Kunstløp for alle

Hver fredag fylles ishallen på Leangen Arena opp med glade og lærevillige mennesker i ulike aldre og ferdighetsnivå. Denne gjengen viser at kunstløp er for alle.

Publisert

Er du en av de som lenge har tenkt at du burde begynne å trene, men ikke har funnet en treningsform som du syns er skikkelig gøy? Eller kanskje du er aktiv på treningsfronten, men ønsker å bryne deg på en annen treningsform med andre utfordringer? Korona har muligens også delvis skylda for en mer kjedelig og innholdsrik hverdag. Kanskje du rett og slett trenger noen nye impulser og en ny arena å bryne deg på?

Når vi ankommer ishallen på Leangen Arena blir vi møtt av en hyggelig, åpen og skøyteglad dame. Trondheim Skating Team er arrangøren bak, og lederen av klubben Maren Kværnø Sutton forteller åpenhjertig og engasjert om sporten som kanskje er en litt ukjent idrett for mange.

SKØYTEGLAD: Leder Maren Kværnø Sutton har et ønske om at alle som vil skal få lære seg kunstløp.

Klubben for alle ferdighetsnivåer

– Dette er en kunstløpklubb for alle som har lyst til å lære kunstløp. Det spiller ingen rolle om du kan det fra før eller ikke, forteller lederen. De aller fleste som kommer til oss kan egentlig ikke så mye i utgangspunktet, så det lærer du etterhvert. Men du kan også ha drevet med denne idretten før fordi vi har trenere som kan lære deg ganske mye, både piruetter og forskjellige hopp, legger hun til.

Det er ingen tvil om at skøytehallen er fylt med ulike mennesker med ulike ferdighetsnivå. Noen har holdt på lenge, noen er helt ferske og noen har tatt opp en tidligere hobby fra barndommen.

LES OGSÅ: Roser studentene i Trondheim for sin innsats

Lisa Marie Gundersen (27) er en av de som akkurat har startet i klubben.

– Jeg har vært med to ganger nå, men jeg drev med dette når jeg var liten og deltok på slike sommerleirer og sånt, så jeg har egentlig alltid hatt en liten fascinasjon over kunstløp, forteller Lisa Marie. Så etter mange år med opphold og leting etter en voksengruppe i Trondheim, så fant jeg den her på Facebook. Da kastet jeg meg med og startet her forrige fredag, legger hun til.

FOR ALLE: Lisa Marie Gundersen (27) og Ada (25) har begge funnet gleden av kunstløp.

Drømte om å drive med ballett

Selv om mange er med bare for gøy er det også store drømmer og ambisjoner som svever rundt i skøytehallen.

– Altså jeg har jo lyst å konkurrere en gang frem i tid, men det er jo ganske høyt oppe da. Men det hadde vært gøy og vært med på noen stevner og slike ting. Jeg har jo sett mye på OL og sånt, ikke at jeg sikter så høyt altså, men jeg har sett en del på Youtube det er jo helt fantastisk det de gjør på isen. Det er fascinerende å se når de spinner rundt og sånt, men det krever jo noen år på isen. Så det blir spennende å se hvor jeg ender opp til slutt, forteller 27-åringen.

24 år gamle Ada er også en av de som har funnet gleden på skøyteisen. Hun begynte i vinter, drømte om ballett og innså at dette var litt av det samme.

– Jeg syns det er så fint å gå på isen og gå fort, så da fikk jeg lyst til å teste det ut, forteller Ada. Målet mitt er å bli flink, opparbeide meg ferdigheter og i tillegg bli sterk, for dette er jo ganske bra trening, legger hun til.

– Jeg syns opplegget her er veldig bra og anbefaler absolutt alle til å bli med. Jeg tror også at dette er noe alle kan mestre, avslutter hun.

Fra du er 15 år og oppover er du velkommen til å trene med gjengen på Leangen Ispark. Det beste av alt er at det er halv pris for studenter å være med.

– Det er ingen øvre grense og de eldste av oss er i 50 årene, men som du ser er det mange som er i 20-30 årene. Vi tar imot alle. Både gutter og jenter er hjertelig velkommen til oss, smiler lederen.

LES OGSÅ: Dette er det nye samfundetstyret

Uvanlig treningstid

Helt siden oppstarten av klubben for 10 år siden har fredags kveld klokken 22:00 vært deres vanlige treningstid. Lederen, Maren Kværnø Sutton, innrømmer at det kanskje er en litt spesiell treningstid.

– Grunnen til treningstiden er at det er lite tilgang på is i Trondheim, og lite tilgang på slik type treningstid. Ellers er det barn og ungdom som er her, og det er jo forståelig at de må bli prioritert før oss, så sånn er det bare.

Som student tenker du kanskje at det er en problematisk treningstid, særlig med tanke på en koronafri hverdag der du kanskje helst prioriterer andre ting en fredags kveld. Men fortvil ikke:

– Hvis du kommer en uke og neste uke vil du kanskje ut på fest er det helt greit, forteller Maren. Her kommer man og går som det passer i livet. Vi prøver å ikke bestemme over folk.

