En gradvis åpning: to arrangemeter avholdes allerede denne uka.

Samfundet åpner gradvis opp

Både onsdagsdebatt og Samfundsmøte avholdes denne uka

Publisert Sist oppdatert

Smittesituasjonen og regjeringens restriksjoner har gjort at Studentersamfundet har måtte utsette semesteråpningen. Nå åpner imidlertid Huset gradvis opp med to fysiske arrangementer denne uka.

Onsdagsdebatt og Samfundsmøte

Semesteret innledes med den tradisjonsrike onsdagsdebatten, som denne gangen tar for seg sekularisme. Lørdag blir det Samfundsmøte om Uigurbefolkingen i Xinjiang-regionen. Arrangementet er ikke annonsert på Samfundets hjemmeside eller Facebook enda, men vil ta for seg situasjon i Kina og Sentral-Asia, Uigurbefolkningen i Norge og kinesiske myndigheters håndtering av situasjonen. Grunnet skjenkestoppen vil det ikke være mulig å nyte alkohol under arrangementene.

Samfundet er enda ikke åpent for besøk utenom disse to arrangementene. De som ønsker å besøke Samfundets serveringssteder må dermed fortsatt smøre seg med noe mer tålmodighet.

– Det er en del praktiske ting som må på plass først, men vi satser på å få åpnet opp mest mulig til neste uke, forsikrer Samfundets leder Karen Mjør.

Opptaket er i gang

Hvert semester tar Samfundet opp nye frivillige til de forskjellige grupperingene på Huset, kalt gjenger. Vårens opptak ble først utsatt, men er nå åpent for interesserte søkere. Fristen for å søke er 29. januar.

– Vi håper så mange som mulig søker for å bli med og ta del i det som er et flott og levende fellesskap også under pandemien, sier Mjør.

Hun forteller at det er de ulike gjengene som er ansvarlige for opptaket.

– Gjennomføringen av opptaket vil nok bli noe annerledes enn tidligere år og det vil også variere noe fra gjeng til gjeng. Men det vil gjennomføres på en smittevernvennlig måte, forsikrer Mjør.

Vennesplesing mot ensomhet

Høstens opptak hadde rekordmange søkere, noe som gjorde at Samfundet også måtte si nei til rekordmange. Undersøkelser viser at ensomheten blant studenter er rekordhøy under pandemien.

Samfundet har derfor lansert et nytt tilbud kalt Studentenes Store Vennespleising, der målet er å sette nye og gamle studenter som ønsker et nytt sosialt nettverk i kontakt med likesinnede.

Konseptet er lansert som et arrangement på Samfundets Facebookside, der en enkelt kan melde seg på fram til søndag 24. januar.

– Vi håper at vi kan utgjøre en forskjell for de som har fått en vanskelig start på studiet eller de som har vært her lenge, men ikke funnet sitt sosiale nettverk, forteller Mjør.

Les hele saken her: Samfundet lanserer vennespleising

Krevende økonomisk situasjon

Flere måneder med pandemi og restriksjoner har drastisk redusert Samfundets inntjening. Mjør har likevel vært opptatt av at huset må holde åpent.

– Vi har gått fra en omsetning på 50 til 24 millioner, så det er ingen tvil om at det har hatt mye å si. Men selv om man har tapt mye på det, har det vært en verdi i seg selv å holde Samfundet åpent, så vi har vært veldig opptatt av å gjøre det selv om det har kostet oss en del, fortalte hun i et tidligere intervju med Under Dusken.

I fjor mottok Studentersamfundet totalt rundt 4,5 millioner i støtte for å dekke inntektstapet. Dette er imidlertid langt fra nok til å dekke alt.

– Vi håper å få kompensert for å å holde åpent, og håper det blir sett at verdien av å holde åpent er så stor i seg selv, at en gir gode støtteordninger, fortalte Mjør da.

Les hele saken her: Samfundet avventer åpning, avhengig av statsstøtte om tiltakene vedvarer

Powered by Labrador CMS