Damelaget står uten dommer og fikk ikke dra til VM: -Man lurer jo på om det hadde skjedd det samme med gutta

NTNUI Bandy:

Med kølla i hendene og skøyter på beina, er NTNUI Bandy-damene klare for en ny elitesesong.

Publisert

Når gradestokken bikker under null og vann fryser til is, blir kunstgress og joggesko byttet ut med skøytebaner og køller. Skøyteisen fylles opp av ambisiøse barn og voksne, med stål under beina og et håp om å starte våren uten brukket lårhals nok et år, men også av toppidrettsutøvere med blod på tann og siktet stilt på gull. Utøverne på Trondheims eneste elitelag i bandy har funnet sitt hjem på Leangen kunstisbane. Med 19 spillere og de gjenkjennelige grønne og gule draktene, er damene i NTNUI Bandy en av de seks lagene i Norges eliteserie for damer som jakter troféet. Bandylaget tilhører studentidrettsforeningen, men likevel er de med i kampen om gullet blant Norges beste elitebandyspillere.

LES OGSÅ: – Når byen åpner igjen blir det kaos

BANDY FOR ALLTID: Tuva Nærbye har spilt siden hun var seks år, og har ingen planer om å gi seg.

Født med skøyter på beina

Vi møtte fire av de 19 spillerne på elitelaget i realfagskantina på NTNU Gløshaugen mellom forelesninger, studiearbeid og bandytreninger. Midtbanespiller Tuva Nærby møter først opp. Hun forteller om en ungdomstid preget av et stort engasjement for sporten.

– Jeg har holdt på med bandy siden jeg var seks år gammel. Før jeg flyttet til Trondheim, spilte jeg lenge på Ready i Oslo. Dette blir min andre sesong for NTNUI, forteller hun.

Selv om hun har spilt hele livet, har hun ingen planer om å gi seg enda. Hun ønsker å holde på helt til hun ikke synes det er gøy lenger.

– Sånn som ting er nå, tror jeg at jeg kommer til å holde på i lang tid framover, sier hun.

Karen Solem Knutsen ankommer kantina noen få minutter før tiden. Hun er lagets keeper og er på lik linje med Nærby en dedikert bandyspiller.

– Jeg har spilt siden alltid, egentlig. Dette er mitt fjerde år på NTNU, så jeg har vært med i noen år nå, sier hun.

For kun fire sesonger siden eksisterte det ikke et eget damelag, og Knutsen spilte på bandylaget for herrer. Fjorårets sesong ble spilt i samarbeid med Bergen og deres elitelag i dameserien. For første gang var de i år fulltallige og klar for å stille med sitt helt egne trondheimslag.

Knutsen er tidligere landslagsspiller, og har store ambisjoner om videre landslagsdeltakelse. Med to verdensmesterskap på cv-en har målvakta flere historier å fortelle oss.

– Jeg har vært med i VM både i USA i 2016 og i Kina i 2018. I Kina satte de opp en av kampene på en frossen sjø og vi spilte på ren naturis. Det var en ny opplevelse, både på godt og vondt, sier hun og ler.

Full tiltro til nykommerne

TOK KONTAKT GJENNOM SOSIALE MEDIER: Emilie Aulie spurte om å prøvespille gjennom instagram, og ble raskt en del av laget.

Emilie Aulie og Keira Fredriksen er de to siste spillerne som ankommer, og de er begge ferske i gamet sammenlignet med de to andre veteranene. Aulie begynte i september, mens Fredriksen forteller at hun så vidt hadde hatt skøyter på beina før hun startet på laget. Til tross for dette har de to kun positive erfaringer med å komme inn på et lag av erfarne toppidrettsutøvere.

– Jeg hadde aldri spilt bandy før, men jeg spilte løkkehockey med faren min da jeg var yngre. Ferdighetene kom seg ganske fort når jeg begynte, da. Da ser man progresjonen tydeligere, sier Aulie.

