DÅRLIG STØTTE: NSO-lederen mener strømstøtten er altfor dårlig i utgangspunktet.

Studentenes strømstøtte er fortsatt uavklart

Strømstøtten til studenter skulle utbetales i januar. Stortinget har fortsatt ikke gjennomgått forslaget.

Publisert

I desember kom nyheten om at regjeringen vil gi studenter et søknadsbasert tilleggslån for å håndtere de høye strømprisene. Regjeringens forslag innebærer at studenter som kan dokumentere strømutgifter kan søke om 3000 kroner ekstra i lån, hvorav 1200 kroner omgjøres til stipend.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvor denne strømstøtten har blitt av.

Forslaget er lagt fram

I forrige uke skrev blant annet Khrono og NRK at flere studenter nå etterlyser strømstøtten som det ble lovet at skulle komme i januar.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO) Tuva Todnem Lund opplyser om at forslaget om strømstøtte til studenter ble lagt fram i Stortinget fredag 14. januar.

– Det som skjer nå er at forslaget skal forhandles om, forklarer Lund.

Lund forteller at strømstøtten er viktig for studenter, fordi de er i en ekstra vanskelig situasjon.

– Mange er permitert og får heller ikke dagpenger. En god andel studenter sitter dessuten mye hjemme, som igjen bidrar til å gjøre strømregningen dyrere, forteller Lund.

LES OGSÅ: Leder: - Gjeld er ikke hjelp, Ola Borten Moe

– Haster å få på plass

Lund synes det kan virke som at strømstøtten som forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe lovet skulle komme i januar, ikke kommer før februar. Hun mener at regjeringen har brukt alt for lang tid på å få den på plass.

– Dette er tiltak som er på overtid og som haster å få på plass, mener Lund.

NSO-lederen mener strømstøtten i utgangspunktet er altfor dårlig.

– Vi har levert brev til Stortinget med krav til regjeringens forslag om strømstøtte til studentene, sier Lund. Dette er den eneste gruppen som får lån mens resten får støtte.

De krever blant annet at studentenes strømstøtte skal gis som stipend og at den skal dekke ekstrautgiftene de får grunnet høye strømutgifter.

Leder av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Ellinor Lindström, mener regjeringens tiltak er et flaut forsøk på å hjelpe studentene.

– Regjeringen var trege på avtrekkeren i å møte studenter. De tok seg altfor god tid. Det var mange bekymringer fra studenter tidlig. Hele strømstøtten kommer flaut sent og utrolig sakte.

Under forhandling

Det er gjennom Lånekassen studentene kan søke etter strømstøtte. Senior kommunikasjonsansvarlig Hanne Bjertnes i Lånekassen forteller at regjeringens forslag om strømstøtte ikke er behandlet av Stortinget ennå.

– Når det har skjedd, vil vi kunne gi mer informasjon om hvordan ordningen blir, forklarer Bjertnes.

LES OGSÅ: Psykologistudentene tar faget i egne hender

FÅR INFO: Bjertnes forklarer at det kommer mer info når Stortinget har ferdigforhandlet strømstøtten.

Videre forteller Bjertnes at målet er at ordningen skal være tilgjengelig mot slutten av januar, men avhenger av når Stortinget behandler saken.

– Lånekassen sender e-post til alle som kan søke, når søknaden er klar, sier Bjertnes.

Seniorrådgiver i kommunikasjon Dag Nestegard ved Kunnskapsdepartementet forteller også at strømstøtten spesifikt til studentene ikke er ferdigbehandlet i Stortinget.

– Studenttiltakene forhandles nå i Finanskomitéen. Vi vet ikke hvor lang tid det tar. Den genkerelle støtten er en sak i dag, fordi SV har sagt at de støtter denne, sier Nestegard.

LES OGSÅ: – «Man in the mirror» ga meg troen på at jeg kan gjøre en forskjell

Vedtas snart

Signe Bjotveit er politisk rådgiver for forskning- og høyere utdanningsministeren. Hun har forståelse for at studentene er utålmodige, men forklarer at et ekstraordinært støtteordning tar tid.

– Forslaget fra regjeringen krever budsjettforhandlinger på Stortinget, og dette er en ekstraordinær støtteordning.

Bjotveit nevner at forslaget er under forhandling, men Stortinget har signalisert at det vedtas i løpet av uke 4, og at Lånekassen kan begynne med utbetalinger innen utgangen av januar.

– Rent praktisk vil den enkelte få en henvendelse fra Lånekassen om de ønsker å ta opp tilleggslånet. Den enkelte må krysse av, og bekrefte at de har strømutgifter som ikke er inkludert i husleien, og at de kan dokumentere dette til Lånekassen i ettertid, forklarer Bjotveit.

Videre forklarer hun at man ikke trenger å dokumentere høyere strømregninger, da det ikke er praktisk mulig. Bjotveit legger til at man ikke trenger å legge ved dokumentasjon når man søker, og at Lånekassen sier hvilke dokumentasjon som godtas når forslaget lanseres.

Hun presiserer også at man ikke trenger å ende opp med mer lån, da studentene aktivt må søke etter tilleggsstøtten.

– Studentene får som resten av befolkningen en ren strømstøtte. I tillegg vil det være mulig å søke om ekstralånet. Studentene kommer godt ut av dette, siden de både kan få dette tilleggslånet, og får kompensasjonsordningen som alle husholdninger får, avslutter Bjotveit.

Powered by Labrador CMS