FESTIVALSOMMEREN:

Dette ser vi (kanskje) fram til

Musikkredaksjonen holder håpet oppe og gir deg konsertene du bør få med deg på årets festivalsommer i Norge og omegn.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Siden saken ble skrevet er Roskilde-festivalen blitt avlyst (annonsert 05. mai.) Vi lar anbefalingene for denne festivalen bli i saken slik at man kan få lest om artistene uansett.

Smittetallene synker, vaksinering pågår, og lyset i slutten av tunnelen ser lysere og lysere ut. Vi snakker selvfølgelig om den etterlengtede festivalsommeren, og nå når Trondheim til og med har gitt oss en smakebit av sol og sommer, kjenner en ekstra godt at festivalhjertet banker. Musikkredaksjonen anbefaler blant annet både barokkpop, rap og eksperimentell poprock, og selv om noen bookinger kanskje henger i en litt tynnere tråd enn andre, er det alltids lov til å drømme. Støtt kulturindustrien og kryss fingrene for at utepils, allsang og konsertliv også står på agendaen i år.

Michael Kiwanuka – Øyafestivalen

Til fjorårets Øyafestival ble britiske Michael Kiwanuka tidlig lansert som en av festivalens headlinere, og det til stor glede for det norske publikummet. Kiwanuka er allerede en svært anerkjent singer-songwriter, spesielt etter hans album Love & Hate utgitt i 2016. Hans beskrivelser av å være en etnisk minoritet i den britiske musikkbransjen ga sterke inntrykk. I 2019 imponerte artisten oss igjen med sitt ferskeste og selvtitulerte album, Kiwanuka. Låter som «You Ain’t The Problem» og «Hero» fikk det til å vibrere i hjerterota, samtidig som hans rocka og jordnære gitarspill i kombinasjon med soul og funk glir sammen i et deilig og avslappet lydbilde. Vi fortsetter å drømme om Michael Kiwanuka spille live for oss mens vi står i sommervarmen med en pils i hånda. Det er svært velkomment.

Lisa Bye

Les vår anmeldelse av Kiwanukas forrige album: Michael Kiwanuka - Kiwanuka

Moses Sumney – Roskilde

Moses Sumney er et navn alle som har en fot innenfor pop- eller soul-scenen burde kjenne til. Det er ikke mange som klarer å toppe et kritikerrost debutalbum, men ghanesisk-amerikanske Sumney beviste i fjor at han er her for å bli ved å slippe et av fjorårets beste plater med sitt banebrytende andrealbum græ. Kall det barokkpop, eksperimentell folk eller elektro-soul, uansett hvordan du definerer Sumneys kreasjoner er det rett og slett magisk. Med låter som «Me in 20 years», «Cut me», «Virile» og «Conveyer» blir det uten tvil et eget lite utenomjordisk drømmeland på Roskilde med Sumney på scenen og definitivt en konsert man ikke vil gå glipp av.

Tina Løvås

UD skrev om Sumney i denne saken om musikk og maskulinitet.

Veronica Maggio – Drøbakfestivalen

Den svenske pop-sangeren Veronica Maggio trenger knapt noen intro- duksjon. Etter sitt virkelige gjennombrudd for over ti år siden har hun virkelig etablert seg som én av Nordens aller største artister, med låter som «Måndagsbarn» og «Jag kommer» som i dag vil kvalifisere seg til klassikerstatus når det kommer til 2000-tallspop. Med en slik rekke hits har man en garanti for god stemning, og hva kan vel da passe bedre enn at hun planlegger å ta turen til årets Drøbakfestival? Havnebyen Drøbak kan friste med sjarmerende omgivelser og en utrolig utsikt utover Oslofjorden. Man står på berget, med solnedgangen fra andre siden av fjorden i ryggen og Veronica Maggio framfor seg, mens hun lirer av seg hit etter hit. Mer idyllisk kan det knapt bli, og dette bildet alene er nok til å sette sommerfølelsen i oss (selv med det kronisk ustabile vårværet i Trondheim som herjer). Vi krysser fingrene for gjennomføringen.

Øyvind Soldal Rasmussen

Maggio kommer også til UKA i år.

CHAI – Roskilde

Håpet om å se CHAI på Roskilde henger kanskje i en veldig tynn tråd, men for en fest det kommer til å bli med kvartetten fra Japan. Det eksperimentelle poprock bandet slapp sitt debutalbum PINK i 2018, og tok publikum og kritikere med storm både nasjonalt og internasjonalt. CHAI kan tidvis beskrives som en litt mer rocka versjon av Die Antwoord, og er et perfekt springbrett inn i den mer alternative siden av pop og rock for de som vil prøve seg utenfor komfortsonen. Sjekk ut låter som «I’m me», «N.E.O», «Hi Hi Baby» og «She is Kitty», og la deg sjarmere av bandmedlemmene Mana, Kana, Yuki og Yuna. CHAI sprer positive vibber både gjennom musikken og nærværet på scenen, og blir uten tvil et gledelig energitilskudd for trøtte Roskilde-sjeler nest siste festivaldag.