Fredriksen, som er den nyeste av jentene, sier seg enig i at læringskurven er bratt, og at det er deilig å kjenne på mestringsfølelse. Hun har likevel en ironisk distanse til sitt eget nivå, og når vi spør henne om hvilken posisjon hun spiller, svarer hun lattermildt.

– Spiss som regel. Eller der jeg blir plassert. Det vil si der jeg blir minst skadet, svarer hun, med en god dose selvironi.

Veteranene Nærby og Knutsen er kjappe til å legge til at de nesten ikke kan se at de to ferskingene er nye, da de har utviklet seg enormt på kort tid og blitt solide bandyspillere begge to.

LES OGSÅ: Dating under pandemien

Trives godt som underdogs

De forklarer at damenes studentlag skiller seg fra herrenes ved at de er et elitelag som spiller i serien sammen med de andre profesjonelle lagene i Norge i stedet for å være med i en typisk studentserie. Det varierende nivået innad i laget er erfaringsmessig ikke problematisk for damene. Med nok stå-på-vilje og innsats henger de fint med i serien.

– Vi er jo et veldig blanda lag nivåmessig, men vi blir absolutt ikke overkjørt. De andre lagene blir ofte veldig positivt overraska. Vi trives godt som «underdogs», sier de.

Selv om sporten er høyst anerkjent verden over, har likevel ikke bandybølgen tatt av helt i Norge. Jentene får ofte spørsmål om hva sporten faktisk er og går ut på.

– Folk blir alltid like overrasket når vi forteller at vi spiller ute på is og ikke inne. Det er nok en del som forveksler bandy med innebandy, sier de.

I strid med hva mange tror, skiller bandy seg fra innebandy som man kjenner fra gymtimene på barneskolen. Et kjapt Google-søk viser at bandy er den nest største vintersporten i verden. Jentene forklarer at sporten i stor grad er lik både fotball og hockey. Fotballbanene blir islagt slik at bandysporten kan ta plass, men reglementet er i stor grad det samme. Det spilles for eksempel to omganger på tre kvarter og kun keeperen har lov til å ta ballen med hendene. Sporten er også lik hockey ved at det blir benyttet skøyter og køller, men i stedet for puck blir det brukt en liten ball. Skøytene er også tyngre med større stål under, slik at hastigheten blir høyere.

LES OGSÅ: Batmans nye hovedkontor i Trondheim

Toppidrettsutøvere må også kose seg

NYBEGYNNERFLAKS: Keira Fredriksen spente på skøytene i november 2020, men er allerede toppidrettsutøver.

Til tross for at ferdighetsnivået varierer blant jentene på laget, er det liten tvil om at de er en sammensveiset gjeng. De forteller om en garderobekultur preget av mye latter og hvor viktig den er for å få sosialisert seg, spesielt i en tid som nå.

– Garderobekulturen gjør at vi har det kult både før og etter trening, sier Fredriksen. De andre jentene sier seg enige.

Som toppidrettsutøver må man i mange tilfeller dedikere store deler av hverdagen sin til trening, og jentene på laget møtes ofte for å gjennomføre styrkeøkter eller barmarkstreninger sammen. Selv gjennom sommersesongen er de dedikert til livet på isen.

– Vi holder på hele året, selv om vi er med i en vinteridrett. Om sommeren får vi være med på herrebana som alltid er islagt, sier de.

Treningsøktene blir et naturlig møtepunkt for jentene, men de møtes også ved andre anledninger. Det blir fortalt om sene kvelder og mye latter, men også om en treningsøkt litt utenom det vanlige.

– Etter siste eksamen i fjor kjørte vi en «1000-reps challenge med Funkygine» før vi helte 1000 ml Dahls ned etterpå, forteller jentene lattermildt.

LES OGSÅ: Vaksinér studentene før studiestart

Selv om damelaget har fått fortsette å trene sammen, har de sosiale sammenkomstene det siste året blitt noe amputert på grunn av pandemien. Derfor setter de ekstra pris på å få møtes i garderoben og på trening.

– Det hender at man møter opp på søndagskveldene fyllesyk etter dagen før, men med en gang man møter jentene og spenner skøytene på beina blir man en helt ny person. Bandy er en sykt bra hangoverkur, vitser Fredriksen.

