Rask sjekkliste før sykkelsesongen
Våren og sykkelsesongen er rett rundt hjørnet, men er sykkelen din i god stand? Sykkelgutta fra NTNUI gir deg gode tips for å ta best mulig vare på sykkelen.
Sykkel er et populært fremkomstmiddel i Trondheims flate sentrum. I disse dager er det mange studenter som drar sykkelen fram fra vintermørket, men mange glemmer nok å sjekke sykkelens tilstand.
Ikke skadelig for sykkelen å stå over vinteren
En slik sjekk er ikke nødvendigvis avgjørende, skal vi tro Ole-Bernard Fuskevåg, engasjert sykler og varamedlem i styret NTNUI Triatlon.
– Hvis sykkelen funket da du satt den bort, så vil den som regel fungere når du tar den fram igjen, forteller Fuskevåg.
Likevel er det enkelte ting som kan være verdt å sjekke. Mats Eikeland Mollestad er sykkelansvarlig i NTNUI Triatlon. Han forteller at det spesielt kan være lurt å ta en titt på luften i dekket.
– Luften siger sakte men sikkert ut, så om sykkelen har stått over vinteren kan det være tilnærmet flatt selv om du ikke har punktert, forklarer Mollestad.
Fuskevåg har en god tommelfingerregel for det.
– Hvis man kjenner med tommelen på dekket, så skal det være ganske hardt. Det er for lite luft dersom tommelen går inn i dekket, forklarer han.
En grei sjekkliste
Dersom sykkelen var litt slitt da du satte den bort, kan det være en god idé å ta en rask sjekk. Fuskevåg har to triks som kan avsløre defekter på sykkelen.
– Du kan prøve å løfte opp sykkelen, trø med pedalene og se om hjulet snurrer fint. Hvis det begynner å sjangle veldig eller plutselig stoppes, så kan det være at bremsen er for stram, eller at du har fått kast på hjulet, forklarer Fuskevåg.
Mollestad utdyper at kast på hjulet vil si at hjulet ikke spinner rett fram men noen ganger til siden. Fuskevåg fortsetter med triks nummer to:
– Det siste du kan gjøre, er å løfte sykkelen opp og slippe den i en kort avstand fra bakken. Da vil du gjerne høre om noe skrangler eller er løst. Det er farlig med sykler hvor ting ikke er skrudd stramt nok sammen, forklarer han.
LES OGSÅ: Gi-bort-biblioteket på Elgeseter
Mye kan gjøres på egenhånd
Både Mollestad og Fuskevåg er enig i at det er mye man kan gjøre selv, før man eventuelt tar sykkelen på verksted.
– Å stramme muttere eller lignende krever lite forkunnskaper, det er bare å ta en umbraco og skru igjen, forteller Fuskevåg.
Mollestad stemmer i at sykkelproblemer ikke trenger å være for komplekse .
– Hvis du hører at det knirker litt når du sykler så er jo det bare å ta litt sykkelolje og spraye på, så er jo det sannsynligvis løst, forklarer Mollestad.
De to sykkelentusiastene forteller at det er mye ressurser tilgjengelig på internett dersom det oppstår problemer med sykkelen. Det er likevel enkelte tilfeller hvor verksted er det beste alternativet.
– Når det begynner å bli sånn at man trenger mye ressurser, eller at det er mye som skal skrus opp, så er det nok bedre å ta det til et verksted. Hvis det for eksempel er kast på hjulet eller andre mer komplekse problemer, er det nok bedre å bare gå inn til service med en gang, utdyper Mollestad.
Fuskevåg oppsummerer:
– Moralen her er jo at man bør prøve litt selv først, og som regel så går det bra. Du ødelegger ikke sykkelen. Sykkelen skal være ganske intuitiv og brukervennlig, forklarer han.
LES OGSÅ: NTNUI leder: store planer for Aktiv Campus
Den perfekte koronasport
Sykling er en god hobby og treningsform i disse dager, forteller Fuskevåg.
– Det er det som er det fine med sykkel, det er bare rett ut døren liksom. Det er ikke så mye om og men, det er bare å ha sykkelen klar, utdyper han.
Mollestad er enig i at det er fint å være uavhengig av for eksempel et treningssenter som må være åpent. Videre har de to flere tips til fine ruter for en god sykkeløkt i Trondheim.
– Man må gjerne sykle litt ut av byen for å finne de gode landeveiene. En veldig fin runde er å kjøre opp mot Selbu. En annen tradisjonell runde er Byneset rundt. Ut mot Klæbo er det også fint, forteller Fuskevåg.
Mollestad poengterer at noe av det beste med sykling er at man nettopp får se større deler av byen.
– Det som er litt mer spesielt for sykling er jo det at man får oppleve så store arealer rundt om kring. På den måten er det en bra måte å bli kjent med området rundt byen, forklarer han.
I en hverdag hvor man ikke kommer seg like mye ut, mener de to at sykling er en fin og avslappet måte å få et avbrekk på.
– Det er jo noe med det å bare sette seg på sykkelen, så kan du jo trø så lenge du orker. Hvor lenge du kan holde på går mer på hva du gidder, enn hvor sliten du er, forklarer Fuskevåg.
– Man kan jo trille litt på sykkelen og ta småpauser, og dermed klare å holde litt lenger. For min del gir det litt større mestringsfølelse at man kan få en god økt uten å nødvendigvis pushe så hardt, stemmer Mollestad i.
LES OGSÅ: Mindre stress under pandemien kan ha sammenheng med en nedgang i psykiske lidelser og hjerteinfarkt
Til slutt har de to erfarne syklistene en viktig oppfordring.
– Husk hjelm! Og et lys på sykkelen. Hvis du ikke har det, bare kjøp deg et lite ett. Det er veldig greit å sykle med uansett årstid, oppfordrer Fuskevåg.