Tina Løvås

Blomst – Vinjerock

Er det én konsert som garantert ikke kommer til å bli kjedelig i sommer, er det Blomst på Vinjerock. Det Oslo-baserte bandet serverer garasjepunk på en eksplosiv og underholdende måte, som kan få alle i publikum til å headbange, selv med én meters avstand. Deres brutalt ærlige og jordnære tilnærming i tekstene forsterkes av at de fremføres på norsk. For ikke å glemme vokalist Ida Dorthea Horpestads kraft fulle og imponerende vokal, som lett engasjerer. Bandets andre album Blomst IL ble sluppet i 2019, og året etter kom ekstraomgangen i form av flere låtsupplement til plata. Albumet etterlater liten tvil om at norsk punk har en god framtid. Jeg er sikker på at høydepunkter som «Mine Hender Brenner» og «Oss Som Bare Drar» kommer til å få det til å smelle skikkelig i vakre Jotunheimen. Har du ikke opplevd Blomst live før, er dette din sjanse.

Lisa Bye

Vi så Blomst på Trondheim Calling i fjor.

Danny Brown – Parkenfestivalen

Bodø er en by som setter pris på hiphop, noe de viser klart og tydelig gjennom årets booking. Den lekne rapperen Danny Brown har i mange år servert fansen med finurlige rytmer og stil, og har gjennom hele sin karriere holdt på sin særegne flyt. Selv om moshpits kanskje ikke står på plakaten i år, er Brown klar for å lage fest i Bodø. Veteranen har holdt det gående siden midten av 2000-tallet, og med sine knallharde beats og helt spesielle stemme, er han nærmest en ekspert på å bevege publikum. Den tidligere nærmest fortannløse rapperen fra Detroit har en knallsterk diskografi, og har levert det ene kritikerroste albumet etter det andre. Dette har også mye med hans respekt innen hiphop miljøet å gjøre, og hans seneste album, uknowhatimsayin, er produsert av legenden Q-Tip. Dette er rett og slett en booking det står respekt av, da rapperen ikke er den mest kjente av dem alle, men er en artist som alltid har overgått forventninger og som fortjener en spesiell plass innen hiphop i overskuelig fremtid.

Kasper Myrhaug Galta

Sampa The Great – Roskilde

Siden debutalbumet The Return i 2019 har rapperen Sampa The Great gradvis vist seg fram som et viktigere og viktigere navn å følge med på. Albumets imponerende blanding av hiphop, afrobeat, jazz og neo-soul sørget for at den Zambisk-fødte og Australia-baserte rapperen ble kåret til årets kvinnelige artist i Australia påfølgende år. Australia har riktignok ikke den mest sentrale rollen i hiphop- verdenen, men etter samarbeid med navn som The Avalanches og Denzel Curry, samt en gjesteopptreden på det posthume albumet til afrobeat- legenden Tony Allen, er det ingen tvil om at Sampa The Great har markert seg også på verdensbasis. Det har også bookerne hos Roskilde fått med seg, og i sommer får du muligheten til å se den unge artisten på dansk jord. Selv om det er større navn på plakaten, er Sampa The Great en konsert som burde prioriteres.

Simon Storvig Winther

King Gizzard and the Lizard Wizard – Piknik i Parken

Siden deres forrige tur innom Norge på Øya 2019 har det australske sjangeroverskridende bandet sluppet to nye album. Nå har syrerocken tatt baksetet, og det er de Midtøsten- inspirerte, mikrotonale låtene som skal få liv i den norske festivalsommeren. Albumene K.G. og L.W. byr på en mengde forskjellige sjangere. Fra tunge metallriff til tyrkisk disco er det mye som kan stå på menyen for deres nye setliste. Uansett hva som står på menyen, pleier King Gizzard å levere. Kjent for deres endeløse energi og låter som flyter inn i hverandre, skal det lite til før en time eller to flyr forbi. Selv om de ikke er bekreftet til Piknik i Parken enda, står festivalen på deres egen turnéplan. Forhåpentligvis tar de turen, det gjør i hvert fall jeg!

Jacob Dahl

Anmeldelse av bandets siste album: King Gizzard & the Lizard Wizard - L.W.

Robyn – Bergensfest / Piknik i Parken

Bortsett fra et par gjesteartistopptredener var det siste vi hørte fra Skandinavias popdronning slippet av hennes kritikerroste og folkekjære album Honey i 2018. De som var heldige nok til å deretter oppleve henne på festivalsommeren i 2019, blant annet på Øyafestivalen i Oslo, vet at å få oppleve Robyn live burde stå på alle sin bucket-liste. Å høre «Dancing on my own» runge utover folkemengden i allsang mens Robyn står stille på scenen og tar det hele inn, for å så skape tidenes fest ved å kjøre låta igjen, er et minne man sent glemmer. Med både gamle og nye klassikere som «Missing U», «Call your girlfriend» og «Indestructible» er Robyn klar for å innta både Bergensfest og Piknik i Parken i sommer.

Tina Løvås

Mer musikk fra UD:

Låter som tilbakestiller sjel og sinn

MTV's første musikkvideo - «Video Killed the Radio Star»

Powered by Labrador CMS