Man er velkommen til å begynne når som helst i semesteret. På treningene får du øvelser som passer for deg, og som du kan øve på.

– Det kommer nye folk hele tiden og det betyr at vi må være fleksible og hjelpe folk når de kommer. Når vi startet for 10 år siden var vi ikke så mange, og når vi begynte å lære ting gav det veldig mye glede. Derfor ønsker vi å spre den samme gleden til andre som har lyst til å lære.

LES OGSÅ: NTNU: Digital undervisning uka etter påske

Alle er velkommen. Både gutter og jenter

Selv om det var et stort flertall med damer på isen er det ingen tvil om at dette er en idrett som er for alle, både gutter og jenter, unge og eldre. En av de som virkelig har lagt sin elsk på denne sporten er 33 år gamle Per Esben Myren-Svelstad som har vært med siden høsten 2019.

FOR ALLE: Per Esben Myren-Svelstad innrømmer at han har forelsket seg kunstløpssporten.

Hvorfor valgte du å starte med dette?

– Det var en idrett som jeg bare oppdaget og ble helt fascinert av for et par år siden. Når jeg fant ut at det var en voksengruppe her i Trondheim tenkte jeg at dette var noe jeg måtte prøve, også syns jeg det var kjempeartig. Det er jo et absurd tidspunkt å trene klokken 22:00 en fredags kveld, for da er det jo ikke nødvendigvis det å reise på trening man har mest lyst til. Men det er jo bare kjempeartig og du lærer nye ting hver gang, og det er det jeg syns er så gøy, forteller han engasjert.

Myren-Svelstad oppdaget sporten ved en tilfeldighet.

– Jeg begynte av en eller annen grunn å se på klipp av kunstløp på Youtube og synes det så kjempegøy ut. Jeg hadde aldri tenkt på kunstløp som en idrett som interesserte meg før, men plutselig bare oppdager du noe du synes ser gøy og interessant ut, også må du bare prøve det ut. Jeg ble litt forelska i sporten kanskje. Det er en idrett der du får brukt styrke, balanse og fart, og i tillegg er det estetisk med mange forskjellige elementer.

Hva er ambisjonene dine med denne sporten? Satser du på å bli ordentlig god?

– Nei, jeg er for gammel til å bli ordentlig god i en sport nå, så jeg er bare med for å ha det gøy, forteller han med et smil. Hver gang jeg er her så lærer jeg en ny ting som jeg ikke har fått til før, og det gir meg en veldig god mestringsfølelse hver fredag.

Han har oppdaget er at det er mye vanskeligere enn det ser ut som.

– Når du se OL- utøvere som hopper, spretter og snurrer rundt på isen så ser det så lett ut. Men med en gang du er utpå der selv så merker du fort at det er ganske mange muskler som skal arbeide samtidig for at det skal se så lett ut.

LES OGSÅ: Her er årets Vesaas-vinnar

Bambi på glattisen

At dette er en idrett som er mye tyngre og vanskeligere enn den ser ut som kan journalisten selv også skrive under på. Bekymringen for at jeg skulle se ut som bambi på glattisen og en liten frykt for å måtte tilbringe resten av fredagskvelden på legevakta var framtredende. Men som den optimisten jeg er og med bakgrunn i en tidligere turnkarriere i bunnen prøvde jeg å tenke positivt.

Med de negative tankene skjøvet til siden, merket jeg veldig kjapt at dette var en inkluderende klubb for absolutt alle, med et fint miljø og andre som ønsker å kjenne på utvikling og mestring. Og mestring er noe man absolutt får kjenne på. I det jeg satte mine bein på glattisen innså jeg at det kom til å bli mye vanskeligere enn det jeg hadde tenkt på forhånd. Men med en leder som så alle og var behjelpelig med å lære bort basert på hvert enkelt sitt ferdighetsnivå, skjønte jeg relativt kjapt at jeg var i trygge hender.

MESTRINGSFØLELSE: Maren Kværnø Sutton er alltid behjelpelig til å hjelpe de andre til å utvikle sine kunstløpsferdigheter.

Etter stødig veiledning tok det ikke lange tiden før jeg begynte å føle på en mestringsfølelse, og en strøm av selvtillit festet et stort smil i ansiktet mitt. Dette var både en ny og utfordrende måte og trene på, men det var absolutt en av de gøyeste treningsformene jeg har testet ut på veldig lenge.

Det er ingen tvil om at dette er en god treningsform der du får utfordret både balanse, styrke, kondisjon og koordinasjon. I tillegg er det både gøy og utfordrende og et høydepunkt i en ellers kjedelig hverdag. Om du også velger å ta turen til Leangen kan du forvente deg en sosial og blid gjeng med stor iver og glede etter å lære og mestre nye ting. Du kommer ikke til å angre.

LES OGSÅ: Strømtipsene som hindrer sjokkregning

Powered by Labrador CMS