dere informert, opplyst og gi dere følelsen av å bli forstått.
LES OGSÅ: Full kajakkrulle for å unngå en «bootie»