I AKSJON: Jentene trener to ganger i uken på Leangen kunstisbane.

– Hadde vært skandale om det skjedde på en herrekamp

Man kan tydelig se at jentene trives godt med sporten de driver med. Som i mange andre sporter og idretter er likevel likestillingsspørsmålet aktuelt og viktig. Med en gang temaet blir tatt opp, er det tydelig at jentene har både meninger og erfaringer.

– Gutta er jo hakket mer seriøs enn oss, alle der har spilt siden de var knøtt. Likevel er det litt kjipt at vi plutselig står uten dommer eller ikke blir sendt til VM, sier jentene.

Da verdensmesterskapet for Jenter­-17 ble arrangert i USA, valgte Norges Bandyforbund å ikke sende jentelandslaget av gårde for å spille. Prislappen på en slik reise er selvsagt høy, men jentene forklarer at følelsen av å være eneste nasjon som ikke møter opp til VM på grunn av at forbundet følte at de ikke hadde råd, var sur. Guttelaget fikk dra til sitt U17 VM i Finland i 2015.

– Å være eneste nasjon som ikke stilte var ikke særlig gøy, men vi forstår at en slik tur krever en viss økonomi. Likevel lurer man jo på om det hadde skjedd det samme med gutta, sier jentene.

Selv om damene spiller som elitelag i en profesjonell serie, hender det også at de står klar til kamp, men uten dommer. Uten dommer, kan heller ikke kampene gjennomføres.

– Det hadde vært skandale om det skjedde på en herrekamp, sier jentene.

– Vi har likevel fått mye i år. Vi får jo spille, noe vi er veldig glade for, sier Nærby.

LANDSLAGSPROFF PÅ LEANGEN: Keeper Karen Solem Knutsen er tidligere landslagsspiller.

Vil spre sporten i Trondheim

Nærby forteller at det tidligere har vært bandylag i Trondheim på 60 -tallet, men at mange sesonger med varme vintre tok knekken på engasjementet i byen. Dette vil jentene gjøre noe med, og har blant annet tatt initiativ til bandyskole for 6- og 7- åringer:

– Vi digger jo bandy. Derfor syns vi det er gøy å kunne spre sporten videre, og spesielt til barn. De har jo ingen hemninger og er ivrige på isen.

I tillegg til bandyskole har de også klart å rekruttere sju nye spillere på laget til årets sesong, og det er blant andre Nærby veldig fornøyd med:

– Siden det er så mange som har startet som barn, og fordi sporten er veldig østlandspreget, har det vært vanskelig å rekruttere. Men vi føler vi har fått det til, og i år stiller vi jo med fulltallig damelag.

Et av tiltakene de har tatt i bruk for å rekruttere flest mulig er løpende opptak, stå på stand, og drive en aktiv instagramkonto.

– Jeg hadde lyst til å prøve, så jeg sendte en direkte melding på instagram og plutselig var jeg med, forteller Aulie, og oppfordrer folk til å ta kontakt om de kunne tenke seg å prøvespille.

Om du ikke har utstyr er det heller ikke noe problem.

– Jeg lånte utstyr lenge før jeg fikk mitt eget. Man forventer absolutt ikke at man har fullt utstyr de første gangene, skyter Fredriksen inn.

Norges Bandyforbund har fått mulighet til å kommentere kritikken som framkommer i denne saken. Dommerproblematikken er noe de kjenner til, og de forklarer at kamper ofte må flyttes på kort varsel på grunn av været. Dette mener de at kan forklare det hyppige frafallet, som igjen kan resultere i at noen kamper mangler dommere. Når det gjelder at Jenter-17 ikke fikk støtte til å reise til VM i USA, bekrefter de at NBFs årsmøte besluttet dette av flere ulike årsaker, der forbundets anstrengte økonomiske situasjon er en av dem. NBF vedtok på sitt årsmøte at utviklingen av klubbene i jente- og damebandy skal settes videre fokus på.

Powered by Labrador CMS